- Konu Yazar
- #1
Serbest oksijen radikallerinin vücutta yaptığı değişiklikler nelerdir?
Bu nedenle, serbest radikaller organ ve doku zedelenmesi ile sonuçlanan protein, nükleik asit ve lipidlerin yapısını bozabilir. Serbest radikaller vücutta hücreleri parçalayıp, hücrelerde büyük değişikliklere sebep olan, tahrip eden moleküler saldırganlardır.Radikaller nelerdir?
Kimyada radikaller (çoğu zaman serbest radikal olarak değinilir) eşleşmemiş elektronu olan atom, molekül veya iyonlardır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir. Radikaller, yanma, atmosfer kimyası, polimerleşme, plazma kimyası, biyokimya ve pek çok başka kimyasal süreçte önemli rol oynar.Serbest radikallerin neden olduğu hastalıklar?
Serbest radikallerin neden olduğu hastalıklar?Serbest Radikallerin Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir? Bu hastalıklar arasında sarı nokta hastalığı,yaşlanma,kalp ve damar hastalıkları,belirli tür kanserler,amfizem,alkolizm,Alzheimer,parkinson,ülser,eklem kireçlenmesi,romatizmal hastalıklar,diş eti iltihapları,deri veremi gibi bütün ateşli hastalıklar yeralmaktadır.
Serbest radikaller nedir ve nasıl oluşur?
Serbest radikaller, vücuttaki kimyasal süreçlerin doğal yan ürünleridir. Daha açık ifade edecek olursak; vücudun makro besinleri (karbonhidratlar, yağlar, proteinleri) enerjiye dönüştürdüğü parçalanma sırasında ortaya çıkabilen atıklardır diyebiliriz.Serbest radikaller ne işe yarar?
Serbest radikaller dış yörüngelerinde ortaklaşmamış elektron bulundurduğu için karasız bir yapı gösteren, etrafındaki moleküllerden elektron alıp kararlı bir yapı oluşturmaya çalışan kısa ömürlü, reaktif moleküllerdir. Etrafındaki hücrelerin elektronlarını alınca onlara zarar vermeye başlarlar.Serbest oksijen radikalleri ne yapar?
Serbest oksijen radikalleri ne yapar?Oksijenden tek elektron indirgenmesi sonucu oluşan serbest radikaller değişik birçok reaksiyonla hücre ve dokularda oluşur. Bu radikaller proteinler, lipitler, karbohidratlar ve nükleik asitleri yıkıma uğratabilir. Birçok hastalıkta doku yıkımı serbest radikaller ve lipit peroksidasyonu sonucu oluşur.
Serbest radikal, bir veya daha fazla sayıda çiftlenmemiş tek elektron içeren bir molekül veya atom olarak tanımlanır. Bu eşleşmemiş elektronlar genelde son derece reaktiftir. Bu nedenle, serbest radikaller organ ve doku zedelenmesi ile sonuçlanan protein, nükleik asit ve lipidlerin yapısını bozabilir.
Antioksidan mekanizmalar vücut dokuları için zararlı etkilere sahip olan serbest radikallere karşı savunma sistemi geliş- tirirler. Süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx) hücrede serbest radikal- lere karşı temel savunma hattını oluştururlar.
Serbest radikaller hangi besinlerde bulunur?
Serbest radikaller hangi besinlerde bulunur?En fazla meyve ve sebzelerde bulunur. Özellikle renkli meyvelerde daha fazladır. Karpuz, kiraz, domates, havuç, bal kabağı, içeriği en zengin olan gıdalardır.