AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seri yargilama usulu hangi ilkelere aykiridir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.366
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Seri yargılama usulü hangi ilkelere aykırıdır?​

(12) Serî muhakeme usûlü, yaş küçüklüğü ve akıl hastalığı ile sağır ve dilsizlik hâllerinde uygulanmaz. (13) Resmî mercilere beyân edilmiş olup da soruşturma dosyasında yer alan adreste bulunmama veya yurt dışında olma ya da başka bir nedenle şüpheliye ulaşılamaması hâlinde, serî muhakeme usûlü uygulanmaz.

Basit yargılama usulü itiraz nereye yapılır?​

Basit yargılama usulü itiraz nereye yapılır?
Ceza Muhakemesi Kanunun 252/1 inci madde uyarınca ‘Basit yargılama usulüne tabi suçlarda mahkemece duruşma açılmadan karar verilmiş ise verilen bu hükümlere karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen hükümler kesinleşir. ‘ İtiraz mahkemeye hitaben verilecek bir dilekçe yapılacaktır.

Ceza Basit yargılama usulünde tanık dinlenir mi?​

Ceza Basit yargılama usulünde tanık dinlenir mi?
Örneğin, yapılan yazışmalardan sonra dosyada sübuta etkili ve dinlenmesi gereken tanıkların mevcut olduğunu gören asliye ceza mahkemesi, basit yargılama usulüne son vererek tanıkları dinleyebilmek için duruşma açarak olağan yargılama usulüne geçecektir.

Basit yargılama usulü zorunlu mu?​

Basit Yargılama Usulünde İtiraz Duruşmadan önce itirazdan vazgeçilmesi hâlinde duruşma yapılmaz ve itiraz edilmemiş sayılır (CMK m.252/2). İtiraz üzerine, mahkeme tarafından duruşma açılması ve genel hükümlere göre yargılama yapılması zorunludur.

Basit yargılama karar ne kadar sürer?​

Basit yargılama karar ne kadar sürer?
Klasik yargılamada 2 yıl sürebilecek davalar seri muhakeme usulünde ortalama 2 haftada, basit yargılama usulünde ise ortalama 3 ayda tamamlanıyor.

Seri muhakeme usulü avukat zorunlu mu?​

Seri muhakeme usulü avukat zorunlu mu?
Seri muhakeme uygulanan suçların tamamı kamuya karşı işlenen suçlardır. Savcı, işlenen suçun seri muhakeme kapsamında olduğunu fark ederse müdafi huzurunda şüpheliye teklifte bulunacaktır. Teklifin mutlaka müdafi huzurunda yapılması gerekir. Şüpheli kişinin, müdafisi yoksa Barodan zorunlu müdafi görevlendirilecektir.
Basit yargılama usulüne itiraz ne demek?​
Basit yargılama usulü uygulanarak verilen hükümlere karşı kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz üzerine hükmü veren mahkemece duruşma açılır ve genel hükümlere göre yargılamaya devam olunur. Taraflar gelmese bile duruşma yapılır ve yokluklarında hüküm verilebilir.
 
Seri yargılama usulünün hangi ilkelere aykırı olduğunu açıklamak için verilen bilgileri aşağıda detaylı bir şekilde sıralayabilirim:

1. **Yaş küçüklüğü ve akıl hastalığı ile sağır ve dilsizlik hallerinde uygulanmaz:** Seri muhakeme usulü, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik gibi durumlarda uygulanamaz. Bu durumda olan bireyler için daha özenli ve detaylı bir yargılama süreci gerekmektedir.

2. **Şüpheliye ulaşılamama durumunda serî muhakeme usûlü uygulanmaz:** Eğer şüpheliye ulaşılamıyorsa, adresinde bulunmuyor veya yurt dışında ise seri muhakeme usulü uygulanamaz. Bu durumda daha kapsamlı bir soruşturma yapılması gerekebilir.

3. **Seri muhakeme usulü avukat zorunlu mu:** Seri muhakeme uygulanan suçlar genellikle kamuya karşı işlenen suçlardır ve savcı bu durumu fark ederse şüpheliye mutlaka avukat aracılığıyla teklifte bulunmalıdır. Eğer şüpheliye müdafii yoksa Baro tarafından zorunlu müdafi görevlendirilir.

Bu ilkelere aykırı durumlar, adil bir yargılama sürecinin sağlanması için oldukça önemli kriterlerdir. Bu ilkelere uyulmaması durumunda haksız yargılamaların yaşanabileceği ve temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilebileceği unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst