Sert topragi yumusatmak icin ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sert toprağı yumuşatmak için ne yapmalı?​

Bu yüzden topraktaki kil oranının dengede tutulması gerekmektedir. Bu oranın dengeye getirilmesi için özel olarak üretilen toprak yumuşatıcı gübrelerin kullanılması önerilir. En etkili ve hızlı çözümdür. Sert toprağa takviye edilen bu özel gübreleme toprağın hızlı ve kolay bir şekilde yumuşamasını sağlayacaktır.

Toprak oluşumunda etkili olan en önemli faktör nedir?​

İklim, toprak oluşumundaki en etkili faktörlerin başında gelir. Sıcaklık, yağış ve rüzgar gibi iklim elemanları, fiziksel ve kimyasal ayrışma dışında, bitki örtüsü tipi ve bunların yetişme koşullarını belirleyerek, toprak için en önemli unsurlar arasında bulunan organik madde oluşumunu kontrol eder.
Ağır bünyeli marnlı (killi ve kireçli) topraklarda toprağı kabartır ve havalandırır. Toprağın parçalanmasını ve havalanmasını sağlar . Su tutma kapasitesini arttırarak kuraklığı önler.
Sert toprakta ne yetişir?
Killi toprakta yetişen bitkiler şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
Toprağın oluşumu ne kadar sürede gerçekleşir?
Toprak, bitki örtüsünün beslendiği kaynakların ana deposudur. 1 cm toprak ortalama olarak 1000 yılda oluşur.

Toprak oluşumunda etkili faktörler nelerdir?​

Toprak Oluşumunu Etkileyen Etmenler. Yukarıda gördüğümüz gibi, toprak oluşumunu etkileyen pek çok etken bulunur. Bunlar, beş ana madde altında toplanabilir: iklim, organizmalar, topoğrafya, ana materyal ve zaman.

Toprağı ne kabartır?​

Ağır bünyeli marnlı (killi ve kireçli) topraklarda toprağı kabartır ve havalandırır. Toprağın parçalanmasını ve havalanmasını sağlar . Su tutma kapasitesini arttırarak kuraklığı önler. Toprakta sıkışmayı önleyerek toprakları daha kolay işlenir hale getirir.
Ayrıca kireçli toprak, su tutma ve işlenebilirlik konusunda da humus eklenerek iyileştirilebilir. Ispanak, lahana, mısır, lahana gibi sebzeleri ekmek için elverişli bir toprak olan kireçli toprakta leylak, weigela, filbahri, zambak gibi bitkiler de yetiştirilebilir.
 
Geri
Üst