- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.120
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Serada marul ne kadar sürede yetişir?
Seraların içerisine 20-30 santimetre derinliğinde oluşturan havuzların üstünde yüzen süngerlerin üzerine dikilen marullar, 30-35 gün içinde hasat noktasına ulaşıyor.Marul en fazla kaç derece soğuğa dayanır?
Marullar donlara karşı da oldukça dayanıklıdırlar. Açıkta yapılan yetiştiricilikte bitkiler -4 -5 ºC’lik düşük sıcaklıklara fazla bir zarar görmeden dayanabilmektedirler. Marulun en iyi yetiştiği toprak tipleri, kumlu tın ve killi tın arasında kalan topraklardır.Kıvırcık ne kadar sürede yetişir?
Genel bir kural olarak, ekim işleminden hasada kadar (çeşide bağlı olarak) 65 ila 130 gün gerekir. Çoğunlukla, dikim işleminden 30 ila 70 gün sonra hasat edilebilir.
Topraksız tarımda marul kaç günde yetişir?
Ekimden hasada kadar geçen zaman ortalama 65-130 gün gerektiriyor. Dikim ile hasat arasında ise ortalama 30 ile 70 gün geçiyor. Hasat olgunluğuna erişmiş marullar, kök boğazı kısmından başlar kesilerek hasat ediliyor.
Seraya marul ne zaman ekilir?
Bunun için marul yetiştiriciliğinin sera veya tünellerde yapılması önerilmektedir. Marul tohumu ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında ağustos- aralık ayları arasında yapılmaktadır. Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır. Hasat işlemine ise eylül ayında başlanmaktadır.Marul fidesi ne kadar zamanda yetişir?
işlenmiş toprağa marul tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.Marul hangi iklimde yetişir?
Serin ve ılık iklim sebzesi olan marullar, soğuğa kısmen dayanıklı olup nemli hava koşullarına gereksinim duyan bir sebze türüdür. Türkiye de vejetasyon süresinin de kısa olmasıyla birlikte tüm bölgelerde yetiştirilmektedir. Ancak yaz mevsiminin serin geçtiği yerlerde yaz yetiştiriciliği yapmak mümkündür.
Marul güneşi sever mi?
Işık ve konum: Yaz aylarında saksılarda yetişen marul bitkisinin doğrudan güneş ışığı alması zararlı olacaktır, bu sebeple yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz.
Çimlenme tahmini 8-12 gün içerisinde gerçekleşecektir. Marul dikiminde toprağın kuru veya fazla ıslak olmayıp bulunması çok önemlidir. Bu durumlar unutulmamalıdır. İlk günlerde tohumları karıncalara kaptırmamalı, danaburnu zararlısı ile zamanında mücadele etmeli, tohum tavalarındaki fideleri susuz bırakmamalıdır.
Kıvırcık baş salatalar erken ilkbaharda dikim yapıldıktan 70 veya 120 gün sonra hasat edilmektedir. Yağlı baş salatalar ve marullarda 55-70 gün sonra hasat edilir. Yaprak salatalarda ise; 40-50 günde hasat edilmektedir.
Marulu çabuk büyütmek için ne yapmalı?
Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz. Kullanacağınız toprak gübreli olursa marul daha hızlı bir büyüme gerçekleştir.
Marul tohumu ne kadar sürede çimlenir?
l Ekim işleminden sonra toprağın belli aralıklar ile nemlendirilmesi oldukça önemlidir. l Tohum ekiminden sonra yaklaşık 8 ile 20 gün içerisinde çimlenme olduğunu gözlemleyebilirsiniz. l Marul ekiminde toprağın çok kuru ya da gereğinden fazla ıslak olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Kışlık Kıvırcık tohumu ne zaman ekilir?
Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır. Hasat işlemine ise eylül ayında başlanmaktadır. Çok fazla soğuk kış ayları haricinde haziran sonuna kadar devam etmektedir. Yayla şartları göz önüne alındığı zaman tohum mart ayında ekilir ve nisan-mayıs gibi dikim işlemi yapılır.Marul ekimi hangi ayda?
Marul en çok hangi bölgede yetişir?Marul hangi bölgede yetişir? Oluşum süresi kısa olduğundan bölge ayırt etmeksizin nerdeyse tüm Türkiye’de yetiştirilmesi mümkündür. Yaz aylarını serin geçiren bölgeler de de 1000 m üstü yaylalarda yetiştirilme olanağına sahiptir.