AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Serbest meslek mensuplari kimlerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serbest meslek mensupları kimlerdir?​

avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.

Serbest meslek şahıs şirketi mi?​

Eğer verdiğiniz hizmet süreklilik arz ediyorsa yani düzenli olarak iş yapmaya başladıysanız ve geliriniz yıllık (2022 itibari ile) 58.000 TL’yi geçiyorsa serbest meslek makbuzu kesmelisiniz. Serbest Meslek Makbuzu kesenler mevzuatta “Şahıs işletmesi” kategorisine tabidir.

Serbest meslek şirketi nedir?​

Serbest meslek şirketi nedir?
Serbest meslek faaliyeti, sermayeden daha çok kişinin kendi çalışmasına, bilimsel ya da mesleki bilgiye veya eğitime dayanan ve ticari niteliği olmayan işlerin bağımsız bir şekilde kendi sorumluluğunda ve kendi hesabına yapılmasıdır.

Kimler Stopajlı fatura keser?​

Kimler Stopajlı fatura keser?
Herhangi bir kişiye serbest meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz. Stopaj Vergisi olarak yaptığınız kesintiyi de muhtasar beyannamede devlete ödersiniz.

Serbest meslek özel sektör mü?​

Özel sektörün bir dalı olan serbest meslek terimi, hem yarı resmi hem de resmi olmayan işleri kapsar. Bu mesleklerden birini ifa etmek isteyen kişiler gerekli izinleri devlet kurumlarından alır. Ancak çalışma saatleri, maaş ve izin günleri gibi konularda herhangi bir yasaya tabi değillerdir.

Psikolog serbest meslek mi?​

Bu hüküm ve açıklamalara göre, tarafınızca kendi müşterilerinize vereceğiniz psikolojik danışmanlık ve eğitim hizmetinin bilgi ve ihtisasa dayalı bir hizmet olması dolayısıyla serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Faturamı serbest meslek makbuzu mu?​

Faturamı serbest meslek makbuzu mu?
Serbest Meslek Makbuzu, işlevi itibariyle Fatura ve fişe benzemesine rağmen aralarında farklılıklar vardır. Hem SMM’da hem de Fatura’da KDV mevcuttur. Ancak Serbest Meslek Makbuzunda ilaveten Stopaj vergisi de söz konusudur. Faturada ise stopaj bulunmaz.

Serbest meslek erbabı nasıl olunur?​

Serbest meslek erbabı nasıl olunur?
Serbest Meslek Erbabı mıyım? Yaptığınız iş sermayeye değil mesaiye dayanıyorsa, kişisel bilgi veya beceri gerektiriyorsa ayrıca bu hizmeti bir işveren adına değil, direkt kendi hesabınıza yapıyorsanız; siz bir serbest meslek erbabısınız. Ancak ürününüz veya hizmetiniz sanat eseri kapsamına giriyor olabilir.

Serbest meslek olarak ne yapabilirim?​

Az Sermaye ile Yapılabilecek 50 Karlı Yeni İş Fikri
- 1 Doğum ve Bebek Fotoğrafçılığı Yapmak.
- 2 VİOP’ta İşlem Yapmak.
- 3 Solucan Gübresi Üretim Tesisi Yapmak.
- 4 Mantar Yetiştiriciliği Yapmak.
- 5 Yarasa Gübresi Satmak.
- 6 Çiçekçi Dükkanı Açmak.
- 7 Catering Hizmeti Vermek.
- 8 Teraryum ve Minyatür Bahçe Yapmak.

Serbest meslek faaliyetleri nelerdir?​

Serbest meslek faaliyeti, sermayeden çok şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari niteliği olmayan işlerin işverene bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

Stopajlı e fatura nasıl kesilir?​

Stopajlı e fatura nasıl kesilir?
Stopajlı Fatura Nasıl Kesebilirim?
- İşlemler menüsünde Satışlar tuşuna tıklayınız.
- Satışlar ana sayfasından EKLE tuşunda Satış Faturası’ na tıklayınız.
- Satış Ekle sayfasında müşteri bilgilerini fatura bilgilerini ürün bilgilerini giriniz.
- Ürün satırının en sonunda DİĞER Vergiler başlığı altında + işaretine tıklayınız.

Stopaj kesintisini kimler yapar?​

Stopaj kesintisini kimler yapar?
Stopaj, Gelir Vergisi ya da Kurumlar Vergisi’ne tabi kazançlara ilişkin hasılatın işverenlerce çalışanlara ödenmesi aşamasında, yasalarla belirlenmiş oranlarda, henüz kaynakta kesilen ve işi yapan adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir.

Serbest meslek hangi sektöre girer?​

Sermayeden çok mesleki bilgiye ve tecrübeye dayalı kayıt dışı istihdam alanlarına serbest meslek denir. Özel sektörün bir dalı olan serbest meslek terimi, hem yarı resmi hem de resmi olmayan işleri kapsar. Bu mesleklerden birini ifa etmek isteyen kişiler gerekli izinleri devlet kurumlarından alır.

Özel sektör ne demek?​

Özel sektör, ekonominin özel kuruluş ya da kişilerin denetimi ya da himayesinde olan, bulunan bölümüne verilen ad olarak bilinir. Özel sektör aynı kamu sektöründe olduğu gibi ekonominin bir parçası olarak bilinir. Özel sektörde işletmenin temel amacı ise kar sağlamaktır.

Psikologlar ne kadar vergi öder?​

Psikologlar ne kadar vergi öder?
Psikolojik danışmanlık faaliyeti çerçevesinde verilen hizmetlerin ilgili bakanlıklardan izin alınmak suretiyle insan sağlığına yönelik koruyucu hekimlik, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri kapsamında verilmesi halinde %8; bu kapsamda olmaması halinde %18 oranında KDV ye tabi tutulması gerekmektedir.

Danışmanlık hizmeti serbest meslek midir?​

Danışmanlık hizmeti serbest meslek midir?
Serbest meslek faaliyetinin bir hizmet akdi çerçevesinde bir işverene tabi ve bir işyerine bağlı olarak sürdürülmesi halinde ise danışman lık hizmetinden elde edilen gelir ücret geliridir. Bu durumda elde edilen gelirin ücret geliri olarak vergilendirilmesi gerekir.
Psikolojik danışmanlık faaliyetini bir işverene bağlı olmaksızın, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi ve mesleki bilgiye veya ihtisasa bağlı olarak şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabınıza yapmanız halinde, bu faaliyetten elde edeceğiniz kazancın serbest meslek kazancı olarak değerlendirilerek, serbest meslek …

Serbest meslek giderleri nelerdir?​

Serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar. Mesleki kazancın elde edilmesi ve devam ettirilmesi için ödenen meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili ayni vergi, resim ve harçlar.

Kimler serbest meslek sahibidir?​

Buna göre; kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde faaliyette bulunan; avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, serbest öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe.

Serbest meslek ne anlama gelir?​

Serbest meslek ne anlama gelir?
Temelde herhangi bir işverene bağımlı olmayan ve kendi mesleğini icra edenlerin yer aldığı bir meslek grubudur. Büyük sermayeler ile değil, tamamen kişisel mesai gücüyle ve mesleki bilgi birikim ile yürütülür.

Serbest meslek erbabı ne kadar vergi öder?​

Serbest meslek erbabı ne kadar vergi öder?
Gelir Vergisi Kanunu 18’inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden % 17, diğerlerinden % 20, oranında kesinti yapılır.

Serbest meslek erbabı şube açabilir mi?​

Buna göre, avukatlık mesleğinin serbest meslek faaliyeti olması ve bu mesleğin mesleki bilgiye ve ihtisasa dayanması ve şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yürütülmesi gerektiğinden, serbest meslek erbabının işyerine ilave olarak şube açması mümkün bulunmamaktadır.

Hangisi serbest meslek erbabı değildir?​

Vergi, resim, harç, keşif, şahitlik, bilirkişilik ve ekspertiz gibi hususlara harcanmak üzere müşteri veya müvekkilden alınan ve tamamen bu hususlara harcanan para ve ayınlar serbest meslek kazancı sayılmaz.
 
Serbest meslek mensupları genellikle kendi mesleklerini sermayeden ziyade kişisel çalışmalarına, bilimsel ya da mesleki bilgiye dayandırarak bağımsız bir şekilde faaliyet gösteren kişilerdir. Örnek olarak avukatlar, doktorlar, diş hekimleri, veteriner hekimler, mimarlar, mühendisler, müşavirler, serbest muhasebeci mali müşavirler, yeminli mali müşavirler, danışmanlar, ressamlar, yazarlar, bestekarlar, kimyagerler, noterler, öğretmenler, artistler, menajerler, senaristler, yönetmenler, ebeler, sünnetçiler, arzuhalciler, rehberler ve sağlık memurları gibi kişiler serbest meslek erbabı olarak kabul edilir.

Serbest meslek faaliyetleri genellikle sermayeden ziyade kişisel mesaiye, bilimsel veya mesleki bilgiye dayanan, ticari niteliği olmayan işlerin bağımsız bir şekilde kişinin sorumluluğunda ve hesabında yapıldığı faaliyetlerdir. Bu faaliyetler genellikle serbest meslek mensupları tarafından gerçekleştirilir ve serbest meslek şirketi adı altında yürütülebilir.

Serbest meslek şirketi, serbest meslek faaliyetlerinin yürütüldüğü kurumsal bir yapıdır. Bu tür şirketler genellikle sermayeden ziyade kişisel çalışmaya dayalı hizmetler sunmaktadır. Serbest meslek şirketleri, genellikle ortaklık yerine bir kişi veya birkaç kişi tarafından kurulur ve işletilir. Bu şirketlerin vergi mükellefiyeti ve hukuki yapısı diğer şirket türlerinden farklı olabilir.

Serbest meslek erbabı, genellikle kendi mesleğini sermayeden ziyade kişisel çalışmasına ve bilgisine dayandırarak bağımsız bir şekilde yürüten kişidir. Serbest meslek erbabı olmak için yapılan işin sermayeye değil mesaiye dayanması, kişisel bilgi veya beceri gerektirmesi ve bu hizmetin bir işveren adına değil kendi hesabına yapılması gereklidir.

Serbest meslek erbabının vergilendirilmesi ise kazançlarının türüne göre değişiklik gösterir. Gelir Vergisi Kanunu'na göre, serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17'ye kadar vergi kesintisi yapılabilir. Gelirin türüne ve miktarına göre vergilendirme oranları değişebilir.

Serbest meslek erbabının sahip olduğu giderler arasında, emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları, mesleki teşekküllere ödenen aidatlar, meslek, ilan ve reklam vergileri ile iş yerleriyle ilgili vergi, resim ve harçlar gibi mali yükümlülükler yer alabilir. Bu giderler genellikle serbest meslek kazancının elde edilmesi ve devam ettirilmesi için önemlidir.
 
Geri
Üst