AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Serbest meslek kazancindan hangi giderler indirilmez?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serbest meslek kazancından hangi giderler indirilmez?​

Mesleki faaliyetle ilgili olarak kanun, ilam ve mukavelenameye göre ödenen tazminatlar, (serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazmi- natlar gider olarak indirilemez) hasılattan indirilir. Her türlü para cezaları ve vergi cezaları ile serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar gider olarak indirilemez.

Serbest meslek kazancının özellikleri nelerdir?​

Serbest meslek kazancının özellikleri nelerdir?
SERBEST MESLEK KAZANCININ ÖZELLİKLERİ
- Serbest meslek faaliyetinde faaliyet kişisel sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılır.
- Bir işverene tabi olarak yürütülmez.
- Sermayeden ziyade şahsi çalışmaya, bilimsel veya mesleki bilgiye veya iktisada dayanır.
- Serbest meslek faaliyetinin devamlılık göstermesi gerekir.

Serbest meslek erbabı hangi vergileri öder?​

Serbest meslek faaliyetinde bulunan gerçek kişi mükellefler, kazançlarını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmektedirler. Gelir Vergisi mükellefleri, 2005 yılı gelirlerini 2006 yılı Mart ayında beyan etmeleri gerekmektedir.

Serbest meslek mensupları kimlerdir?​

Serbest meslek mensupları kimlerdir?
avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.

Serbest meslek ne anlama gelir?​

Temelde herhangi bir işverene bağımlı olmayan ve kendi mesleğini icra edenlerin yer aldığı bir meslek grubudur. Büyük sermayeler ile değil, tamamen kişisel mesai gücüyle ve mesleki bilgi birikim ile yürütülür.

Serbest meslek faaliyetleri nelerdir?​

Serbest meslek faaliyetleri nelerdir?

Terzi serbest meslek mi?​

Serbest Meslek Faaliyetleri Buna göre kendi bünyelerinde çalışan ve bireysel olarak faaliyetlerini sürdüren doktor, mimar, serbest öğretmen, ayakkabı tamircisi, terzi, mali müşavir, müşavir, muhasebeci, mühendis, yazar, programcı, gazeteci ve daha birçok meslekten kişiler serbest meslek erbabı olabilir.

Serbest meslek erbabı nasıl vergi öder?​

Serbest meslek erbabı nasıl vergi öder?
Vergi Usul Kanunu, madde 236 gereğince serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu düzenlemek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteri de bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir.

Serbest meslek erbabı giderleri nelerdir?​

Mesleki kazancın elde edilmesi ve devam ettirilmesi için ödenen genel giderler. Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin eklentilerinde bakımı ve barındırılması için yapılan giderler, tedavi ve ilaç giderleri, sigorta primleri ve emekli aidatı ile belirlenmiş koşullar altında giyim giderleri.

Serbest meslek özel sektör mü?​

Serbest meslek özel sektör mü?
Özel sektörün bir dalı olan serbest meslek terimi, hem yarı resmi hem de resmi olmayan işleri kapsar. Bu mesleklerden birini ifa etmek isteyen kişiler gerekli izinleri devlet kurumlarından alır. Ancak çalışma saatleri, maaş ve izin günleri gibi konularda herhangi bir yasaya tabi değillerdir.

Psikolog serbest meslek mi?​

Psikolojik danışmanlık faaliyetini bir işverene bağlı olmaksızın, sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi ve mesleki bilgiye veya ihtisasa bağlı olarak şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabınıza yapmanız halinde, bu faaliyetten elde edeceğiniz kazancın serbest meslek kazancı olarak değerlendirilerek, serbest meslek …

Serbest meslek kimlere denir?​

Serbest meslek kimlere denir?
 
Serbest meslek kazancından hangi giderler indirilmez konusunda belirtilen bilgilere göre, serbest meslek erbabının suçlarından doğan tazminatlar, para cezaları, vergi cezaları ve diğer bazı tazminatlar gider olarak indirilemez. Bu tür ödemeler, hasılat üzerinden indirilirken, diğer giderler olarak kabul edilmez.

Serbest meslek faaliyetinin özellikleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Faaliyet kişisel sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılır.
- Başka bir işverene tabi olunmaz.
- Sermayeden ziyade şahsi çalışmaya veya mesleki bilgiye dayanır.
- Faaliyetin devamlılığı önemlidir.

Serbest meslek erbabı, serbest meslek faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmektedir. Bu şekilde vergi sorumluluklarını yerine getirmektedirler.

Serbest meslek erbabı olarak sayılan kişiler arasında avukat, doktor, diş hekimi, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yazar, ressam, artist, ebe gibi birçok meslek grubu bulunmaktadır.

Serbest meslek faaliyetleri, kişinin kendi mesleğini icra etmesi ve işverene bağımlı olmaması esasına dayanır. Yani, büyük sermayelerle değil, kişisel mesai gücü ve mesleki bilgi birikimi ile yürütülür.

Buna ek olarak, terzi gibi bireysel olarak faaliyetlerini sürdüren meslek grupları da serbest meslek erbabı olarak kabul edilirler.

Serbest meslek erbabının vergi ödeme süreci, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenmektedir. Mesleki faaliyetlerden elde edilen gelirler için serbest meslek makbuzu düzenlenmesi ve gelirin beyan edilmesi gerekmektedir.

Son olarak, serbest meslek faaliyetleri özel sektörün bir dalı olup yarı resmi ya da resmi olmayan işleri kapsamaktadır. Serbest meslek mensupları devletten gerekli izinleri alsa da çalışma saatleri ve diğer konularda yasal düzenlemelere tabi değildirler.

Psikologlar da psikolojik danışmanlık faaliyetini serbest meslek olarak yapabilirler. Faaliyetlerini bir işverene bağlı olmaksızın, şahsi sorumluluk altında ve kişisel mesai güçleriyle sürdürdüklerinde serbest meslek olarak kabul edilirler.

Serbest meslek terimi genel olarak, kendi mesleğini icra eden ve işverene bağımlı olmayan kişileri ifade etmektedir. Bu kişiler, genel olarak kendi nam ve hesaplarına faaliyet göstermektedirler.
 
Geri
Üst