- Konu Yazar
Serflik sistemi ne zaman kaldırıldı?
Rusya’da, II. Aleksandr’ın çarlık tahtına oturmasından sonra toprak reformu için çalışmalara başlan- mış ve 19 Şubat 1861’de, Rus köylüsünün serflikten kurtulduğuna dair ferman yayınlanmıştır. Böylece 16. yüzyıldan beri Rusya’da devam eden köylü serfliği sistemi sona ermiştir.Serf hangi dil?
Serf kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Serf, Fransızca dilinden Türkçe’mize geçmiştir.Malikanede lordun doğrudan yararlandığı topraklara ne isim verilir?
Malikanede lordun doğrudan yararlandığı topraklara ne isim verilir?Lordun toprağına “demesne” (domain, reserve), serfin toprağına “tenure” (mansus, manse) denmekteydi22. Demesne serfleri (hizmetlileri), sürekli lordun evinde (malikanede) lordun toprağı için kalan, lordun toprağı için kira ödeyen kişilerdi.
Avrupa Feodalitesi nedir?
Feodalite, yönetimin toprak üretimine dayalı olduğu, ekonomik, dini ve siyasal sisteme verilen isimdir. Orta Çağ Avrupa’sında görülen feodalite, eşitsizlik temeline dayalıdır. Feodalizm olarak bilinen bu sistemde, halk tabanının herhangi bir hakkı bulunmuyordu.Tarihte süzeren ne demek?
Halkın himayesine girdiği kişilere süzeren, himaye edilenlerede vassal denilir…Toprak sahibine ne denir?
Toprak sahibine ne denir?Soylu sınıftan olanlar barış zamanında malikâneleri, yani feodal beyliği yönetir; savaş zamanında ise şövalye olarak donanıp kendilerine bağlı diğer şövalyelerle birlikte kralın veya başka bir soylunun ordusuna katılırdı. Soylular, kendi içlerinde hiyerarşik bir yapı oluştururdu.
Feodalizm. Feodal teriminin etimolojik kökeni, 9. yüzyıl öncesine kadar rastlanmayan Latince «feodum» kelimesine dayanır. Feodum sözcüğü, bir arazinin hizmet karşılığında teslim edilmesi manasına gelen «beneficum» tabirinin yerini zamanla almıştır.
Şövalyeler diye adlandırılacak olan bu askerî sınıf, üretim yapan köylünün üzerine koruyucu soylular olarak yerleşmiştir. Oluşan düzende serfler soyluların toprağını işlemiş, karşılığında ise soylular serfleri korumuştur.
Süzeren ne demek sözlük?
Süzeren ne demek sözlük?Hükümdar; başka bir ülke veya kimse üzerinde hüküm süren. Bağlı olunan üst tüzel kişi veya makam.