AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seriat islam midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.271
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Şeriat islam mıdır?​

İslami literatürde bu anlamda Allah’a “Şâri-i Hâkim” denildiği de olur. Şeriat terim olarak; Kur’an âyetleri, Muhammed’in söz ve fiilleri olarak anlaşılan (sünnet/hadis) ve İslâm bilginlerinin görüş ve yorumlarıyla oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. Kelimenin diğer karşılığı “İslam hukuku” dur.

Şeriat Kuranda nasıl geçiyor?​

Şeriat Kuranda nasıl geçiyor?
Şeriat sözünün geçtiği bir diğer Kur’an ayeti de Diz Üstü Çökenler Bölümü / Casiye Suresi 18. Ayettir. Ayette şeriat sözcüğü özgün haliyle geçiyor ve Hz. Muhammed’e hitaben şöyle deniliyor: “Sonra sana da, buyruğumuzla bir şeriat (yol, yöntem, yasa) verdik…”

Din ve Şeriat nedir?​

Din, insanlığın var edilmesinden itibaren Şâri’in tevhid akidesi üzerine kurduğu bütün insanları kapsayan vahye dayalı evrensel kanunlar manzumesidir. Şeriat ise insanın toplum içerisinde huzurlu bir hayat sürebilmesi için yaşadığı dönemde oluşturulan ve her an değişime açık kanunlar bütünüdür.

Şeriatla yönetilen devlet var mı?​

Şeriatla yönetilen devlet var mı?
İslam devleti ya da İslamî devlet, İslamî yasalara (Şeriat) dayalı devlet biçimidir. İslamiyet’in ilk yıllarından itibaren İslam devleti denilen devletler olmuştur, bunlardan ilki ve en önemlisi, Muhammed tarafından kurulan ve ölümünden sonra halifeler tarafından yönetilen Hilâfet devletidir.

Şeriat bir yönetim biçimi midir?​

Kanaatimizce Şeriat bir rejimden, yönetim formundan öte hukuk devletini ifade etmektedir. Yönetenlerin keyfi uygulamalardan uzak durmasıdır. Kanunilik ilkesidir. “Şeriatın kestiği parmak acımaz” deyimi hukukun hükmüne uymayı, adalete teslim olmayı ifade eder.

. . Şeriat ne demek?​

. . Şeriat ne demek?
Şeriat kelimesiyle, açıkça Kur’an’a, Hadise ve İcmaa dayanan hükümler kastedilmiş olur. Asrımızın en büyük müfessirlerinden olan Elmalılı Hamdi Efendinin, “Hak Dini Kur’an Dili” isimli pek kıymetli tefsirindeki şeriat tarifi de şöyledir: “Lugatte bir ırmak veya herhangi bir su menbaından su içmek veya almak için girilen yol demektir.

Şeriat, İslam’ın getirdiği hükümlerin genel adıdır.?​

Şeriat, İslam’ın getirdiği hükümlerin genel adıdır. Devlet yönetimi de bunun içine girmektedir. Doğru İslamiyeti ve İslama uygun doğruluğu anlatmak ve yaşamak zorundayız. Bu nedenle İslam adına yapılan, ama İslama uymayan bazı uygulamalar İslamiyete ve Müslümanlara zarar vermektedir.

– Şeriat Nedir, Ne Değildir?​

– Şeriat Nedir, Ne Değildir?
– Şeriat nedir, ne değildir? Şeriat: “Din”, “Allah’ın emri”, “İlâhî emir ve yasaklar” gibi manalara geliyor. İnsan, bir kavramı reddederken de kabul ederken de anlamını bilmeli, diye düşünüyoruz. Taraftar olmak veya olmamak ayrı mesele. En çok tartışılan kavramlardan biri de “şeriat.” Bu konuda bir çok kişinin kafası bir hayli karışık.
 
Şeriat, İslam dininde önemli bir kavramdır ve Allah'ın emirlerinin ve yasaklarının belirlendiği dini kanunlar toplamını ifade eder. Şeriatın Kur'an'da geçtiği bir ayet, Casiye Suresi'nde yer almaktadır. Şeriat, İslam peygamberi Muhammed'e "buyruğumuzla bir şeriat verdik" şeklinde hitaben geçmektedir.

Din ve Şeriat arasındaki fark ise dinin evrensel vahye dayalı kanunlar manzumesi olduğu ancak Şeriatın ise insanın toplum içinde huzurlu yaşayabilmesi için her dönemde oluşturulan ve değişime açık kanunlar bütünü olduğunu belirtmektedir.

Şeriatla yönetilen devletlerin varlığına değindiğimizde, İslam devleti ya da İslamî devletlerin İslamî yasalara (Şeriat) dayalı şekilde yönetilen devletler olduğu bilinmektedir. İslamiyet'in ilk yıllarından itibaren bu tür devletlerin varlığı söz konusudur.

Şeriat, sadece bir yönetim biçimi olarak değil aynı zamanda hukuk devletini ifade ettiğini söyleyebiliriz. Kanunun üstünlüğü ve adalete uygunluk prensiplerini içerir. "Şeriatın kestiği parmak acımaz" sözü de hukuka uymayı ve adalete teslim olmayı ifade eder.

Şeriat kelimesinin anlamıyla ilgili olarak, genellikle Kur'an'a, Hadis'e ve İcmaa dayalı hükümleri ifade ettiği belirtilir. Elmalılı Hamdi Efendi'nin tarifinde de bu anlam vurgulanmaktadır.

Son olarak, Şeriatın İslam'ın getirdiği hükümlerin genel adı olduğu ve devlet yönetimini de içerdiği belirtilmektedir. Ancak, İslam'a uygun olmayan uygulamaların İslam'a ve Müslümanlara zarar verebileceği vurgulanmaktadır. Şeriatın doğru şekilde anlaşılması ve uygulanması oldukça önemlidir.
 
Geri
Üst