Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Serbest oksijen radikallerinin vucutta yaptigi degisiklikler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.047
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Serbest oksijen radikallerinin vücutta yaptığı değişiklikler nelerdir?​

Bu nedenle, serbest radikaller organ ve doku zedelenmesi ile sonuçlanan protein, nükleik asit ve lipidlerin yapısını bozabilir. Serbest radikaller vücutta hücreleri parçalayıp, hücrelerde büyük değişikliklere sebep olan, tahrip eden moleküler saldırganlardır.

Radikaller nelerdir?​

Kimyada radikaller (çoğu zaman serbest radikal olarak değinilir) eşleşmemiş elektronu olan atom, molekül veya iyonlardır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir. Radikaller, yanma, atmosfer kimyası, polimerleşme, plazma kimyası, biyokimya ve pek çok başka kimyasal süreçte önemli rol oynar.

Serbest radikallerin neden olduğu hastalıklar?​

Serbest radikallerin neden olduğu hastalıklar?
Serbest Radikallerin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir? Bu hastalıklar arasında sarı nokta hastalığı,yaşlanma,kalp ve damar hastalıkları,belirli tür kanserler,amfizem,alkolizm,Alzheimer,parkinson,ülser,eklem kireçlenmesi,romatizmal hastalıklar,diş eti iltihapları,deri veremi gibi bütün ateşli hastalıklar yeralmaktadır.

Serbest radikaller nedir ve nasıl oluşur?​

Serbest radikaller, vücuttaki kimyasal süreçlerin doğal yan ürünleridir. Daha açık ifade edecek olursak; vücudun makro besinleri (karbonhidratlar, yağlar, proteinleri) enerjiye dönüştürdüğü parçalanma sırasında ortaya çıkabilen atıklardır diyebiliriz.

Serbest radikaller ne işe yarar?​

Serbest radikaller dış yörüngelerinde ortaklaşmamış elektron bulundurduğu için karasız bir yapı gösteren, etrafındaki moleküllerden elektron alıp kararlı bir yapı oluşturmaya çalışan kısa ömürlü, reaktif moleküllerdir. Etrafındaki hücrelerin elektronlarını alınca onlara zarar vermeye başlarlar.

Serbest oksijen radikalleri ne yapar?​

Serbest oksijen radikalleri ne yapar?
Oksijenden tek elektron indirgenmesi sonucu oluşan serbest radikaller değişik birçok reaksiyonla hücre ve dokularda oluşur. Bu radikaller proteinler, lipitler, karbohidratlar ve nükleik asitleri yıkıma uğratabilir. Birçok hastalıkta doku yıkımı serbest radikaller ve lipit peroksidasyonu sonucu oluşur.
Serbest radikal ne demek tıp?​
Serbest radikal, bir veya daha fazla sayıda çiftlenmemiş tek elektron içeren bir molekül veya atom olarak tanımlanır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir. Bu nedenle, serbest radikaller organ ve doku zedelenmesi ile sonuçlanan protein, nükleik asit ve lipidlerin yapısını bozabilir.
Oksidatif stres serbest radikallere karşı vücut savunma sistemleri nelerdir?​
Antioksidan mekanizmalar vücut dokuları için zararlı etkilere sahip olan serbest radikallere karşı savunma sistemi geliş- tirirler. Süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx) hücrede serbest radikal- lere karşı temel savunma hattını oluştururlar.

Serbest radikaller hangi besinlerde bulunur?​

Serbest radikaller hangi besinlerde bulunur?
En fazla meyve ve sebzelerde bulunur. Özellikle renkli meyvelerde daha fazladır. Karpuz, kiraz, domates, havuç, bal kabağı, içeriği en zengin olan gıdalardır.

Serbest radikal hasarı nedir?​

Serbest radikaller bedeninizin antioksidan aktivitesinden daha yoğun olduklarında bir dengesizlik oluşmakta ve hücrelerinizde oksidatif hasar meydana gelmektedir. Yani; serbest radikallerin üstün gücü antioksidan potansiyelinizden fazlaysa vücudunuzdaki hücreler paslanıp yaşlanır, yenilgiye uğrar.

Serbest radikaller ne yapar?​

 
Serbest oksijen radikalleri vücutta çeşitli değişikliklere neden olabilir. Bunlar arasında protein, nükleik asit ve lipidlerin yapısını bozma, hücreleri parçalama, büyük değişikliklere sebep olma ve hatta hücreleri tahrip etme gibi etkiler bulunmaktadır. Bu durum, serbest radikallerin vücutta hücrelere zarar veren moleküler saldırganlar olduğunu göstermektedir.

Serbest radikaller, genellikle yanma, atmosfer kimyası, polimerleşme, plazma kimyası, biyokimya ve diğer kimyasal süreçlerde önemli rol oynayan atom, molekül veya iyonlardır. Eşleşmemiş elektronları olan radikaller son derece reaktiftir ve çevrelerindeki moleküllerden elektron almaya çalışırlar.

Serbest radikallerin neden olduğu hastalıklar arasında sarı nokta hastalığı, yaşlanma, kalp ve damar hastalıkları, belirli kanser türleri, amfizem, alkolizm, Alzheimer, Parkinson, ülser, eklem kireçlenmesi, romatizmal hastalıklar, diş eti iltihapları, deri veremi gibi birtakım hastalıklar yer almaktadır.

Vücuttaki kimyasal süreçlerin doğal yan ürünleri olan serbest radikaller, makro besinlerin enerjiye dönüştürülmesi sırasında ortaya çıkabilirler. Bu reaktif moleküllerin dış yörüngelerinde eşleşmemiş elektron bulunur ve çevrelerindeki moleküllere zarar verebilirler.

Serbest oksijen radikalleri ise oksijenden tek elektron indirgenmesi sonucu oluşurlar ve çeşitli reaksiyonlarla hücrelerde ve dokularda hasara neden olabilirler. Bu radikaller proteinleri, lipidleri, karbohidratları ve nükleik asitleri yıkabilirler, bu da birçok hastalığın temelinde yatan doku yıkımı sürecini başlatabilir.

Antioksidan mekanizmalar, vücudun zararlı etkilere sahip olan serbest radikallere karşı savunma sistemleridir. Süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx) gibi antioksidan enzimler, hücrelerde serbest radikallere karşı temel savunma hattını oluştururlar.

Serbest radikallerin yoğun olduğu durumlarda vücutta antioksidan aktivitenin üstesinden gelemeyebilir ve bu durumda hücrelerde oksidatif hasar meydana gelebilir. Bu durumda hücreler paslanabilir, yaşlanabilir ve dengesizlikler oluşabilir.

Bazı besinlerde bulunan serbest radikallerin en fazla meyve ve sebzelerde bulunabileceği belirtilmektedir. Renkli meyvelerde daha fazla bulunabilecek olan serbest radikallerin en zengin olduğu gıdalar arasında karpuz, kiraz, domates, havuç ve bal kabağı gibi gıdalar yer almaktadır. Bu besinler antioksidan içerikleriyle serbest radikallerin zararlı etkilerini dengeleyebilirler.
 
Geri
Üst