AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Seri haberlesme ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Seri haberleşme ne demek?​

Seri haberleşme iletilecek sinyallerin tek hat üzerinden ard arda gönderilmesi demektir. Seri haberleşmeye örnek olarak hemen hemen tüm bilgisaylarda bulunan USB, RS232 ve Ethernet portunu gösterebiliriz.

Paralel ve seri iletişim nedir?​

Seri veri iletiminde, bir kerede bir karakterin sadece bir biti iletilir. Alıcı makine, doğru haberleşme için karakter uzunluğunu, başla-bitir (start-stop) bitlerini ve iletim hızını bilmek zorundadır. Paralel veri iletiminde, bir karakterin tüm bitleri aynı anda iletildiği için başla-bitir bitlerine ihtiyaç yoktur.
Kaç farklı seri iletim metodu vardır?
Seri iletim kendi içerisinde asenkron, senkron ve isokron olarak üçe ayrılır [3]. Asenkron iletim, gönderici ve alıcının ayrı saatler kullandıkları seri iletim şeklidir.

Veri iletiminde seri iletişim nedir?​

Ya çoklu iletişim kanallarından aynı anda ya da tek kanaldan birbirinin ardı sıra gönderilebilir. Seri iletişimin çalışma prensibi, bütün veriyi tek kanaldan 1 bitlik parçalar hâlinde, sırayla göndermektir. Bu yönüyle paralel iletişimin karşıtıdır.

Seri haberleşme hızı nedir?​

Çoğu cihazın seri haberleşme hızı 9600 Baud Rate’dir. Bu değer cihaz saniyede 9600 bit gönderip alabilir demektir. 300, 600, 1200, 2400, 4800, 9600, 19200, 38400, 57600, 115200 değerleri alabilir.
UART nedir açılımı?
UART veya Evrensel Asenkron Alıcı Verici, seri iletişim ile ilgili özel bir donanımdır. UART için donanım, mikrodenetleyiciye entegre bir devre veya özel bir IC olabilir. Bunun için sadece iletişim protokolleri olan SPI veya I2C’ye zıttır. UART kendisine ait ayrı bir saatli alıcı ve vericiden oluşur.
Seri iletişim ise,yalnızca tek kanaldan karakterlerin sıra ile iletildiği iletişim türüdür. Seri iletişim daha yavaştır ancak daha ekonomiktir.Bilgisayar ağlarında kullanılan iletişim türü olan seri iletişim,uzak mesafelerdeki sistemlerin arasında verilerin aktarıldığı bir türdür.
► Senkron İletişim; Asenkron veri iletiminde olduğu gibi, bu veri iletim çeşidinde başlama ve bitirme bitleri gönderilmez. Bu veri iletiminde saat sinyalinden yararlanılır. Veri ile birlikte bu sinyal de gönderilir. Senkronizasyon için gönderen bilgisayar alıcı bilgisayara bir karakter gönderir.
Seri kanal nedir?
Seri Kanal, uzun yıllardan beri bilgisayarların üzerinde entegre olarak bulunan en temel haberleşme kanallarından birisidir.

12c protokolü nedir?​

I2C, Philips (Yeni şirket ismi NXP) şirketi tarafından tasarlanan iki telli iletişim protokolüdür. Bu iletişim protokolü, akıllı telefon, TV ve dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılan güç yönetimi çiplerini, bellek cihazlarını, giriş cihazlarını vb. kontrol etmek için kullanılmaktadır.

Serial Begin baud ); komutu ne işe yarar?​

Serial.begin() Bu komut ile Seri ara birimi kullanmak için hazır hale getirmiş oluruz. Kullanım şekli Serial.begin(baud rate); şeklindedir. Burada gördüğünüz Baud Rate, haberleşme hızını belirtir ve birimi bps yani saniye başına bit’dir.
UART Driver nedir?
UART Protokolü (Universal Asynchronous Receiver Transmitter),Evrensel Asenkron Alıcı-Verici anlamına gelir. Bilgisayar ile mikro kontroller veya mikro kontroller ile çevre birimler arasında haberleşmeyi sağlayan protokolüdür. Asenkron olarak çalıştığı için herhangi bir (clock) saat sinyaline ihtiyacı duymaz.

UART nerelerde kullanılır?​

UART, en eski seri protokollerden biriydi. Bir zamanlar her yerde bulunan seri portlar neredeyse her zaman UART tabanlıdır ve RS-232 ara yüzleri, harici modemler vb. kullanan cihazlar, UART’ın kullanıldığı yerlerin yaygın örnekleridir.

Geri