AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Serebral palsi ilerleyici bir hastalik midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serebral palsi ilerleyici bir hastalık mıdır?​

Serebral palsi yani beyin felci, vücut hareketlerini ve kasların uyumlu kullanım bozukluğuyla sonuçlanan, çocuğun beyinsel gelimini etkileyen bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkan bir grup patolojinin adıdır. Serebralpalsi ilerleyici bir hastalık değildir.

Serebral palsi hastası yürür mü?​

Serebral palsi hastası yürür mü?
Diskinetik Serebral Palsi Diskinetik SP’li insanlar, ellerinin, kollarının, ayaklarının ve bacaklarının hareketlerini kontrol etmekte zorluk çekerler, bu da oturmayı ve yürümeyi zorlaştırır. Hareketler kontrol edilemez ve yavaş ve çarpıcı veya hızlı ve sarsıntılı olabilir.

Spastik çocuk iyileşir mi?​

Spastisitenin erken dönemde tedavi edilmesi çocuğun tüm hayatını etkilemektedir. Erken dönem fizik tedavi gören çocukların yüzde 70’i, kimseye bağımlı olmadan günlük hareketlerini yerine getirebilecek düzeye gelmektedir.

Serebral Palsiye eşlik eden yetersizlik türleri nelerdir?​

Serebral Palsiye eşlik eden yetersizlik türleri nelerdir?
SP’ye Eşlik Eden Problemler
- Mental retardasyon.
- Epileptik nöbetler.
- Oromotor problemler (Emme ve yutma problemleri)
- Salya akması
- Konuşma problemleri.
- Kas iskelet sistemi bozuklukları
- Gastrointestinal problemler.
- Görme problemleri.

Serebral palsi nasıl yürür?​

Spastik serebral palsi SP’li kişilerin yaklaşık %80’ini etkileyen en yaygın tipidir. Kaslarda sertliğe, abartılı reflekslere ve hareket zorluğuna neden olur. Spastik SP’li birçok insan, yürürken dizlerini bükme veya bacakları ile makas benzeri hareketler yapma gibi hareket anormalliklerine sahiptir.

Spastik çocuk nasıl anlaşılır?​

Spastik çocuk nasıl anlaşılır?
Bebekte ya kol ve bacak hareketleri çok sınırlıdır veya pelte gibidir; bu duruma hipotoni adı verilir, ya da ‘spastisite’ adı verilen kas kıvamındaki sertlik nedeniyle hareketleri kısıtlıdır. İlk belirtiler genellikle çocuğun gelişimi sırasında oturma ve ayakta durmasının gecikmesiyle anlaşılır.
 
Serebral palsi, vücut hareketlerini ve kasların uyumlu kullanım bozukluğuyla sonuçlanan, çocuğun beyinsel gelişimini etkileyen bir grup patolojinin adıdır. Serebral palsi ilerleyici bir hastalık değildir, yavaşça ilerlemez ve genellikle sabittir. Serebral palsiye sahip bireylerde semptomlar zamanla değişebilir ve ilerleyebilir gibi algılanabilir, ancak bu genellikle nörolojik hasarın doğasından kaynaklanmaktadır ve temelde hastalık kendisi ilerleyici değildir.

Serebral palsi hastaları arasında yürüme yeteneği farklılık gösterebilir. Örneğin, diskinetik serebral palsiye sahip bireyler ellerinin, kollarının, ayaklarının ve bacaklarının hareketlerini kontrol etmekte zorluk çekebilirler, bu da oturmayı ve yürümeyi zorlaştırabilir. Genel olarak, serebral palsi spektrumunda yer alan bireylerin bazıları bağımsız olarak yürüyebilirken, bazıları destekleyici cihazlar veya tekerlekli sandalye kullanabilir.

Spastik çocukların iyileşme potansiyeli tedavinin erken başlatılmasına bağlı olabilir. Spastisitenin erken dönemde tedavi edilmesi, çocuğun hayat kalitesini artırabilir ve günlük yaşam aktivitelerini bağımsız olarak gerçekleştirmesine yardımcı olabilir. Erken dönem fizik tedavi ve diğer uygun tedavilerle spastik çocukların önemli bir kısmı, zamanla bağımsız hareket etme becerisine kavuşabilir.

Serebral palsiye eşlik eden yetersizlik türleri arasında mental retardasyon, epileptik nöbetler, oromotor problemler (emme ve yutma problemleri), salya akması, konuşma problemleri, kas iskelet sistemi bozuklukları, gastrointestinal problemler ve görme problemleri bulunmaktadır. Bu yetersizlikler, serebral palsiye sahip bireylerin yaşam kalitesini etkileyebilir ve multidisipliner bir yaklaşımla yönetilmesi gerekebilir.

Spastik serebral palsi, serebral palsi spektrumunda en yaygın tipe sahip bireyleri etkileyen bir alt türdür. Spastik serebral palsiye sahip bireylerde kaslarda sertlik, abartılı refleksler ve hareket zorluğu görülebilir. Bu durum bazı bireylerde yürürken dizlerin bükülmesi veya bacaklar arasında makas benzeri hareketler yapılması gibi belirgin hareket anormalliklerine neden olabilir.

Spastik çocuklar genellikle belirli belirtilerle tanınabilirler. Bacak ve kol hareketlerinde sınırlılık ya da pelte gibi bir his olabilir. Ayrıca "spastisite" olarak adlandırılan kaslarda sertlik nedeniyle hareketlerde kısıtlılık gözlemlenebilir. Bu belirtiler genellikle çocuğun oturma ve ayakta durma becerilerinde gecikme olarak kendini gösterebilir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile spastik çocukların yaşam kalitesi ve bağımsızlık düzeyi artırılabilir.
 
Geri
Üst