Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Serebral palsi ne zaman belli olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serebral palsi ne zaman belli olur?​

Belirtiler genellikle çocuk 3 veya 4 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar. Serebral palsi sadece bir ekstremitede kendisini gösterebileceği gibi bazı çocuklarda tüm vücudu da etkisi altına alabilir. Hastalık doğumdan itibaren mevcuttur ve zamanla iyileşebilen bir durum değildir.

Serebral palsili çoğu çocuk hastalıkla doğar fakat aylar veya yıllar sonrasına kadar bir hastalık belirtisi göstermeyebilir. Belirtiler genellikle çocuk 3 veya 4 yaşına gelmeden önce ortaya çıkar.

Serebral palsi hastası yürüyebilir mi?​

Ağır mental retardasyonu (zihinsel gerilik) olmayan spastik hemiplejik (vücüdun sağ ya da sol yanı felç) ya da diplejik (komple felç) Serebral Palsi vakalarının önemli bir kısmı tedaviler ve rehabilitasyon sayesinde yürüyebilir.
Serebral palsi zekayı etkiler mi?
Serebral palsi, bütün fonksiyonlarda gerilikle karşımıza çıkabilir. Zeka geriliği de bunun bir parçasıdır. Çocuğun zekası normale çok yakın düzeyde olabildiği gibi daha geri seviyede de olabilir. Beraberinde görme, işitme ve diğer fonksiyonlarında da bozukluk görülebilir.

Serebral tutulum nedir?​

Serebral Palsi, beyinde oluşan bir hasar nedeniyle, çocuğun belirli kaslarını kullanmakta güçlük çekmesi halidir. Hasarın beynin hangi bölgesinde ve ne kadar yaygın olduğuna bağlı olarak serebral palsi’nin belirtileri değişir.

Spastisite nasıl anlaşılır?​

Belirtiler arasında hipertonisite (artan kas tonusu), klonus (hızlı kas kasılmaları), abartılı derin tendon refleksleri, kas spazmları, makaslama (bacakların istemsiz çaprazlanması) ve sabit eklemler (kontraktürler), sürekli kas sertliği, spazmlar ve ağrılı olabilen istemsiz kasılmalar, ağrı veya rahatsızlık, daha az …
Serebral palsi bebeklerde nasıl anlaşılır?
Serebral palsi, erken dönemde (0-9 ay) anne baba tarafından çocuğun doğal hareketlerindeki farklılıktan anlaşılabilmektedir. Bebekte ya kol ve bacak hareketleri çok sınırlıdır veya pelte gibidir; bu duruma hipotoni adı verilir, ya da ‘spastisite’ adı verilen kas kıvamındaki sertlik nedeniyle hareketleri kısıtlıdır.
Yürüyebilme spastik hemiplejiklerde genellikle 2 yaşından önce, spastik diplejiklerde ise genellikle 4 yaşından sonra gerçekleşmektedir. Serebral palsili hastaların yaşam süresi genellikle çok kısa değildir; hastaların yaklaşık % 90’ı 30 yaşın üzerinde yaşayabilir.
Yapılan araştırma sonuçları göz önüne alındığında Türkiye’de yaklaşık 300 bin serebral palsili bireyin bulunduğu, 3-18 yaş grubu nüfus verilerine göre ise bu yaş grubunda 108 bin serebral palsili bireyin olduğu tahmin edilmektedir.
Serebral palsi hastalığı ilerler mi?
Serebral Palsi, beynin belli bölgelerinde meydana gelen hasar sonucu ortaya çıkmaktadır. Bebek ve çocukların ilerleyen dönemlerinde bu hasar ilerlemez ya da gerilemez; bununla birlikte, özellikle yanlış tedaviler ve geç tanı gibi nedenlerle semptomlarda ilerleme görülebilir.

Serebral enfarktüs ne demek?​

Tıpkı kalp enfarktüsünde bir kan damlasının kalbe giden damarı tıkaması gibi, felç geçirirken de beyindeki atardamar kandaki pıhtılaşmadan dolayı tıkanır. Damarın tıkanmasıyla, damarın gerisinde bulunan beynin çeşitli bölgelerine oksijen akışı engellenir.

Ağır serebral palsi nedir?​

Serebral palsi, yani beyin felci insan vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu veya vücudun duruşunu etkileyen bir grup fiziksel engel durumuna verilen isimdir. Serebral Palsi çoğunlukla doğumdan önce olmak üzere olgunlaşmamış beynin gelişmesi sırasında meydana gelen hasardan kaynaklanır.
Spastisite değerlendirmesi nasıl yapılır?
Modifiye Ashworth Skalası: Spastisite için uluslararası platformda en sık kullanılan değerlendirme metodudur. Hasta sırt üstü ve gevşemiş bir durumda iken muayene edilmelidir. Eklem pasif olarak, tekrarlayıcı ve hızlı bir şekilde hareket ettirilmeli ve muayene bulgularına göre direnç evrelendirilmelidir.

Spastisite ilerler mi?​

Bazı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan spastisite, ilerleyen zamanlarda ilerleme ve vücudun farklı bölgelerinde de görülmeye başlanabilir. İlerlemesinin engellenmesi için kişinin ve hastanın bakımını üstlenen kişilerin dikkatli olması gerekir.

Bebeğim serebral palsi mi?​

 
Geri
Üst