Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sevap mi gunah mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sevap mi günah mi?​

Sevap, İslam dininde kişinin iyi hareketleri ve farz ve nafile ibadetleri yerine getirmesinden dolayı kazandığı hayra verilen isimdir. Karşıtı günahtır ve kişiler günahı haram olan şeyleri yapmaları, farz olan şeyleri terk etmeleri ve kötü hareketleriyle kazanırlar.

Günah Defteri ne zaman açılıyor?​

Eğer her iki cinsiyette de 15 yaşına kadar herhangi bir buluğ çağa girme belirtisi görülmezse 15 yaşından sonra hükmen buluğ sayılır. Bu evreden sonra artık amel defteri kesin olarak açıldığı için her kız ve erken dinen gerekileni yapmalıdır.
Allah neyi affetmez?
Allah’a ortak koşmak, adam öldürmek, zina iftirasında bulunmak, zina etmek, İslâmî cihaddan kaçmak, sihir yapmak, yetimin malını yemek, ana-babaya karşı gelmek, Mekke’nin hareminde günâh işlemek, faiz yemek, hırsızlık yapmak, içki içmek, kumar oynamak.
7 kebair günahlar nelerdir?
“Katl, zina, şarab, ukuk-u vâlideyn (yani kat’-ı sıla-yı rahm), kumar, yalancı şehadetlik, dine zarar verecek bid’alara tarafdar olmak”tır.

Haramdan kaçınmak sevap mı?​

Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir: Küçük bir günahtan kaçınmak, bütün cin ve insanların ibadetleri toplamından daha iyidir. Az bir haramdan kaçmak, 80 bin nafile hac sevabından efdaldir. Haramdan sakınan kimse ile oturmak ibadettir. Ahirette, helal kazancın hesabı, haram kazancın da azabı vardır.

En büyük sevap nedir?​

En çok sevap kazandıran ibadetler farz olanlar, sonra vacip olanlar, sonra da nafile olanlardır. Zor şartlarda nefsi zorlayarak yapılan ibadetlerin, özellikle gençlikteki ibadetlerin sevapları fazladır. Mübarek gecelerde, kutsal topraklarda ,mescitlerdeki dua ve ibadetlerin sevabıda fazladır.
Buluğ çağından önce yapılan günahlar yazılır mı?
Günahlar büluğa erdikten sonra yazılmaya başlar. Bülığ çağı en geç 15 yaştır. 15 yaşından önce büluğa erenlerin sorumluluğu hangi yaşta büluğa erdi ise o zaman başlar. Eğer büluğ gecikmiş ise 15 yaşından sonra sorumlu olur.
Allah günahlarımızı nasıl affeder?
Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahı terk etmek, günah işlediğine pişman olmak, günahı bir daha işlememeye azmedip söz vermek, eğer işlenen günah kul haklarıyla ilgili ise, bu durumda, hak sahibi ile helalleşmek, Allah’tan af dilemek gerekir.

Allah Kimleri asla affetmez?​

Buna ekberu’l-kebâir denir.

Allahın affetmediği tek günah nedir?​

Kul Hakkı” şeklinde olacaktır. Gerçekten de kul hakkı büyük bir günahtır. Fakat unutma ki Allah’ın asla affedilmeyeceğini söylediği tek günah değildir. Kur’an’da Allah bir de değil iki kez asla affetmeyeceği tek günahı beyan etmiştir.
72 büyük günah nedir?
72 Büyük Günah’ın son bölümü, toplumsal ve siyasî hayatla ilgilidir:
Çok büyük günahlar nelerdir?
Büyük günahlar

Büyük günah küçük günah var mı?​

Sonuç olarak; insan günah işleyebilecek nitelikte yaratılmıştır. Bu sebeple peygamberler hariç bütün insanların az-çok günahı vardır. Ayet ve hadislerde günahlar küçük ve büyük olarak nitelenmiş, büyük günahlardan sakınıldığı takdirde, küçük günahların bağışlanacağı bildirilmiştir.

Günahtan kaçınmak ne demek?​

Bunun anlamı şudur: Büyük günahtan uzak durmanın ürünü hemen bu dünyada görülmekte veya küçük günahların örtülmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Büyük günahlardan çekinmek ve uzak durmak da Allah’ın emrettiği bir şeyi yerine getirmek olduğu için, bir ibadettir ve bir eylemdir.
 
Geri
Üst