AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Serbest meslek kazancinda hasilattan indirilecek giderler nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serbest meslek kazancında hasılattan indirilecek giderler nelerdir?​

Buna göre, serbest meslek erbabının mesleği ile ilgili olarak yaptığı yol, konaklama, yeme ve içme gibi harcamalarının; mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri olarak kabul edilerek, seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olmak şartıyla serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilmesi …

GVK 68 7 nedir?​

7. Mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedelleri. 8. Serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar.

Serbest meslek erbabı kimdir?​

Serbest meslek erbabı kimdir?
Buna göre; kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde faaliyette bulunan; avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, serbest öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe.

Serbest meslek kazanç defteri nereden alınır?​

Serbest meslek kazanç defteri nereden alınır?
Basit usule tabi mükellefler ile serbest meslek erbapları 1/1/2018 tarihinden itibaren www.defterbeyan.gov.tr adresi üzerinden Serbest meslek kazanç defterini tasdik edebileceklerdir. Serbest meslek erbabının Vergi Usul Kanunu gereğince tutmak zorunda olduğu deftere Serbest Meslek Kazanç defteri denir.

Serbest meslek makbuzu nedir?​

Serbest Meslek Makbuzu Nedir? Serbest meslek makbuzu; serbest meslek erbabının mesleki faaliyetleri ile ilgili her türlü tahsilatlar için, düzenlemek ve kesmek zorunda odluğu makbuza verilen ad olarak biliniyor.

Serbest meslek erbabına yazılması gereken bilgiler nelerdir?​

Serbest Meslek Makbuzlarına Yazılması Gereken Bilgiler Nelerdir? 1 Makbuzu verenin adı ve soyadı veya iş yeri unvanı, adresi 2 Vergi dairesi ve Vergi Kimlik numarası ya da T.C. Kimlik numarası 3 Müşterinin adı ve soyadı veya iş yeri unvanı, adresi 4 Alınan paranın miktarı 5 Belgenin düzenlendiği tarih 6 Serbest meslek erbabının imzası More

Serbest meslek kazancı Defteri nasıl yapılır?​

Serbest meslek kazancı Defteri nasıl yapılır?
Kollektif, adi komandit ve adi şirketler de mesleki kazançlarını Serbest Meslek Kazanç Defteri üzerinden tespit ederler. Bu şirketlerin bilanço esasına göre tuttukları defterler serbest meslek kazancı defteri yerine geçer. Serbest meslek kazanç defterine işlemlerin günü gününe kaydedilmesi zorunludur.

Peki, serbest meslek kazançlarının vergilendirilmesi nasıldır?​

Peki, serbest meslek kazançlarının vergilendirilmesi nasıldır?
Vergi tekniği ve uygulaması açısından serbest meslek kazançlarının vergilendirilmesi diğer gelir unsurlarına göre daha kolay ve anlaşılırdır.
 
Serbest meslek kazancında hasılattan indirilecek giderler arasında, serbest meslek erbabının mesleği ile ilgili olarak yaptığı yol, konaklama, yeme içme gibi harcamalarının mesleki faaliyetle ilgili seyahat ve ikamet giderleri olarak kabul edilerek bu giderlerin seyahat maksadının gerektirdiği süre ile sınırlı olması şartıyla hasılatın indirilmesi mümkündür.

GVK 68 7 ise, mesleki faaliyetin ifası için ödenen mal ve hizmet alım bedellerini ifade eder. Ayrıca, serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla emekli sandıklarına ödenen giriş ve emeklilik aidatları ile mesleki teşekküllere ödenen aidatlar da bu kapsamda değerlendirilir.

Serbest meslek erbabı, kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde faaliyet gösteren kişilerdir. Örnek olarak avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir gibi meslek grupları serbest meslek erbabı olarak kabul edilir.

Serbest meslek kazanç defteri, Basit Usulde vergilendirilen mükellefler ile serbest meslek erbabının Vergi Usul Kanunu'na göre tutmak zorunda olduğu deftere denir. Defterbeyan web sitesi üzerinden tasdik edilebilir ve tutulabilir.

Serbest meslek makbuzu ise serbest meslek erbabının mesleki faaliyetlerine yönelik tahsilatlar için düzenlemesi gereken belgedir. Makbuzda verilmesi gereken bilgiler arasında; makbuzu verenin adı ve soyadı veya iş yeri unvanı, vergi dairesi ve kimlik numarası, müşterinin bilgileri, alınan paranın miktarı, belgenin düzenlendiği tarih ve serbest meslek erbabının imzası yer alır.

Serbest meslek kazancının vergilendirilmesi ise diğer gelir unsurlarına göre daha anlaşılır ve kolaydır. Vergi tekniği ve uygulaması açısından serbest meslek kazançları vergilendirilirken dikkate alınması gereken bazı hususlar bulunmaktadır.
 
Geri
Üst