AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sermaye piyasasi Kanunu hangi kanunlar kapsaminda yer alir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sermaye piyasası Kanunu hangi kanunlar kapsamında yer alır?​

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesidir.

SPK 7 madde nedir?​

SPK 7 madde nedir?
Bu düzenleme uyarınca, “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan” kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar …

Sermaye piyasası araçlarının alım ve satım işlemlerinden kaç aylık?​

Bu Tebliğin 5 inci maddesi uyarınca, ihraççıların yöneticilerinin, herhangi bir altı aylık dönem içerisinde ilgili sermaye piyasası araçlarında gerçekleştirdikleri alım, satım, alım ve satım veya satım ve alım işlemlerinden kazanç elde etmeleri durumunda, elde ettikleri net kazancı ihraççılara ödemeleri gerekmekte olup …

Hangi hizmet ve faaliyetler için Kuruldan yetki belgesi alınır?​

Hangi hizmet ve faaliyetler için Kuruldan yetki belgesi alınır?
SPKn’nun 39’uncu maddesi uyarınca yatırım hizmetlerinin ve faaliyetlerinin düzenli uğraşı, ticari veya mesleki faaliyet olarak icra edilebilmesi için Kuruldan izin alınması zorunlu olup, yatırım hizmetleri ve faaliyetleri ancak yatırım kuruluşları tarafından yerine getirilebilir.
Kanunda sayılan sermaye piyasası kurumları nelerdir?​
Borsa İstanbul, pay senetleri, varantlar, sertifikalar, tahviller, vadeli işlem sözleşmeleri, opsiyonlar, uluslararası menkul kıymetler ve kıymetli madenlerin işlem gördüğü borsadır.

6362 sayılı kanun ne zaman çıktı?​

6362 sayılı kanun ne zaman çıktı?
6362 sayılı “Sermaye Piyasası Kanunu” TBMM Genel Kurulunun 06 Aralık 2012 tarihli oturumunda kabul edildi.

SPK işlem yasağı ne demek?​

İşlem yasağının amacı, piyasayı dolandırıcı işlem yaptığı tespit edilen kişilerin borsada işlem yapmaya devam ederek diğer yatırımcıların zarara uğramalarını ve piyasaya duydukları güvenin ortadan kalkmasını engellemektir.

Piyasa dolandırıcılığı nedir?​

Piyasa dolandırıcılığı nedir?
Piyasa dolandırıcılığı suçunu da tehlike suçu olarak tanımlayan yasa koyucunun amacı, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarının, fiyat değişimlerinin, arz ve taleplerinin yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandıracak şekilde etkilenmesine yönelik işlem gerçekleştiren kişilerin cezalandırılmasıdır.

Sermaye piyasası araçlarının alım ve satım işlemlerinden kaç aylık süre içinde elde ettikleri net kazançları Ihraççılara ödemekle yükümlüdürler?​

ihraç eden tüzel kişiler (şirketler) ve yatırım fonları olarak tanımlanan ihraççıların, yönetim kurulu üyelerinin, komite üyelerinin, şirkette idari sorumluluğu bulunan yöneticilerinin; sermaye piyasası araçlarında altı ay veya daha kısa vadeli alım satım gerçekleştirerek elde ettikleri net kazançların, ihraççılara …
 
Sermaye piyasası Kanunu, Türkiye'de sermaye piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesi amacıyla yürürlükte olan bir kanundur. Bazı temel konular şunlardır:

1. **Amacı:** Sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanması, yatırımcı hak ve menfaatlerinin korunması.

2. **Yetki Belgesi Alınması:** Sermaye piyasası faaliyetlerinin yapılabilmesi için SPK'dan yetki belgesi alınması gerekmektedir. Yatırım hizmetleri ve faaliyetleri yalnızca yetki belgesine sahip yatırım kuruluşları tarafından gerçekleştirilebilir.

3. **İşlem Yasağı:** Piyaşayı dolandırıcı işlem yaptığı tespit edilen kişilerin borsada işlem yapmalarını engellemek amacıyla uygulanan yasal bir kısıtlamadır.

4. **Piyasa Dolandırıcılığı:** Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını yanlış veya yanıltıcı izlenimlerle etkilemeye çalışan kişilerin cezalandırılmasını amaçlayan bir suçtur.

Sermaye piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarih, 06 Aralık 2012'dir. Kanunda sayılan sermaye piyasası kurumları arasında Borsa İstanbul öne çıkmaktadır. SPK'nun maddeleri arasında, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını etkilemeye çalışan kişilere 3-5 yıl arasında hapis cezası öngören 7. madde de bulunmaktadır.

Özetle, Sermaye piyasası Kanunu finansal piyasaların düzenlenmesine yönelik önemli bir düzenlemeyi ifade etmektedir.
 
Geri
Üst