AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Serbest radikaller hucrede ozellikle nelere etki ederler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serbest radikaller hücrede özellikle nelere etki ederler?​

Serbest radikaller oluştuktan sonra zincir reaksiyonlar başlar ve bu reaksiyonlar hücre zarına zarar verebilir. Böylece hücreye herhangi bir madde kontrolsüzce girip çıkabilir. Hasar görmüş moleküller mutasyona ve hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına yani tümör oluşumuna neden olabilir.

Serbest radikal hasarı ne demek?​

Serbest radikaller vücudumuz için tehlikelidir Serbest radikal olan elektron çiftini başka bir molekülden alıp elektron aldığı molekülün yapısını bozabilir. Böylece bu molekül de serbest radikal haline gelir ve bu sefer de bu yapısı bozulan molekül yine başka bir molekülün yapısında bozulmaya sebep olabilir.
Serbest radikallerin neden olduğu hastalıklar?
Serbest radikaller kanser, damar tıkanıklığı, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve diğer pek çok hastalık ile bağlantılıdır. Serbest radikallerin ayrıca, kademeli serbest radikal hasarı birikimi olarak tanımlanan yaşlanmayla da bağlantısı vardır.

Hücrede serbest oksijen radikallerinin kaynağı nelerdir?​

➨ Normalde hücrelerde en büyük serbest oksijen radikali kaynağı mitokondriyal elektron transport zincirinden sızıntıdır. Mitokondri iç zarında yerleşmiş oksidatif fosforilasyon zinciri bileşenleri büyük oranda indirgendiği zaman mitokondriyal süperoksit radikal üretimi artar.

Başlıca serbest radikaller nelerdir?​

Organizmamızdaki serbest radikallerin en büyük kısmı oksijenden oluşan radikallerdir. Oksijen molekülünün kısmi indirgenmesinden reaktif oksijen türleri (ROS); hidroksil (OH-) radikali ve süperoksit radikali (O2-) oluşmaktadır.
Serbest radikaller hangi besinlerde bulunur?
En fazla meyve ve sebzelerde bulunur. Özellikle renkli meyvelerde daha fazladır. Karpuz, kiraz, domates, havuç, bal kabağı, içeriği en zengin olan gıdalardır.

Serbest radikaller vücuttan nasıl atılır?​

Antioksidan vitamin olarak bilinen A, C ve E vitaminleri yanında, özellikle çinko ve selenyum mineralleri de “serbest radikal” olarak adlandırdığımız bileşikleri vücuttan uzaklaştırmada görev almaktadır.

Serbest radikaller ne işe yarar?​

Yine normal bir moleküle elektron transferi ile de serbest radikaller oluşur. Örneğin; moleküler oksijenin tek elektron ile indirgenmesi süperoksit (O2-) radikalini oluşturur. Serbest radikaller belli bir oranda vücudun direncini sağlar. Antioksidan sistemimizi düşük hızda çalıştırır.
Serbest oksijen radikalleri nasıl oluşur?
Hücrede normal metabolik yollardaki enzimatik reaksiyonlarda enzimlerin aktif yerinde ara ürünler olarak devamlı şekilde serbest radikaller oluşabilir. Bazen bu serbest radikal ara ürünler enzimlerin aktif yerinden sızarlar, moleküler oksijenle kazara etkileşirler ve sonuçta serbest oksijen radikalleri oluşur.

Serbest oksijen radikalleri hangi Organelde üretilir?​

Oksijen, enerji üretimi için kullanıldığında, hem reaktif oksijen türlerinin hem de reaktif nitrojen türlerinin oluşumuna sebep olmaktadır ve serbest radikaller vücudun normal oksijen kullanımı sırasında mitokondri tarafından sürekli üretilmektedir.

Serbest radikal ve çeşitleri nelerdir?​

Radikal maddeler nelerdir?
Kimyada radikaller (çoğu zaman serbest radikal olarak değinilir) eşleşmemiş elektronu olan atom, molekül veya iyonlardır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir. Radikaller, yanma, atmosfer kimyası, polimerleşme, plazma kimyası, biyokimya ve pek çok başka kimyasal süreçte önemli rol oynar.

Serbest radikallere ne iyi gelir?​

Alfa tokoferol (E Vitamini); Zeytin yağı, ayçiçeği yağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, süt, ıspanak, lahana, pazı, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler iyi kaynaklarıdır. Selenyum; Evitamini ile birleştiğinde antioksidan olarak görev yapar ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar.

Serbest radikaller Nasıl Oluşur?​

Normal bir molekülün elektron kaybetmesi ile serbest radikal formu oluşur. Örneğin; C vitamini hücresel bir antioksidandır. Serbest radikallere tek elektron verip radikalleri indirgerken kendilerinin radikal formunu oluştururlar. Yine normal bir moleküle elektron transferi ile de serbest radikaller oluşur.
Ciltte serbest radikal nedir?
Serbest radikaller, nefes alıp vermek gibi vazgeçemeyeceğimiz bir eylemde bile ortaya çıkabilen, vücuttaki kararsız moleküllerdir. Çok basit bir şekilde anlatmak gerekirse; Bu moleküller kararlı olabilmek için, sağlıklı hücrelere sarar verirler.
 
Geri
Üst