AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Seraciligin zararlari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.877
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Seracılığın zararları nelerdir?​

Sera işletmeciliğinde risk vardır, sera sistemindeki herhangi bir arıza ve bu arızanın soğuk bir döneme denk gelmesi veya herhangi insan kaynaklı tedbirsizlik ve ihmal nedeniyle meydana çıkan zararlar, seralarda böcek ve mantar gibi canlıların tahribatına neden olur.

Sera nedir neden yapılır?​

Bitkilerin yetişebileceği uygun hava ve çevre şartlarını oluşturmak için; cam, plastik, fiberglas ve naylon gibi ışığı geçiren malzemelerden yapılmış, örtülü yapılara sera denir. Ilıman iklime sahip bölgelerde genel olarak; sebze yetiştirilen seralarda cam örtü, meyvelerde ise plastik örtü altında sera yapılmaktadır.

Sera yapı mıdır?​

Sera yapı mıdır?
Sera, taşınmaz niteliğinde değildir. Sera, yapı niteliğinde de değildir ve ruhsata da bağlanamaz.

Seranın faydaları nedir?​

Seranın faydaları nedir?
Seranın Yararları Seracılığın yararları şunlardır: Yetiştirme devresi uzatılarak yıl içinde yetiştirilen bitki sayısı artar, aynı yerden bir kaç ürün alınabilir. Pazara sürekli mal çıkarma imkânı vardır. Birim sahadan elde edilen kazanç artar. İş gücü, sera ile düzenli ve sürekli olarak değerlendirilebilir.

Seralarda kullanılan yapay maddelerin zararı var mıdır?​

Seralarda yetiştirilen ürünlerle mevsiminde tarlada yetiştirilen ürünler arasında bileşim açısından bir fark bulunmadığı gibi seralarda üretilen ürünlerin tüketilmesinde gıda güvenliği açısından da bir risk yok.

Seralar doğaya zarar verir mi?​

Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı diyebiliriz. Bu, sera gazının atmosferdeki ısıyı tutması ve hapsetmesi anlamına gelir. Bu şekilde sera gazları atmosferdeki sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisi ile küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden olurlar.

Sera nedir ve ne için kullanılır?​

Sera nedir ve ne için kullanılır?
Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı.

Seralar yapı ruhsatına tabi midir?​

Seralar yapı ruhsatına tabi midir?
Tarımsal amaçlı seralar, Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, entegre tesis niteliğinde olmamak ve ilgili il tarım ve orman müdürlüğünden uygun görüş alınmak koşuluyla yapı ruhsatı aranmadan yapılabilecek.

Sera tipleri nelerdir?​

Yararlanma şekillerine göre de seralar yetiştirme, koruma ve sergileme (gösteri), üretme ve araştırma seraları olarak dört kısma ayrılırlar. Yetiştirme seralarında, sera içindeki toprak doğrudan yetiştiricilikte kullanılır.

Sera nerelerde kullanılır?​

Ilıman iklimin hüküm sürdüğü yerlerde sebze ve meyve yetiştiriciliği, genellikle sebzelerde cam örtü, meyvelerde ise plastik örtü altında yapılmaktadır.

Serada hangi ürünler yetişir?​

Serada hangi ürünler yetişir?
Ticari seralarda en çok yetiştirilen sebzeler domates, biber, kavun, kabak, marul, hıyar ve patlıcandır.

Yazın serada ne yetişir?​

Yazın serada ne yetişir?
Sıcak mevsim sebzeleri, yüksek ışık yoğunluğu gerektiren, ancak düşük ila orta derecede gece sıcaklıkları gerektiren sebzelerdir. Gündüz en az 17 ºC ve gece boyunca en az 15 ºC sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Bu sebzeler arasında, fasulye, salatalık, patlıcan, kavun ve kabak; sera ortamında iyi performans gösterir.

Sera ürünü zararlı mı?​

Sera gazı emisyonu artarsa ne olur?​

Dünya üzerindeki sera etkisi Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir. Atmosferde bu gazların miktarının artması Yerküre’de ısınmayı büyük oranda artırır.
 
Sera işletmeciliği, tarım alanında önemli bir yere sahip olmasına rağmen bazı zararları da bulunmaktadır. Seralarda meydana gelen arızalar ve bu arızaların soğuk hava koşullarında gerçekleşmesi veya insan kaynaklı ihmaller nedeniyle oluşan zararlar, seralarda bulunan bitkilerin zarar görmesine neden olabilir. Böcek ve mantar gibi canlıların seralarda tahribata yol açması da bir diğer zararlı etkidir.

Sera, bitkilerin yetişebilmesi için uygun çevresel koşulların sunulduğu cam, plastik, fiberglas gibi malzemelerle yapılan örtülü yapıları ifade eder. Seralar genellikle sebze ya da meyve yetiştiriciliği için kullanılır ve bitkilerin yetişmesi için gerekli sıcaklık, nem ve ışık gibi faktörleri kontrol altında tutar.

Seralarda kullanılan yapay maddelerin zararları konusunda ise belirli bir risk bulunmamaktadır. Seralarda yetiştirilen ürünlerin bileşim açısından doğal ürünlerden farkı olmadığı gibi, gıda güvenliği açısından da herhangi bir risk taşımamaktadır.

Ancak, sera gazları doğaya zarar verebilmektedir. Sera gazları, atmosferde bulunan gazların güneş ışınlarını tutarak ısının atmosferde daha uzun süre kalmasına ve dolayısıyla küresel ısınmaya neden olmasına sebep olurlar. Bu durum ise iklim değişikliğine ve çevresel etkilere yol açabilir.

Sonuç olarak, sera işletmeciliğinin faydaları olduğu kadar zararları da bulunmaktadır. Bu nedenle, sera işletmeciliği yaparken çevreye ve doğal dengeye zarar vermeyecek şekilde doğru uygulamaların yapılması önemlidir.
 
Geri
Üst