- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Serum neye denir?
Serum; kanın fibrinojen ve şekilli elementleriden (eritrosit,lökosit,trombosit) ayrılmış halidir. Tüpler içinde bulunan jel, santrifüj sonrasında serum ve kan hücreleri arasında fiziksel bir engel olusturmakta, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılasmasını hızlandırmaktadır.Serum nasıl elde edilir Biyoloji?
Serumun plazmadan farkı, serum içerisinde fibrinojenin bulunmamasıdır. Serum elde edilmesi için kana herhangi bir madde ilave etmeksizin pıhtılaşması beklenir ve ardından dinlendirilerek yada santrifüj edilerek pıhtının (hücresel kısım) dibe çökmesi sağlanır. % 45 ini oluşturan katı bölümü kan hücrelerinden oluşur.
Kan serumu ne işe yarar?
Kan serumu, çeşitli hastalıkların mikroplarını kapmış kimselerin tedavisinde kullanılıyor. Bunun için öncelikle hastalık yapan mikropların etkisi azaltılarak at, inek gibi hayvanlara aşılanıyor. Bu mikropların etkisiyle hastalanan hayvanların vücutlarında bu mikroplara karşı koruyucu maddeler(antikorlar) oluşuyor.
Serum kimlere verilir?
Sıvı-elektrolit kayıplarının söz konusu olduğu durumlarda tedaviyi hızlandırıcı olarak yahut GİS (gastro-intestinal sistem) ya da ağız yoluyla ile ilaç ya da besin alınamayan hallerde hastalara serum takılır.Serumun içinde ne var biyoloji?
Serumun içinde %0.9 oranında tuz bulunur. Litre başına 154 milimol klor (Cl)) ve 154 milimol sodyum (Na) bulundurur. Aynı zamanda serum, %99.1’i ise, su olan bir tür tuzlu su çözeltisidir.
Biyoloji serum nedir?
Serum (Hematoloji): Kanın bileşenlerinden, hafif şurup kıvamında, sarı ve berrak bir sıvı. Antiserum: Enfeksiyon yapıcı mikroorganizmalara ya da zehirli maddelere karşı etkili özgül antikorları içeren kan serumu.