Serefiye Nedir ve Nasil Hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Şerefiye Nedir ve Nasıl Hesaplanır?​

Bir binada yer alan aynı tip ve metrekaredeki dairelerin bedelleri, sahip oldukları özelliklere göre farklılık gösterebilir. Dairelerin özelliklerini göz önüne alarak aynı tipteki dairelere farklı fiyatlar belirlenmesi işlemine ise şerefiye hesabı denir.
Şerefiye neye göre belirlenir?
Bu özelliklerden en çok kullanılanları: Dairenin manzarası, yüksekliği, baktığı yön, sosyal imkanlara uzaklığı, yola uzaklığı, emniyet durumu, balkon durumu, asansör durumu, gürültü durumu, bahçe durumu, kat durumu ve gün ışığı alımıdır. Bu özelliklerin önemi duruma göre değişkenlik gösterir.

Şerefiye hesabı nasıl yapılır fiyatları?​

Şerefiye bedeli hesaplamaları için konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi verilerin toplanması gerekiyor.
Şirketlerde Şerefiye nasıl hesaplanır?
Şerefiye, şirketlerin devir alınması esnasında, şirket için ödenen bedel ve piyasa rayiç tutarı ile ölçümlenen net varlıkların değeri arasındaki pozitif farktır. Eğer şirketlerin piyasa rayiç tutarları hesap edilemiyorsa, ilgili şirketin bilançosundaki net defter değeri esas alınmalıdır (Yardımcıoğlu, 2007, s. 64).

Şerefiye kimden alınır?​

TDK; şerefiyeyi, bir yer bayındır duruma getirildiğinde çevrede bulunan mülklerin değeri arttığından, sahiplerinden belediyece alınan para ve kooperatiflerde üst katlardaki evlerin veya caddeye bakan evlerin sahiplerinden alınan fazla ücret” diye tanımlıyor.
Şerefiye uygulanıyor mu?
Hem iş yerlerinde hem de aynı tip konut ve siteler için uygulanan şerefiye manzara,cephe,açıklık,bahçe durumu gibi durumlarda geçerli oluyor.Şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır?

Şerefiye için amortisman ayrılır mı?​

Şerefiyeler beş yılda eşit taksitlerle itfa edilir. Şerefiyeler itfa edildikten sonra 268 No.lu Birikmiş Amortismanlar Hesabı borçlandırılıp, 261 No.lu hesap alacaklandırılmak suretiyle kayıtlardan çıkartılırlar. Şerefiye, kayıtlı değerle değerlenir ve 5 yılda eşit taksitlerle yok edilir.
Şerefiye nerenin ilçesi?
Şerefiye, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.
 
Geri
Üst