AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Servet-i Funun dergisinin kapatilmasina neden olmustur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Servet-i Fünûn dergisinin kapatılmasına neden olmuştur?​

Tevfik Fikret’in yerine yazı işlerini üstlenen Hüseyin Cahit, durumu bir süre idare etti. Ancak Hüseyin Cahit Yalçın’ın Fransız İhtilali’ni konu alan “Edebiyat ve Hukuk” adlı çevirisinin 16 Ekim 1901’de Servet-i Fünûn’da yayımlanması üzerine, dergi II. Abdülhamit tarafından kapatıldı ve sorumlular mahkemeye verildi.

Resimli Hayat dergisini kim çıkardı?​

Sohbet yazıları ve radyo programları ile tanınan Şevket Rado tarafından çıkarılan derginin sahibi Yapı Kredi Bankası idi. Dergi, yayın hayatına başladığı 1956 yılının sonunda kâğıt yokluğu nedeniyle bir süre yayını durdurdu. İkinci döneminde ithal kağıda renkli resimlerle basılan bir dergi oldu.

Servet-i Fünûn dergisinin kurucusu kimdir?​

Servet-i Fünûn dergisinin kurucusu kimdir?
İstanbul’da haftalık olarak yayımlanan Servet-i Fünûn, zaman zaman yayınına ara vermek zorunda kalmıştır. Yarım yüzyılı aşan yayın hayatı boyunca (54 yıl) 2464 sayı çıkmıştır. Derginin kurucusu ve sahibi olan Ahmet İhsan (Tokgöz, 1868 – 1942) başmuharrirlik görevini uzun yıllar üstlenir.

Servet-i Fünûn topluluğu neden kısa sürede dağılmıştır?​

Tevfik Fikret de Ahmet İhsan’la bozuştuğu için, yazı işleri müdürlüğünü yaptığı Servet-i Fünûn dergisinden ayrılır. Derginin başına Hüseyin Cahit geçer. Ancak Hüseyin Cahit’in Fransızca’dan çevirdiği “Edebiyat ve Hukuk” başlıklı makale, sakıncalı bulunduğu için, Servet-i Fünûn kapatılır.

Serveti Fünun Edebiyatı neden ortaya çıktı?​

Servet-i Fünun Edebiyatının Oluşumu Tanzimat Edebiyatında ortaya çıkan yeni-eski tartışmasıyla birlikte baskıdan bunalan gençlerin Batı edebiyatlarına duydukları hayranlıkla yeni bir edebi dönem başlar.

Servet-i Fünûn dergisinin kapanmasına neden olan makale?​

Servet-i Fünûn dergisinin kapanmasına neden olan makale?
Servet-i Fünun dergisinin başına Hüseyin Cahit Yalçın getirilir. Bu başa getiriliş dergi için hiç iyi sonuçlanmayacaktır. Çünkü Hüseyin Cahit, Fransızca’dan tercüme ettiği Edebiyat ve Hukuk makalesi, sakıncalı olarak kabul edilmiş ve Servet-i Fünun dergisi kapatılmıştır.
Servet-i Fünûn dergisinin kapatılmasına neden olan makale?​
Servet-i Fünûn topluluğu nasıl dağıldı?​
Dergi, 5 Aralık 1901’de tekrar yayıma başladıysa da, şair ve yazarların dağılması, kimilerinin İstanbul dışına gönderilmesi veya sürülmesi vb. nedenlerle, artık eski gücünü koruyamaz. Böylece 5 yıllık bir süreden sonra Servet-i Fünûn topluluğu dağılır; ancak şair ve yazarlar, farklı tarzlarda eser vermeyi sürdürürler.

Servet-i Fünûn döneminde ağır bir dil kullanılmış mıdır?​

Servet-i Fünûn döneminde ağır bir dil kullanılmış mıdır?
6) “Sanatkârâne üslup” ve yeni bir “vokabüler” (sözvarlığı) yaratma kaygısıyla oldukça ağır bir dil kullanmışlardır. 7) “Kafiye kulak içindir” görüşünü benimserler. 8) Şiirde üç değişik biçim kullanmışlardır. 9) Şiirde olduğu gibi romanda da (devrin siyasal baskıları nedeniyle) sosyal konulardan uzak dururlar.

Servet-i Fünûn adı nereden gelmiştir?​

Servet-i Fünûn edebiyatı veya topluluğun kendini anarken kullandığı adıyla Edebiyat-ı Cedîde, II. Abdülhamid döneminde, Servet-i Fünûn adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir.

Tanzimat dönemi nasıl ortaya çıktı?​

Batılı anlamda yeni edebiyatımızın başlaması ve kendisini sanat çevresine duyurmasında gazetelerin büyük rolü olmuştur. İlk özel gazetemiz olan “Tercüman-ı Ahval” gazetesinin 1860 yılında Agah Efendi ile Şinasi tarafından çıkarılmasıyla “Tanzimat Edebiyatı”nın da başlamış olduğu kabul edilir.
 
Servet-i Fünûn dergisinin kapatılmasına neden olan olay, Hüseyin Cahit Yalçın'ın Fransız İhtilali'ni konu alan "Edebiyat ve Hukuk" adlı çevirisinin 16 Ekim 1901 tarihinde Servet-i Fünûn dergisinde yayımlanmasıdır. Bu makale şu veya bu şekilde sakıncalı bulunmuş ve II. Abdülhamit tarafından dergi kapatılmıştır. Bu olayın ardından derginin sorumluları mahkemeye verilmiştir.

Servet-i Fünûn dergisinin kurucusu ise Ahmet İhsan'dır. İstanbul'da haftalık olarak yayımlanan dergi, 54 yılı aşkın bir süre boyunca 2464 sayı çıkararak önemli bir edebi döneme damgasını vurmuştur. Ahmet İhsan, derginin kurucusu ve sahibi olarak uzun yıllar boyunca başmuharrirlik görevini üstlenmiştir.

Derginin topluluğunun kısa sürede dağılmasının nedeni ise Tevfik Fikret'in ayrılması ve Ahmet İhsan ile bozuşması sonucunda yaşanan çekişmelerdir. Bu durum derginin başına Hüseyin Cahit'i getirmiştir. Ancak Hüseyin Cahit'in hazırladığı Fransızca'dan çevrilen "Edebiyat ve Hukuk" makalesi nedeniyle dergi kapatılmış ve topluluk dağılmıştır.

Servet-i Fünûn döneminde ağır bir dilin kullanılmasıyla ilgili olarak eserlerde "sanatkârâne üslup" ve yeni bir "vokabüler" oluşturma kaygısıyla ağır bir dilin tercih edildiği bilinmektedir. Ayrıca, şiirde farklı biçimlerin kullanılması ve kafiye anlayışının da ön planda olduğu bilinmektedir.

Servet-i Fünûn adının kökeni ise, Servet-i Fünûn dergisinin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri edebiyat hareketine atıfta bulunduğu bilinir. Dergi ve topluluk, Edebiyat-ı Cedîde adıyla da anılmış ve II. Abdülhamit döneminde etkili olmuştur.

Tanzimat döneminin ortaya çıkışı ise özellikle gazetelerin etkisinin büyük olduğu bir dönemde gerçekleşmiştir. Özel bir gazete olan "Tercüman-ı Ahval" gazetesinin 1860 yılında Agah Efendi ile Şinasi tarafından çıkarılmasıyla başlayan Tanzimat Edebiyatı, batılı anlamda yeni edebiyatın gelişiminde belirleyici bir rol oynamıştır.
 
Geri
Üst