AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Seri port haberlesme hizini hangi komut ile ayarlanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Seri port haberleşme hızını hangi komut ile ayarlanır?​

begin () Arduino’dan bilgisayarımıza veya seri haberleşme portunu kullanan diğer cihazlara gönderilecek verinin hızını saniyede bit ( bit / saniye ) cinsinden ayarlar. Bir cihaz ile birlikte kullanıldığında hem Arduino’muzun hemde diğer cihazımızın veri transfer hızları aynı olmalıdır.

Serial flush () nedir?​

flush() Fonksiyonu: Bu fonksiyon gönderilen seri veri iletiminin tamamlanmasını beklemek için kullanılır. Herhangi bir parametre almaz ve geriye değer döndürmez.
Serial Println () nedir?
Serial.print() fonksiyonunda gönderilen veri ekrana basılır ve aynı satırdan devam eder. Serial.println() fonksiyonunda ise gönderilen veri ekrana yazıldıktan sonra bir alt satıra geçerek yeni satırdan devam eder. Bir önemli nokta var, biz seri porta bilgi gönderirken, bilgileri karakter dizisi şeklinde göndeririz.
Serial Begin () nedir?
Serial.begin() Bu komut ile Seri ara birimi kullanmak için hazır hale getirmiş oluruz. Kullanım şekli Serial.begin(baud rate); şeklindedir. Burada gördüğünüz Baud Rate, haberleşme hızını belirtir ve birimi bps yani saniye başına bit’dir.

Serial Begin 9600 ); olarak başlatılmış bir iletişimde 2 saniyede en fazla kaç karakter gönderilir?​

Örneğin; 9600 bps hızında saniyede en fazla 960 karakter yollanabilir.

Void loop ne demek?​

Setup fonksiyonun bir sefer çalışması ardından devamlı çalışan kısımdır. Bu kısımda devamlı olarak çalışmasını istediğimiz sensör ölçümü ve işlenmesi, veri alışverişi, pini aktif ve pasif ( 1-0 durumu) gibi kodlar içerir.
Serial Read komutu nedir?
Seri porttan veri almak için serial sınıfının read komutu kullanılır. Arduino içerisindeki seri porttan gelen veriler bayt bayt alındıktan sonra seri haberleşme için ayrılmış olan tampon bellek bölgesine yazılır. Programa gelen veriyi okumak içinde Serial.read() fonksiyonu ile tampon bellek okunur.
Serial Monitor ne işe yarar?
Serial Monitor seri haberleşmeden ASCII formatında gelen verileri görüntülememizi sağlar. ASCII tablosunda her bir karaktere karşılık gelen sayısal bir değer bulunur. Seri haberleşmede bu değer gönderilir ve Serial Monitor (ya da benzeri başka programlar) bu sayılara karşı gelen karakterleri görüntüler.
Seri veri iletiminde, bir kerede bir karakterin sadece bir biti iletilir. Alıcı makine, doğru haberleşme için karakter uzunluğunu, başla-bitir (start-stop) bitlerini ve iletim hızını bilmek zorundadır. Paralel veri iletiminde, bir karakterin tüm bitleri aynı anda iletildiği için başla-bitir bitlerine ihtiyaç yoktur.
UART veya Evrensel Asenkron Alıcı Verici, seri iletişim ile ilgili özel bir donanımdır. UART için donanım, mikrodenetleyiciye entegre bir devre veya özel bir IC olabilir. Bunun için sadece iletişim protokolleri olan SPI veya I2C’ye zıttır. UART kendisine ait ayrı bir saatli alıcı ve vericiden oluşur.
Serial Begin 9600 komutu ne işe yarar?
Serial.begin(9600); Seri iletişimi başlatmak için kullanılır.void setup() fonksiyonu içerisine yazılır. Parantez içine yazılan 9600 değeri saniye başına gönderilen ve alınan bit (0 veya 1) anlamına gelmektedir. Serial.println();
Serial Begin 9600 ne işe yarar?
Programımızda setup() fonksiyonu içerisinde Serial.begin(9600) şeklinde çağırdığımız fonksiyon ile iletişim hızını ayarlaıyoruz. Seri haberleşmede iletişim hızı “baud” adı verilen bir değerle ifade edilir. Bu değer saniyede gönderilen bit sayısını ifade eder (bits per second).
 
Geri
Üst