Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Serebral palsi nedir tedavisi var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.700
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Serebral palsi nedir tedavisi var mı?​

Serebral palsinin kesin bir tedavisi yoktur. Fakat fizyoterapi, konuşma terapisi, ergoterapi ve bazen ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi yöntemleri hastaların maksimum potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olabilir.

Ataksik SP nedir?​

Ataksik SP nedir?
Ataksik SP, genellikle düzensiz, sakar veya sarsıntılı görünen kas hareketleriyle karakterizedir . Bu SP formuna sahip kişilerde genellikle denge ve koordinasyon sorunları vardır. Yürümekte ve nesneleri kavramak ve yazmak gibi iyi motor işlevleri yerine getirmekte zorlanabilirler.

Serebral Palsili hastalığı nedir?​

Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.

Serebral palsi zekayı etkiler mi?​

Serebral palsi zekayı etkiler mi?
Serebral palsi, bütün fonksiyonlarda gerilikle karşımıza çıkabilir. Zeka geriliği de bunun bir parçasıdır. Çocuğun zekası normale çok yakın düzeyde olabildiği gibi daha geri seviyede de olabilir. Beraberinde görme, işitme ve diğer fonksiyonlarında da bozukluk görülebilir.
Serebral palsi hastası yürüyebilir mi?​
Ağır mental retardasyonu (zihinsel gerilik) olmayan spastik hemiplejik (vücüdun sağ ya da sol yanı felç) ya da diplejik (komple felç) Serebral Palsi vakalarının önemli bir kısmı tedaviler ve rehabilitasyon sayesinde yürüyebilir.

Diskinetik SP nedir?​

Diskinetik SP nedir?
Diskinetik: Beyinde, korteks ile beyin sapı arasındaki hareketin akıcılığı ve kontrolünü düzenleyen sinir hücresi gruplarının zedelenmesinden kaynaklanmaktadır. Bu bölgelerin hasarında istenen hareketler düzgün şekilde yapılamaz. Kişide dönme, bükülme, kasılma şeklinde istemsiz hareketler görülür.

SP hastalığı iyileşir mi?​

Serebral palsi hastalığının kendisi tedavi edilemez yani immatür beyindeki hasar geri döndürülemez ancak hastalığın tipine göre çocukta görülen semptomlar tedavi edilir. Tedaviler cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak 2 gruba yarılır.

Serebral palsi nedir neden olur?​

Serebral palsi nedir neden olur?
Cerebral Palsy, çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Gelişimini tamamlamamış beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşur.

Serebral palside zeka geriliği olur mu?​

Spastik çocuklar kaç yaşına kadar yaşar?​

Spastik çocuklar kaç yaşına kadar yaşar?
Yürüyebilme spastik hemiplejiklerde genellikle 2 yaşından önce, spastik diplejiklerde ise genellikle 4 yaşından sonra gerçekleşmektedir. Serebral palsili hastaların yaşam süresi genellikle çok kısa değildir; hastaların yaklaşık % 90’ı 30 yaşın üzerinde yaşayabilir.
 
Merhaba,

Serebral palsi veya beyin felci, insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumudur. Serebral palsi genellikle doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde meydana gelen beyin hasarından kaynaklanır. Bu durum çocuğun zeka seviyesini de etkileyebilir. Serebral palsi olan bir çocuğun zekası normale yakın olabileceği gibi geri seviyede de olabilir. Bu durum çocuğun görsel, işitsel ve diğer fonksiyonlarında da bozukluklara neden olabilir.

Ataksik spastik palsi genellikle düzensiz, sakar veya sarsıntılı kas hareketleriyle karakterizedir. Bu durum denge ve koordinasyon sorunlarına neden olabilir ve yürüme, nesneleri kavrama, yazma gibi motor becerilerde zorluklar yaşanabilir.

Diskinetik spastik palsi ise beynin hareketin akıcılığını ve kontrolünü düzenleyen sinir hücre gruplarının zedelenmesinden kaynaklanır. Bu durumda istemsiz dönme, bükülme, kasılma gibi hareketler görülebilir.

Serebral palsi tedavi edilemez ancak semptomlar tedavi edilebilir. Fizyoterapi, konuşma terapisi, ergoterapi gibi terapi yöntemleri yanı sıra bazen ilaç tedavisi veya cerrahi müdahalelerle hastaların maksimum potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olunabilir. Spastik hemiplejik veya diplejik serebral palsi hastalarının birçoğu tedavi ve rehabilitasyon ile yürüme becerisine kavuşabilir.

Serebral palsili hastaların yaşam süresi genellikle çok kısa değildir; çoğu hasta 30 yaşın üzerinde yaşayabilir. Bu durum, hastaların uygun tedavi ve destek hizmetleri alması ile ilişkilidir.

Serebral palsi hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza başvurmanız önemlidir. Umarım bu bilgiler size yardımcı olmuştur. Sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst