AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seroz otit ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Seröz otit ne demek?​

Orta kulak boşluğunda sıvı oluşması ile karakterize hastalığa “Seröz otitis media” denilmektedir. Buradaki “seröz” kelimesi sıvı varlığını ancak kulak zarında şişlik, kızarıklık ağrıya sebep olacak düzeyde enfeksiyon olmadığı anlamı taşır.

Seröz otit neden olur?​

Seröz Orta Kulak İltihabı (Seröz Otitis Media, Efüzyonlu Otitis Media) Normal olarak her yutkunmada kısa bir süre açılarak orta kulak basıncını ayarlayan östaki borusu fonksiyonlarının viral enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar gibi nedenlerle bozulması en önemli sebeptir.
Seröz otit nasıl geçer?
Genellikle geniz eti alınması ve kulak zarınını çizilip temizlenmesi veya tüp takılması sonrasında hastalık büyük oranda düzelir. Kulak zarına yerleştirilen tüp 6-12 ay kadar kalabilir. Çoğunlukla başka bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden atılır.

Eom nedir tıp?​

Efüzyonlu otitis media (EOM) ya da diğer adıyla seröz otitis media (SOM), çocukluk çağında çok sık görülen ve halk arasında sıklıkla “kulakta su toplanması” ya da “kulakta sıvı olması” olarak adlandırılan bir durumdur. Geniz eti ve bademcik problemleri ile beraber görülebileceği gibi, tek başına da bulunabilir.

Kulakta sivi birikimi agri yapar mi?​

Orta kulakta sıvı birikimi, kulak zarı arkasındaki alanda sıvı biriktiğinde ortaya çıkar. Bu sıvı çocuklarda sorunlara neden olabilir. Bu duruma orta kulak efüzyonu, efüzyonlu otitis media veya seröz otitis media denir. Bu durum genellikle ağrıya neden olmaz.
Efüzyonlu otitis media tedavi edilmezse ne olur?
Ancak tıkanıklık daha uzun sürerse salgılar gittikçe koyulaşarak tutkal kıvamına ulaşır, zarın ve kemikçiklerin titreşmesine engel olup, orta derecede işitme kaybına neden olur. Problem aylarca sürecek olursa, orta kulakta yapışıklıklara ve erişkin hayata kadar uzanan kalıcı problemlere neden olabilir.

Östaki borusu tıkalı olduğu nasıl anlaşılır?​

Östaki Borusu Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?
- Kulak ağrısı
- Kulak içerisinde dolgunluk ve basınç hissi.
- Kulak çınlaması (tinnitus)
- İşitme yetisinde azalma.
- Kulak zarı çökmesi.
- Baş dönmesi.

Östaki disfonksiyonu geçer mi?​

“Kulak barotravması” hava basıncı farkı yüzünden orta kulakta oluşan hasarı ve buna bağlı olan problemleri tanımlamak için kullanılan bir tıbbi terimdir. Çoğu östaki borusu problemleri ciddi değildir. Bunlar genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden düzelir.
Patüloz ne demek?
Patuloz östaki tüpünde atrofik veya normal görünümlü timpanik membranın solunumla hareketliliğini görmek tanı koydurucudur [6]. Kulak impedansı ölçülerek de tanı konulabilir. Bu amaçla önce hasta normal solurken timpanogram yapılır. Daha sonra hastaya nefesini tutturarak timpanogram yapılır.

Seröz otit kendiliğinden geçer mi?​

3 ay ila 1,5 sene içerisinde kendiliğinden düşer, genellikle tekrar narkoz verilmesi gerekmez.

Kulak tüpü ile denize girilir mi?​

Kulak zarına tüp takılmış çocukların suyun temiz olduğu bölgelerde, dalış yapmadıkları sürece denize girmelerinde genellikle sakınca yoktur.
Kulak tüpü düştükten sonra kulak zarı ne zaman kapanır?
Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüpün kontrolünü belli aralıklarla doktorunuz yapacaktır. Eğer tüp kendiliğinden düşmezse, 12 ay geçtikten sonra doktorunuz tüpü çıkartabilir.

Kulakta sıvı birikmesi nasıl tedavi edilir?​

Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.

Kulak tüpü takıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?​

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tüp düşene kadar deniz havuz veya banyoya girerken kulağa su kaçırmamaktır. Kulak, vazelinli pamuk veya kulak tıkaçları ile tıkanarak banyo yapılmalıdır. Kulak temizliği pamuklu çöpler ile kesinlikle yapılmamalıdır.
Kulağa tüp ne zaman takılır?
Hangi hastalara kulak tüpü takılmalıdır? İki taraflı orta kulak sıvılarında ilaç tedavisine rağmen 2 – 3 aylık süre sonunda halen orta kulak sıvısı düzelmemiş ise tüp takılmalıdır. Ancak eğer kulak zarında çökme, iki taraflı 30-40 dB işitme kaybı, kalıcı işitme kaybına gidiş varsa 2-3 ay beklemeye gerek yoktur.

Kulak zarı kendi kendini yeniler mi?​

Kulak zarı yırtılmasının nedeni enfeksiyon olabilir Uygun tedavi ile bu yırtılmalar çoğunlukla herhangi bir doku bozukluğu bırakmadan kapanır. Ancak tedavi gecikir veya yetersiz kalırsa, yırtılan zar kendini tamir edemez ve açık olarak kalır.

Kulak tüpü kulağa zarar verir mi?​

Kulak zarına havalandırma tüpü takılması ile dışortam ile orta kulak ilişkili hale gelir. Dış kulak florası mikrobik olarak çok zengindir. Buna karşılık orta kulak steril bir boşluktur. Tüp nedeniyle dış kulaktan orta kulağa mikrop geçişi olabilir.
Kulakta sıvı birikmesi geçer mi?
Akut orta kulak iltihabının iyileşmesinden sonra orta kulakta sağlam kulak zarı arkasında sıvı kalabilir. Sıvının %52’si dört hafta içinde ve %80’i sekiz hafta içinde kaybolur.

Kulağa tüp takıldıktan sonra su kaçarsa ne olur?​

Kulak zarına tüp takılmasıyla zarın bütünlüğü bozulmuş olur. Bu durumda dış kulak yoluna su kaçması halinde, suyun orta kulağa geçmesi mümkündür ve orta kulakta irinli iltihaplara neden olabilir. Kulak tıkaçlarıyla su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır.
 
Geri
Üst