AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sessizlik yaklasimi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sessizlik yaklaşımı nedir?​

Adaletsizliğe bir tepki olarak ortaya çıkan örgütsel sessizlik, örgüt üyelerinin örgütsel koşullar ile ilgili davranışsal, bilişsel ve duygusal değerlendirmelerini, bu durumu etkileyecek ya da düzeltebilecek kişilere bilerek ve isteyerek söylememesidir.

Koruma amaçlı sessizlik nedir?​

Korunmacı Sessizlik; çalışanlar içgüdüsel olarak kendini koruma davranışı eğiliminde bulunmaktadırlar. Çalışanların dışarıdan gelebilecek tehlike ve Page 4 İlknur ÖZTÜRK 368 tepkilerden korkmasından kaynaklı bilgi, fikir ve görüşlerini saklaması olarak tanımlanmaktadır (Dyne vd., 2003:1367).
Kabullenici sessizlik nedir?
Kabullenici sessizlik (acquiescent silence); çalışanın fikirlerini, düşünce ve önerilerini açıkça söylemenin ve fark yaratmanın anlamsız ve gereksiz olduğu inancıyla sessiz kalmasıdır.

Sessiz muamele ne demek?​

Sessiz muamele, özünde sağlıksız bir iletişim modelidir ve çoğu zaman bir istismar belirtisi veya istismar için bir emsaldir. Sessiz muamele, bir ceza biçimi olarak biriyle teması kesmeyi içeren bir davranıştır.

Prososyal sessizlik nedir?​

Herhangi bir ortamda mutlak gerçekleşecek olan sıkıntılara tahammül etmek, sızlanma ve şikayetlere başvurmadan çalışmaya devam edebilmek prososyal davranışın gereğidir. Bu halde sessiz kalmanın bir biçimini oluşturmaktadır (Dyne ve Diğerleri, 2003: 1368).
Ilişkisel sessizlik nedir?
Sa- vunmacı sessizlik, bireyin yarar-zarar analizi yapması ve konuşmanın zararının çok olacağına karar verme- sidir. İlişkisel sessizlik ise çoğunlukla örgüt yararına yapılan, örgüt içindeki ilişkilerin korunması için ses- siz kalınmasıdır (Çakıcı, 2010, s.32).
Kayıtsızlık kavramı, bireylerin kişilere, olaylara karşı umursamaz tavır içine girerek ilgisiz kalması olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram, her alanda görülen ve bireylere zarar veren bir durumdur.
Fırsatçı Sessizlik (Opportunistic Silence), iş ile alakalı fikirlerin, bilginin veya görüşlerin, diğerlerine zarar vermeyi göze alarak kendilerine avantaj sağlamak amacıyla stratejik olarak gizli tutulması olarak tanımlanmaktadır.
 
Geri
Üst