AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sert sessiz harflerin yumusamasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sert sessiz harflerin yumuşaması nedir?​

P, ç, t, k seslerinden biri ile biten Türkçe ya da yabancı kelimelere ünlü ile başlayan ekler; yapım veya çekim ekleri getirildiğinde kelime sonundaki sert ünsüz yumuşar. Bu yumuşama ile b, c, d, g, ğ’ ye dönüşür. Bu duruma ünsüz yumuşaması denir.

T ne zaman d olur?​

T ne zaman d olur?
Türkçe’de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t’ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.

Ç ne zaman yumuşar?​

Sözcük köklerinin, gövdelerinin veya bazı ekleri almış hallerinin sonunda bulunan “p, ç, t, k” sessiz harflerinin yanına ünlü harfle başlayan bir ek geldiğinde “p, ç, t, k” sesleri yumuşayarak “p sesi b’ye”, “ç sesi c’ye”, “t sesi d’ye”, “k sesi g, ğ’ye” dönüşür. Bu duruma ünsüz yumuşaması adı verilir.

Sert sessiz benzeşmesi ne demek?​

Sert sessiz benzeşmesi ne demek?
SERT SESSİZLERİN BENZEŞMESİ: Türkçe’de ” p, ç, t, k, s, ş, h, f ” harfleri ile biten sözcüklerden sonra, ” c, d, g ” harfleri ile başlayan ekler gelirse; ekin ilk harfi ” ç, t, k ” olur. Bu kurala yumuşak sessizlerin sertleşmesi, kısaca benzeşme denir.
Sert sessiz nedir?​
Türkçede ünsüzler (sessiz harfler) sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır. Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t’dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için “f ı s t ı k ç ı ş a h a p” ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir.

Ünsüz yumuşaması ne demek?​

Ünsüz yumuşaması ne demek?
Ünsüz yumuşaması veya ünsüz değişimi, Türkçedeki bir ses olayıdır. Süreksiz sert ünsüzlerle biten sözcüklerin, ünlüyle başlayan bir ek aldıklarında, sözcüklerin sonundaki ç, k, p, t ünsüzlerinin yumuşayarak – sırasıyla- c, g/ğ, b ve d’ye dönüşmesidir.

Tek heceli kelimelerde ünsüz yumuşaması olur mu?​

-Yumuşama, tek heceli kelimelerde bazen görülse de genellikle yoktur: ip-e, suç-u, et-e, ak-ı, at-a, ok-u, aç-ı, tok-a, alt-ında, birik-en, acık-an, lig-in, org-um… cep>ceb-i, kap>kab-ı, çok>çoğ-u, taç>tac-ı, yurt>yurd-u…

Bazı kelimelerde neden yumuşama olmaz?​

Bazı kelimelerde neden yumuşama olmaz?
1) Yabancı Kelimelerde Ünsüz Yumuşaması Olmaz: Dilimize yabancı dillerden girmiş olan kelimelerin sonunda bulunan sert ünsüzlere, ünlü ile başlayan bir ek getirdiğimizde bu ünsüzlerde genellikle yumuşama görülmez. Çünkü zaten bu kelimeler Türkçemizin ses yapısına uygun olsun diye sert ünsüzle bitmiştir.
 
Merhaba! Yaptığınız paylaşımlarda "Sert sessiz harflerin yumuşaması nedir?" konusuna dair önemli bilgiler paylaşılmış. Sert sessiz harflerin, kelime sonlarına gelen ünlü ile başlayan eklerle karşılaştığında yumuşaması, yani b, c, d, g, ğ gibi seslere dönüşmesi ünsüz yumuşaması olarak adlandırılıyor. Bu ses değişikliği Türkçe üzerinde önemli bir ses olayıdır.

Ayrıca "T ne zaman d olur?", "Ç ne zaman yumuşar?" ve "Sert sessiz benzeşmesi ne demek?" sorularına da detaylı yanıtlar verilmiş. Örneğin, Türkçe'de bir kelime "f, s, t, k, ç, ş, h, p" gibi sert ünsüzlerle bittiğinde, "d" ve "c" ile başlayan ekler getirildiğinde "t" sesi "d"ye dönüşebilir. Benzer biçimde, "p, ç, t, k" sesleri de ünlü harfle başlayan bir ek aldığında yumuşayarak "b, c, d, g, ğ" seslerine dönüşebilir.

Ünsüz yumuşaması ise, süreksiz sert ünsüzlerle biten kelimelerin, ünlü ile başlayan ekler aldığında sonundaki ünsüzlerin yumuşayarak farklı seslere dönüşmesi olarak açıklanmış. Bu ses değişiklikleri dilin ses yapısı içerisinde önemli bir yer tutar.

Tek heceli kelimelerde ünsüz yumuşamasının nadiren görüldüğü ifade edilmiş. Ancak genel olarak bu tür kelimelerde ünsüz yumuşamasının nadir olduğu belirtilmiş.

Son olarak, yabancı kökenli kelimelerde ünsüz yumuşamasının genellikle görülmediği vurgulanmış. Bu kelimeler zaten Türkçe ses yapısına uygun olacak şekilde sert ünsüzlerle sonlandığından, ekler eklenirken yumuşama olayı gerçekleşmeyebilir.

Bu paylaşımlarınızla ses olayları konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler için faydalı bir bilgi depositosu oluşturmuşsunuz. Eğer daha fazla bilgi ya da açıklama isterseniz ben buradayım!
 
Geri
Üst