Ses dalgalari ne ile Sogurulur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Ses dalgaları ne ile Soğurulur?​

Genel olarak ses bir ortamda yayılırken engelle karşılaştığında sesin bir bölümü engel tarafından soğurulur, bir kısmı engelden yansır, kalanı da engelin diğer tarafına geçer. Ses şiddeti soğuruldukça azalır. Örneğin, flütünüzde sesin oluştuğu kısmı bir parça keçe ile kapattığınızda sesi yine duyarsınız.
Sesin yansıması ve soğurulması nedir?
Ses dalgalarının bir engelle yaşadığı çarpışma sonucu, çıktığı ortama geri dönmesine ses yansıması denmektedir. Bu yansıma, sert ve pürüzsüz ortamlarda daha da şiddetlidir. Ses dalgalarının bir engelle çarpışıp, bu kez kaynağına geri dönmesi de yankı unsurunu ortaya çıkarmaktadır.

Sesin yayılmasının önlenmesi için yapılan uygulamalar nelerdir?​

Kısacası, sesin yayılmasını önlemek için ses yalıtım malzemelerini kullanabiliriz.
Sesin yayılmasının önlenmesi için yapılan uygulamalar nedir?
Ses yalıtımı için kullanılan yalıtım malzemelerinin içinde genellikle strafor, pamuk, sünger, yün, kumaş, hâlı, keçe ve cam yünü malzemeleri bulunmaktadır. Sesin yayılmaması için diğer bir yöntem ise binalar henüz daha yapım aşamasında iken tuğla ve sıva arasına eklenebilecek olan ses yalıtım malzemelerini koymaktır.
Bazı maddeler sesi yansıtacakları yerde onu emerler. Bu durumda ses yansımaz. Yankı da olmaz. Fakat genellikle, düzgün yüzeyler, yüksek duvarlar, kayalıklar ya da bir evin cephesi kendine çarpan sesi yansıtır.
Ses yalıtım sistemleri ile sesin yayılmasını önlemek mümkün müdür?
Ses en hızlı katılarda en yavaş ise gazlarda yayılır. Sesin bu farklı ortamlardan arasındaki geçişini engellemek için yapılan çalışmalara ses yalıtımı denir. Ses yalıtımında genel olarak yumuşak ve gözenek barındıran malzemeler kullanılır. Bu malzemeler sesin yayılma hızını düşürerek yalıtım sağlarlar.

Geri