AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seri muhakeme hangi hallerde uygulanmaz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Seri muhakeme hangi hallerde uygulanmaz?​

Resmî mercilere beyan edilmiş olup da soruşturma dosyasında yer alan adreste bulunmama veya yurt dışında olma ya da başka bir nedenle şüpheliye ulaşılamaması hâlinde, seri muhakeme usulü uygulanmaz. Seri muhakeme usulü, yaş küçüklüğü ve akıl hastalığı ile sağır ve dilsizlik hâllerinde de uygulanmaz.

Seri muhakemede Hagb verilir mi?​

Seri muhakemede Hagb verilir mi?
Mahkeme, fiil ve fail için aranan şartların oluşmadığı durumda HAGB’ye karar vermeyebilir. Cumhuriyet savcısı tarafından şüpheli hakkında seri muhakeme usulünün uygulanması, yazılı olarak mahkemeden talep edilecektir. Sonra mahkeme, şüpheliyi müdafii huzurunda dinleyecektir.

Seri mahkemeye gitmezse ne olur?​

Önödeme ve uzlaştırma kapsamındaki suçlar seri muhakeme usulüne tabi değildir. Şüphelinin mazeretsiz olarak hüküm kuracak mahkemeye gelmemesi halinde seri muhakeme usulü uygulanamaz. Çünkü, hüküm kuracak mahkemenin şüphelinin özgür iradesiyle bu yolu seçtiğini en hızlı biçimde dinlemesi egerekir.

Seri muhakeme usulü hangi ilkeye aykırı?​

Seri muhakeme usulü hangi ilkeye aykırı?
Bu çerçevede şüphelinin öncelikle hakların hatırlatılması/öğretilmesi suretiyle davet edilmesi, i̇kinci olarak seri muhakeme usulü hakkında bilgilendirilmesi, bilahare bu çerçevede bir teklifte bulunulması gerekmektedir. Ancak bu durum insan haysiyetinin korunması (dokunulmazlığı) ilkesine aykırıdır.
Seri muhakeme usulü ne kadar sürer?​
Klasik yargılamada 2 yıl sürebilecek davalar, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hayata geçirilen seri muhakeme usulünde ortalama 2 haftada, basit yargılama usulünde ise ortalama 3 ayda tamamlanıyor.

Hagb memurluktan atılır mı?​

Hagb memurluktan atılır mı?
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararları, mahkûmiyet olarak değerlendirilemeyeceği ve gerekli denetim süresi içerisinde şartlar sağlandığında hiç suç işlenmemişçesine etki doğuracağından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre memuriyete engel teşkil etmeyeceklerdir.

Seri muhakeme usulü hangi ilke?​

Seri muhakeme usulü genel ceza yargılamasının seyri ile kıyasla oldukça makul bir süre olup makul sürede yargılanma ilkesine uygun bir yargılamadır.

Seri muhakeme usulü ne zaman başladı?​

Seri muhakeme usulü ne zaman başladı?
Ceza Muhakemesinde Seri Muhakeme Yönetmeliği 31/12/2019 tarihli ve 30995 sayılı Resmî Gazete 4. Mükerrer’de yayımlanarak, 01/01/2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.
 
Seri muhakeme usulü, adli süreçlerde hızlı ve etkin bir şekilde işleyen bir yargılama yöntemidir. Ancak belirli durumlarda uygulanamayabilir. Örneğin, resmi mercilere bildirilmiş olup da şüpheliye ulaşılamaması durumunda veya yaş küçüklüğü, akıl hastalığı, sağır ve dilsizlik gibi durumlarda seri muhakeme usulü uygulanamaz.

HAGB (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) ise, mahkeme tarafından şartlar oluşmadığı durumlarda verilmeyebilir. HAGB kararları, mahkûmiyet sayılmadığı için memuriyete engel teşkil etmez.

Seri muhakeme usulü, suçlu tarafından mazeretsiz olarak mahkemeye gelmemesi durumunda uygulanamaz. Bu durumda, mahkemenin şüphelinin özgür iradesiyle bu yolu seçtiğini en hızlı şekilde dinlemesi gerekmektedir.

Seri muhakeme usulü, insan haysiyetinin korunması ilkesine aykırı olabilir. Çünkü şüpheliye hakları hatırlatılması, bilgilendirilmesi ve teklifte bulunulması gibi adımlar atılması gerektiği halde bu ilke çiğnenmiş olabilir.

Seri muhakeme usulü, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hayata geçirilmiştir ve klasik yargılamaya göre daha hızlı sonuçlanmayı hedefler. Bir davayı tamamlamak için ortalama süreler klasik yargılama ile kıyaslandığında daha kısadır.

Seri muhakeme usulü, genel ceza yargılamasının seyrine kıyasla daha makul bir süre içinde yargılanma ilkesine uygun bir yargılama yöntemidir. Bu şekilde, adli süreçlerin hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlanması amaçlanır.
 
Geri
Üst