AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sermayenin fiyatina ne denir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sermayenin fiyatına ne denir?​

Toprağın ve doğal kaynakların getirisi rant olarak adlandırılır. Bedensel ve zihinsel çalışmayı ifade eden emeğin getirisi ise ücrettir. İktisatta sermaye, üretimde kullanılan tüm insan yapımı makina, ekipman ve araçları ifade etmektedir. Sermayenin getirisi ise faizdir.

Doğal kaynakların üretime katılım payına ne denir?​

Üretimde yer alan bu dört faktörün üretimden aldıkları paylar onların gelirlerini oluşturur. Fabrika sahibi, fabrikasını kurmak için edindiği toprağa kira (rant) ödeyecektir. Demek ki doğal kaynakların kullanılmasının bedeli ranttır (r.) Üretimi gerçekleştirmek için tuttuğu işçilere ücret ödeyecektir.
Öz sermaye(=Öz Kaynak= Özvarlık) ; bir işletme sahibinin ya da sahiplerinin kendi kullanımına ayırdıkları sermayedir. İşletmenin kredi almadığı, piyasa borcunun olmadığı varsayımında, öz sermaye toplam varlıklara eşit olur. Buna göre Toplam Aktifler – Toplam Borçlar = Öz Sermaye şeklinde özetlenebilir.
Emek-sermaye ilişkisi nedir?
Sermaye biriktirilmiş üretim aracı yani emek demektir. Sermayeyi yaratan emek olduğu için emek ile ölçülmesi gerektiği düşünülmüştür. Genel anlamda teorinin ortaya koyduğu ise: Emek fazla ise maliyet fazla olur ve fiyat fazla olur.
Sermaye ihtiyacı nasıl hesaplanır?
Alacak hesapları Alacak Vadesi (AV) formülüyle, stoklar Stok Vadesi (SV) formülüyle ve ticari borç hesapları Ödeme Vadesi (ÖV) formülüyle ölçülür. İşletme sermayesi ihtiyacı aşağıdaki formülle belirlenebilir: İSG = Stoklar + Alacak Hesapları – Borç Hesapları.

Sermayeyi oluşturan iki unsur nedir?​

VUK’nun 192. maddesinde yer bulan öz sermaye tanımından anlaşılacağı üzere öz sermayeyi iki şekilde hesaplamak mümkündür. Birinci yönteme göre öz sermaye, aktif toplam ile borçlar arasındaki farktır. İkinci yönteme göre ise, müteşebbisin işletmeye koyduğu varlığın toplamıdır.
 
Geri
Üst