- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.137
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Seri bağlı dirençlerden oluşan bir devrede her bir direnç üzerindeki akım ve potansiyel farkı nasıl değişir?
Seri bağlı durumda; her bir direnç üzerinden aynı akım geçecektir ve X1 ile Xn+1 noktaları arasındaki potansiyel fark, tüm ardışık noktalar arasındaki potansiyel farkların toplamına eşit olacaktır.Paralel bağlı dirençlerden oluşturulmuş bir elektrik devresinde her bir direnç üzerindeki akım ve voltaj potansiyel farkı nasıl değişir?
Paralel bağlı durumda; her bir direncin uçları arasındaki V potansiyel farkı aynıdır ve ana koldaki I akımı, dirençlerden geçen akımların toplamına eşit olacaktır.Seri bağlı dirençlerden aynı akım geçer mi?
A ampermetresinden geçen akım, R1 ve R2 dirençlerinden aynen geçer. Buna göre seri bağlı dirençlerden geçen akımlar birbirine eşittir.
Seri bağlı ve paralel bağlı devrelerin özellikleri nelerdir?
Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar. Fakat devre elemanları üzerindeki gerilim farklı olabilir. Paralel devrelerde ise bütün elemanların girişleri de çıkışları da ortaktır.Paralel devrede potansiyel fark nasıl bulunur?
Buna göre, eşdeğer direnç üzerindeki potansiyel farkı, V = 1 A × 10 Ω = 10 V’tur. Devredeki dirençler paralel olduğu için her birinin üzerindeki voltaj, eşdeğer direncin üzerindekine denktir. Dirençler üzerinden geçen akımları, Ohm Kanunu’nu kullanarak bulabiliriz.Birbirine seri bağlı devre elemanları üzerindeki akım her zaman aynı mıdır?
Seri ve paralel devreler elektrik mühendisliğinde devre elemanlarının bağlanış şekillerini ifade eder. Seri devrelerde devre elemanları aynı hat üzerinde her elemanın çıkışı bir sonrakinin girişine bağlanacak şekildedir. Bütün elemanlar üzerinde aynı akım akar.