- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sert harfler nelerdir?
Türkçede ünsüzler (sessiz harfler) sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır. Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t’dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için “f ı s t ı k ç ı ş a h a p” ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir.C ne zaman ç olur?
Türkçe’de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t’ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.Kaç tane sert ünsüz var?
Kaç tane sert ünsüz var?Alfabemizde toplam 8 sert ünsüz harf bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla P, ç, t, k, h, f, s ve ş harfleridir.
Fıstıkçı Şahap nerede kullanılır?
Fıstıkçı Şahap nerede kullanılır?Fıstıkçı şahap, Türkçedeki sert sessizleri hatırlamak için kullanılan bir söz öbeğidir. Türkçe’de bir sözcük “f, s, t, k, ç, ş, h, p” ünsüz harflerinden (sert ünsüz) biriyle bitiyorsa bu sözcüklere “d” ve “c” ünsüz harfi ile başlayan bir ek getirildiğinde d, t’ye; c, ç ünsüz harfine ye dönüşür.
Ünsüz sertleşmesi nedir örnekler?
Ünsüz Sertleşmesi (Ünsüz Benzeşmesi) Nedir? Özellikleri, Örnekleri. Aşağıdaki eklerin hepsi aslında yumuşak ünsüzle (-c, -d, -g) başlayan eklerdir. lâf-çı, silâh-çı, heves-ten, dolap-ta, ağaç-tan, kitap-çı, kuruyemiş-çi, çift-çi, cilt-çi, yurt-taş, kat-kı, coş-ku, coş-kun, yayıldık-ça, biç-ki, biç-ti, yat-tı, kanat-tı…Ingilizcede C var mı?
Bu harf Türk alfabesinde bulunur ancak İngiliz alfabesinde yer almaz. O yüzden İngilizce kelimeleri ele aldığımız vakit bu harfi yerine daha çok ‘C’ harfi kullanılır. Yani İngiliz alfabesi sırasıyla şöyle gider; A, B, C, D… Gördüğümüz gibi bu şekilde sırası ile giderken ‘Ç’ harfi yerine ‘C’ kullanılmaktadır.P ç tk nedir?
P ç tk nedir?P, ç, t, k seslerinden biri ile biten Türkçe ya da yabancı kelimelere ünlü ile başlayan ekler; yapım veya çekim ekleri getirildiğinde kelime sonundaki sert ünsüz yumuşar. Bu yumuşama ile b, c, d, g, ğ’ ye dönüşür. Bu duruma ünsüz yumuşaması denir.
Ünsüz benzeşmesine örnek verir misin?
Ünsüz benzeşmesine örnek verir misin?Ünsüz benzeşmesine örnekler şu şekildedir:
- yavaş-ca > yavaşça.
- unut-gan > unutkan.
- ırmak-dan > ırmaktan.
- bit-gi > bitki.
- kılıç-dar > kılıçtar.
- sandık-cı > sandıkçı
- sokak-da > sokakta.
- yatak-da > yatakta.