AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Servet-i Funun dergisinin kapatilmasina neden olan makale?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Servet-i Fünûn dergisinin kapatılmasına neden olan makale?​

Ancak Hüseyin Cahit Yalçın’ın Fransız İhtilali’ni konu alan “Edebiyat ve Hukuk” adlı çevirisinin 16 Ekim 1901’de Servet-i Fünûn’da yayımlanması üzerine, dergi II. Abdülhamit tarafından kapatıldı ve sorumlular mahkemeye verildi.

Servet-i Fünûn adı nereden gelmiştir?​

Servet-i Fünûn edebiyatı veya topluluğun kendini anarken kullandığı adıyla Edebiyat-ı Cedîde, II. Abdülhamid döneminde, Servet-i Fünûn adlı derginin çevresinde toplanan sanatçıların Batı etkisinde geliştirdikleri bir edebiyat hareketidir.
Yarım yüzyılı aşan yayın hayatı boyunca (54 yıl) 2464 sayı çıkmıştır. Derginin kurucusu ve sahibi olan Ahmet İhsan (Tokgöz, 1868 – 1942) başmuharrirlik görevini uzun yıllar üstlenir.
Tevfik Fikret Servet-i Fünûn dergisinin başına kim getirdi?
Şubat 1896’da bir başka öğrencisi Tevfik Fikret’i Ahmet İhsan’la tanıştırır. Bu görüşme sonucunda, Tevfik Fikret, 7 Şubat 1896’da çıkan 256. sayıdan itibaren Servet-i Fünûn dergisinin başına geçer.
Şiirimiz adlı makale kime aittir?
Ali Ekrem, Servetifünun şiiri hakkında kendi görüşlerini içeren “Şiirimiz” adlı bir makale kaleme almıştır. Tevfik Fikret, derginin başyazarı olması nedeniyle önce bu makaleyi olduğu gibi yayımlama sözü verdiği hâlde sonradan yazının bazı bölümlerini çıkararak yayımlamıştır.

Servet-i Fünun Edebiyatının kurucusu kimdir?​

Kurucusu Ahmet İhsan Tokgöz’dür. Servet-i Fünun döneminin özeliklerini, romanlarını ve şairlerini sizin için derledik. Bu akımın en etkili ve üretken isimlerinden biri Tevfik Fikret’tir Öykü ve deneme türünde de eserler veren Tevfik Fikret, daha çok şair kimliğiyle öne çıkmıştır.

Servet-i Fünûn dergisinin yazı işleri müdürü kimdir?​

8. Yazı işleri müdürü Tevfik Fikret Türk Edebiyatının bu devrine “Servet-i Fünûn (Edebiyat-ı Cedide) Dönemi” denilmesi, bu edebî hareketin, bu dergide gerçekleşmesiyle ilgilidir. Bu da Tevfik Fikret’in Servet-i Fünûn’un yazı işlerini üstlenmesiyle başlamıştır.
Tevfik Fikret başyazarlıktan yazı işleri müdürlüğüne geçtiğinde ise Servet-i Fünun’u tam bir edebi zevke çevirerek sanat ve edebiyat dergisine çevirmeyi başarmıştır. Recaizade Mahmut Ekrem’in taraftarları yani yenilik yanlısı yazar ve şairler bu edebi dergi etrafında toplanmış ve yazılarnı burada yayımlamışlardır.
Servet-i Fünûn dergisi kim tarafından çevrildi?
Tevfik Fikret’in ardından yazı işlerinin başına Hüseyin Cahit getirilir. Hüseyin Cahit’in 16 Ekim 1901 tarihli Servet-i Fünûn’un 553. sayısında Fransızcadan tercüme ederek yayımladığı “Edebiyat ve Hukuk” adlı makale yüzünden derginin yayımı hükümet tarafından durdurulur.
Servet-i Fünûn sanatçıları kimlerdir?
TEVFİK FİKRET (1867-1915)

Serveti Fünun dönemi nasıl oluşmuştur kısaca?​

Servet-i Fünun, Recaizade Mahmut Ekrem’in bir öğrencisi tarafından çıkarılan fen dergisidir. Recaizade Mahmut Ekrem, edebiyat hakkındaki bazı düşünceleri bu dergi üzerinden okuyucuya aktarmaya başlar, kendi görüşleri etrafında birleşen öğrencilerini de bir araya getirmeyi başararak onları bu dergi etrafında toplar.
 
Geri
Üst