AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Serbest dolasimda bulunan esya hangi hallerde bu statusunu kaybeder?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Serbest dolaşımda bulunan eşya hangi hallerde bu statüsünü kaybeder?​

Madde 77 – 1.Nihai kullanım nedeniyle indirimli veya sıfır vergi oranından yararlanarak serbest dolaşıma girmiş eşyanın gümrük gözetimi, nihai kullanım olarak kabul edilen üretim veya kullanım faaliyetiyle sona erer.

Serbest dolaşımda bulunan eşya nelerdir?​

Cevap: Serbest Dolaşımdaki Eşya; Tümüyle Türkiye veya Toplulukta elde edilmiş olan ya da tamamı veya bir kısmı üçüncü ülkeler menşeli olup Türkiye ya da Toplulukta ithal işlemleri tamamlanmış, gerekli gümrük vergisi, eş etkili vergi ve resimleri tahsil edilmiş, bu vergi ve resimleri tam veya kısmi bir iadeden …
Teknoloji tasarım sorunları nelerdir?
Sorun: Karanlık Günlerde Önümüzü Göremememiz.

Serbest dolaşım statüsü nedir?​

Serbest dolaşım, eşyanın gümrük statüsü ile ilgili bir kavramdır. Eşyanın serbest dolaşıma girişi; ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, eşyanın ithali için öngörülen diğer işlerin tamamlanması ve kanunen ödenmesi gereken vergilerin tahsili ve diğer mali yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile mümkündür.

Gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarih nedir?​

Yükümlülük, söz konusu eşyanın fiilen Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıktığı tarihte başlar. Bu eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkaran bu fiile iştirak eden, beyanda bulunulması gerektiğini bildiği veya bilmesi gerektiği halde bulunmayan kişiler de gümrük vergilerinden sorumludur.
Eşyanın gümrük kıymeti belirlenirken aşağıdakilerden hangisi kullanılmaz?
Eşyanın satılmasından sonra, serbest dolaşıma sokulmak üzere beyanname tesciline kadar geçen süre içerisinde başka bir ülkede kullanılmış olması durumunda, gümrük kıymetinin eşyanın satış bedeli olması aranmaz.

Serbest dolaşıma giriş rejiminde kullanılan belgeler nelerdir?​

Bu belgeler yanında ihtiyari veya duruma bağlı olarak; ödeme şekline göre navlun faturası ve/veya sigorta poliçesi, konşimento veya yük senedi, çeki listesi, serbest dolaşıma giriş rejimi hükümlerinin uygulanmasının ön izne tabi olması veya tercihli tarifeden yararlanılmak istenilmesi halinde, kontrol belgesi, menşe …

Serbest Dolaşım Belgesi Nedir?​

Türkiye veya Topluluk’ta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgedir.
Tasarım sorunu nedir?
Tasarım süreci ;problem tanımlama, araştırma, planlama, oluşturma ve değerlendirme basamaklarından meydana gelir. Tasarım süreci bir problem tanımlama ve çözüm önerme sürecinden oluşur. Günlük hayatta karşılaşılan bir sorun veya ihtiyacı “tasarım problemi” şeklinde ifade edilir.

Tasarım sürecinin temel basamakları nelerdir?​

Tasarım süreci aşağıdaki temel basamaklardan oluşmaktadır :

Malların serbest dolaşımı ne demek?​

Buna göre, bir üye devlette yasal olarak üretilen ve piyasaya sürülen bir mal tüm üye devletlerin pazarlarına serbestçe girebilecektir. Gümrük birliği anlaşmaya varmış ülkelerin kendi aralarında gümrükleri kaldırdığı ortak dış gümrük tarifesi uyguladığı serbest ticaret alanıdır.
Gümrük rejimleri nedir?
Gümrük Rejimleri:

Gümrük statüsü ne demek?​

Eşyanın serbest dolaşımda bulunup bulunmaması durumu. Customs status.

Eşyanın gümrük kıymeti nasıl tespit edilir?​

“Gümrük kıymeti”, aşağıda yer alan yöntemlerin sırasıyla uygulanması sonucunda tespit edilir:
- Satış Bedeli Yöntemi.
- Aynı Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi.
- Benzer Eşyanın Satış Bedeli Yöntemi.
- İndirgeme Yöntemi.
- Hesaplanmış Kıymet Yöntemi.
- Son Yöntem.
Gümrük kıymeti nasıl hesaplanır?
Soru: Aynı eşyanın satış bedeli yöntemine göre gümrük kıymeti nedir? Cevap: Satış bedeli yöntemine göre belirlenemeyen ithal eşyasının gümrük kıymeti Türkiye’ye ihraç amacıyla satılarak kıymeti belirlenecek eşya ile aynı veya yakın bir tarihte ihraç edilen aynı eşyanın satış bedelidir.
 
Geri
Üst