AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Serife Baci kimdir ve ne yapmistir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şerife Bacı kimdir ve ne yapmıştır?​

1900 yılında Seydiler’de dünyaya gelen Şerife Bacı, Kastamonu’da bulunan cephanelerin Ankara’ya götürülebilmesi adına, mücadele vermiş, 1921 yılında donarak hayatını kaybetmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda özellikle yaşlı kadın ve erkeklerin cephane götürmek için çalışmaları, Şerife Bacı’yı işe koymuştur.

Şerife Bacı cephaneleri ne ile taşıyor?​

Şerife Bacı’nın donarak hayatını kaybettiğini ifade eden Eski, “Kastamonu Kışlası yakınlarında bir kağnı arabası görülür.

Şerife Bacı hangi cephede yer almıştır?​

Şerife Bacı hangi cephede yer almıştır?
Kurtuluş Savaşı’nın Türk kadın kahramanı Şerife Bacı, Kastamonulu yaşlı kadın ve erkeklerle birlikte Kastamonu’daki cephanelerin Ankara’ya götürülmesinde verdiği mücadele sonucunda 1921 yılının Aralık ayında ağır kış şartları nedeniyle henüz 21 yaşındayken donarak hayatını kaybetti.

İnebolu ya getirilen cephane ve top mermilerinin cepheye taşınması görevi kimlere verilmiştir?​

İnebolu ya getirilen cephane ve top mermilerinin cepheye taşınması görevi kimlere verilmiştir?
Milli Mücadele döneminde İnebolu’ya çıkarılan silah ve cephanenin, Kastamonu üzerinden Ankara’ya ulaştırılmasında yaşlı erkeklerle kadınların da insanüstü çalışmaları olmuştur. Tarihe geçen bu insanlarımızdan biri de Seydilerli, İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşırken, donarak şehit olan Şerife Bacı’dır.

Şerife Bacı nın ön plana çıkan özellikleri nelerdir?​

Kastamonu Kışlası önünde donarak şehit olan Şerife Bacı’nın (1900- 1921) hayatında ön plana çıkan değerler: vatanseverlik, fedakarlık, çalışkanlık, sorumluluk, duyarlılık, cesaret, sabırlı olma, yardımlaşma, birlik-beraberlik, dayanışmadır.

Hasan Tahsin hangi cephede yer almıştır?​

Hasan Tahsin
Etkin yıllar | 1914 – 1919
Organizasyon | Teşkilat-ı Mahsusa
Tanınma nedeni | İzmir’de 15 Mayıs 1919’da karaya çıkan Yunan İşgal Askerlerine silahla ateş etmesi.
Siyasi parti | İttihat ve Terakki Fırkası

Cepheye mermi taşırken donarak şehit olan kahramanımızın adı nedir?​

Cepheye mermi taşırken donarak şehit olan kahramanımızın adı nedir?
Şerife Bacı 1921 yılının çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü ilk aylarında sırtında çocuğu, önünde kağnısı ile İnebolu’ dan Kastamonu’ya cephane taşırken, Kastamonu Kışlası önüne kadar gelmiş, mermileri ve çocuğunu korumak uğruna donarak şehit olmuştur.

Şerife Gelin köyde bakacak kimsesi olmadığı için bebeği Elif’i ne yapmış?​

Şerife Gelin köyde bakacak kimsesi olmadığı için bebeği Elif’i ne yapmış?
Şerife Bacı, top mermileri yüklenen kağnısını İnebolu çıkışında durdurdu. Köyde bakacak kimsesi olmadığı için bebeği Elif’i de yanına almış, oraya kadar sırtında taşımıştı. Top mermilerinin arasında Elif’e bir yer ayarladı. Sırtındaki yün yorganı hem mermileri hem de kızını koruyacak şekilde üzerlerine örttü.
Şerife Bacı nın çocuğu kimdir?​
Üç yıl sonra Şerife Gelin’in bir kızı oldu Topal Yusuf’tan. Küçük kıza Elif adını verdiler.
Şerife Bacı ne zaman doğdu ve ne zaman öldü?​
Aralık 1921Şerife Bacı / Ölüm tarihi

Ismet inönü hangi cephede yer almıştır?​

Ismet inönü hangi cephede yer almıştır?
Dünya Savaşı’nda Kafkasya ve Filistin cephelerinde savaştı. 1920 yılında Anadolu’ya geçti. Erkân-ı Harbiye-i Umûmiye Vekili (Genelkurmay Başkanı) olarak I. ve II. İnönü muharebelerini kazandı. Büyük Taarruz’a Batı Cephesi Komutanı sıfatıyla katıldı.
 
Şerife Bacı, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında önemli bir fedakarlık örneği sergileyen vatansever kadınlardan biridir. 1900 yılında Seydiler'de doğan Şerife Bacı, Kastamonu'dan Ankara'ya cephanelerin taşınması görevini üstlenmiş ve ağır kış şartlarında donarak şehit olmuştur. Kendisi, cesareti, fedakarlığı ve vatan sevgisi ile Türk tarihinde önemli bir yere sahiptir. Cephane taşırken yanında sırtında taşıdığı çocuğu Elif'i de korumaya çalışmış ve bu fedakarlık örneği ile de büyük takdir toplamıştır.

Şerife Bacı, İnebolu'ya getirilen cephane ve top mermilerinin Ankara'ya taşınmasında görev almıştır. O dönemde bu zorlu görev, yaşlı erkekler ve kadınlara verilmiş ve onlar da vatanları için büyük fedakarlıklar yapmışlardır.

Özellikle Şerife Bacı'nın vatanseverlik, fedakarlık, çalışkanlık, sorumluluk, duyarlılık, cesaret, sabır, yardımlaşma ve birlik-beraberlik gibi değerler üzerinde durmak önemlidir. Kendisi Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki cesur ve özverili kadınlardan biridir.

Hasan Tahsin ise Milli Mücadele döneminde önemli bir figürdür. İzmir'in işgali sırasında Yunan askerlerine ateş ederek Türk milletinin direnişine önemli bir katkı sağlamıştır. Teşkilat-ı Mahsusa üyesi olan Hasan Tahsin, Milli Mücadele'nin önemli isimlerinden biri olarak tanınmaktadır.
 
Geri
Üst