AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Serbest meslek makbuzunda brut ucret nasil hesaplanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serbest meslek makbuzunda brüt ücret nasıl hesaplanır?​

Tahsile göre hesaplama: Önce tahsil bedelinin nasıl hesaplandığına bakalım. Net ücrete brüt ücret üzerinden KDV eklemeniz durumunda tahsil edilecek tutarı bulursunuz. Tahsil edilecek tutarı 80/98 ile çarparsanız net ücreti, 100/98 ile çarpmanız durumundaysa brüt ücreti bulursunuz.

Avukatlık serbest meslek makbuzu nasıl kesilir?​

Maliye Bakanlığı’nın izin verdiği matbaalarda bastırılıp boşken notere onaylattırılan serbest meslek makbuzlarında şu bilgiler bulunmalıdır:
- Makbuzu kesen avukatın adı, soyadı, unvanı, adresi, vergi dairesi ve numarası
- Müvekkilin adı, soyadı veya unvanı ve adresi.
- Alınan paranın miktarı
- Makbuzun düzenlendiği tarih.
Vekalet ücreti KDV dahil mi?
b) Hükmedilen Karşı Taraf Vekalet Ücreti KDV Dahil mi Yoksa Hariç mi Kabul Edilecek? Mahkeme kararında “KDV hariç” şeklinde bir ifadenin yer almaması halinde, vekalet ücretinin KDV dahil olduğu kabul edilecek ve iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan KDV, düzenlenen serbest meslek makbuzunda gösterilecektir.
SMM makbuzu nasıl hesaplanır?
Serbest Meslek Makbuzu Hesaplama Net: Müşteriden tahsil edilecek miktarın, vergiler düşüldükten sonra elde kalan bölümü olarak tanımlanıyor. Brüt: Net kazancın, üzerine vergilerin eklenmesi ile oluşan miktara verilen ad. Net: 280 + 63 = 343 TL’lik makbuz düzenlenir ve bu tutar müşteriden tahsil edilir.

Serbest meslek makbuzu Stopajsız olarak kesilebilir mi?​

Bu makbuzu faturadan ayıran en önemi özellik stopajının olmasıdır. Son vergi düzenlemeler ile serbest meslek makbuzları için uygulanan stopaj oranı %20 olmuştur. Stopajsız da SMM kesilir. Ancak müşteriniz vergi mükellefi değilse, stopajsız olarak sadece KDV’li şekilde serbest meslek makbuzu kesilir.

Hangi davalarda KDV 8?​

KDV oranlarının tespit edildiği 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin 32. sırasında, aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve çocuk mahkemelerinin görev alanına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri; bu davalara bağlı kanun yolları; iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak …
SMM oranı nedir?
Serbest meslek makbuzu vergi oranları ne kadar? SMM’de hem stopaj (gelir vergisi) hem de KDV vardır. Stopaj brüt tutar üzerinden %20 ve KDV %18’dir. Stopajı müşteriniz sizin adınıza vergi dairesine öder (muhtasar beyanname ile).
Brüt ücrete KDV dahil mi?
SMM hesabı için önce KDV’yi de hesaba katarak brüt ücret bulunmalıdır. KDV oranı %18’dir, bu kısmı siz ödeyeceksiniz. Ardından, brüt ücret üzerinden gelir vergisi hesaplanır. Gelir Vergisi’nin güncel oranı ise %22’dir, bu bedel müşterin tarafından sizin adınıza muhtasar beyanname ile ödenir.
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” denilmektedir. Fakat makbuzda durum farklı olarak tahsilat esası geçerli olduğundan tahsilat yapıldığı andan makbuz düzenlenmek zorundadır. Buradan şunu anlıyoruz ki geriye dönük süre en fazla 7 gündür.
 
Geri
Üst