Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sermaye Maliyeti ne icin hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Sermaye Maliyeti ne için hesaplanır?​

Sermaye maliyeti, işletmenin uzun vadeli yatırımlarını finanse ederken kullandığı kaynakların ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti olarak hesaplanabilir. İşletmenin uzun vadeli yatırımlarını finanse etmek için kullandığı kaynaklar uzun vadeli yabancı kaynaklar ve özkaynaklar olarak ikiye ayrılmaktadır.

Sermaye maliyeti nelerden etkilenir?​

Sermaye içinde öz kaynağın ve kredinin ne oranda yer aldığı sermaye maliyetine direkt etki yapar. Formülde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de vergi konusudur. Projeye sermaye koymak için kredi kullanan yatırımcı şirket eğer kar eden bir şirket ise kredinin maliyetini vergiden düşme avantajına sahip olacaktır.
Borçlanma maliyetleri: Bir işletme tarafından yapılan borçlanmalarla ilgili olarak katlanılan faiz ve diğer giderlerdir. Özellikli varlıklar: Amaçlanan kullanıma veya satışa hazır duruma getirilebilmesi zorunlu olarak uzun bir süreyi gerektiren varlıklardır.
Sermaye maliyeti yaklaşımı nedir?
Sermaye Maliyeti veya Fon Kaynak Maliyeti, kullanılan veya kullanılması düşünülen her türlü finansman kaynağının ağırlıklı ortalama maliyetidir. Yeni yatırım projelerinin değerlendirilmesinde, iskonto oranı olarak sermaye maliyeti kullanılmaktadır.
Ağırlıklı ortalama maliyeti nedir?
Ağırlıklı ortama maliyet yöntemininde satın alınan mal miktarı ile birim fiyatı çarpılarak her alışın maliyeti bulunur. Her alışın alış miktarı toplanır. Toplam alış maliyetleri toplamı, toplam alış miktarına bölünerek birim maliyet elde edilmiş olur.

Hisse senedi maliyeti nasıl hesaplanır?​

Hisse Maliyet Hesaplama Formülü:
- Eski hisse fiyatı ile eski lotu çarptık,
- Yeni alacağımız hisse fiyatı ile yeni alacağımız lotu çarptık,
- Hisse fiyatlarının toplamını topladık,
- Lot sayıların toplamını topladık,
- Çıkan hisse fiyatı toplamı ile çıkan lot sayısı toplamı ile çıkan lot sayısı toplamını böldük sonuca vardık.
 
Geri
Üst