Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sera etkisine neden olan gazlar ve zararlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.554
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sera etkisine neden olan gazlar ve zararları nelerdir?​

Sera gazları, Dünya tarafından yayılan dalga boyu aralığında kızılötesi radyasyonu emen ve yayan gazlardır. Karbondioksit (%0,04), azot oksit, metan ve ozon Dünya atmosferinin neredeyse %0,1’ini oluşturan ve kayda değer bir sera etkisine sahip olan eser gazlardır.

Sera gazı Nedir ve Zararları?​

Atmosferde kızıl ötesi ışınları absorbe edebilen gaz bileşimlerine sera gazı diyebiliriz. Bu, sera gazının atmosferdeki ısıyı tutması ve hapsetmesi anlamına gelir. Bu şekilde sera gazları atmosferdeki sıcaklığı artırırlar ve sera gazı etkisi ile küresel ısınmaya ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden olurlar.

Sera etkisine neden olan gazlar nelerdir?​

Sera etkisine neden olan gazlar nelerdir?
Karbon dioksit (CO2), Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Perfloro karbonlar (PFCs), Sülfürhekza florid (SF6) gibi gazlarından oluşan ve atmosferde ısı tutma özelliğine sahip bileşiklere sera gazı denir.

Sera etkisine neden olur?​

Sera etkisine neden olur?
Dünya, üzerine düşen güneş ışınlarından çok, dünyadan yansıyan güneş ışınlarıyla ısınır. Bu yansıyan ışınlar başta karbondioksit, metan ve su buharı olmak üzere atmosferde bulunan gazlar tarafından tutulur, böylece dünya ısınır. Işınların bu gazlar tarafından tutulmasına sera etkisi denir.

Atmosferdeki sera gazı nedir?​

Sera gazları, Dünya atmosferinde ısıyı hapseden gazlardır. Güneş ışığının atmosferden geçmesine izin verir, ancak güneş ışığının getirdiği ısının atmosferden çıkmasını engeller. Sera gazları, ısıyı yakalayabilen gazlardır. Adlarını seralardan alıyorlar.

Sera gazı nasıl ortaya çıkar?​

Sera etkisi, güneş ışınlarının dünyaya düşmesinden daha çok, güneşten gelen ışınları dünyanın yansıtması sonucunda dünya ısınır. Dünyadan yansıyan bu güneş ışınları başta olmak üzere karbondioksit, su buharı ve metan gazı olmak üzere atmosferde yer alan diğer gazlar tarafından tutulur.

Sera etkisi nedir sonuçları nelerdir?​

Sera etkisi nedir sonuçları nelerdir?

Sera etkisine neden olan etkenler?​

Sera etkisine neden olan etkenler?
Fabrika bacalarından, araba egzozlarından her an çıkan karbondioksit gazı, ormanların yok edilmesi ve dolayısıyla oksijen üretimin azalması, kullanılan deodorant ve parfümler sera gazı etkisini arttıran başlıca nedenler arasında gösterilebilir.
Başlıca sera gazları nelerdir?​
Başlıca sera gazları, başta Karbon dioksit (CO2) olmak üzere, Sülfürhekza florid (SF6), Nitröz Oksit (N2O), Metan (CH4), Perfloro karbonlar (PFCs), Hidroflorür karbonlar (HFCs) gibi gazlardır.
Sera etkisinin artmasına doğrudan neden olan faktörler?​

Sera gazı ne demektir kısa?​

Sera gazı ne demektir kısa?
 
Sera gazları, atmosferde bulunan ve kızılötesi radyasyonu emerek atmosferdeki ısının artmasına neden olan gazlardır. Bu gazlar, güneş ışınlarının Dünya'ya ulaşmasına izin verirken, yeryüzünden yayılan ısının atmosferde kalmasına yardımcı olur. Sera gazları arasında en önemlileri karbondioksit (CO2), metan (CH4), azot oksit (N2O), hidroflorür karbonlar (HFCs), perfloro karbonlar (PFCs) ve sülfürhekza florür (SF6) bulunmaktadır.

Sera gazlarının atmosferdeki artışı, sera etkisinin güçlenmesine ve dolayısıyla küresel ısınma ve iklim değişikliğine yol açar. Artan sera gazları, dünya üzerindeki sıcaklığı yükseltir ve çeşitli çevresel etkilere neden olur. Bunlar arasında buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekstrem hava olaylarının artması, tarım verimliliğinin düşmesi ve biyoçeşitlilik kaybı gibi sorunlar yer almaktadır.

Sera gazlarına yol açan faktörler arasında fabrika bacalarından salınan kirleticiler, araç egzoz emisyonları, ormansızlaşma ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan gübreler gibi insan faaliyetleri büyük rol oynamaktadır. Bu nedenlerle sera gazı salımlarının azaltılması ve temiz enerji kaynaklarına yönelme gibi önlemler alınarak küresel ısınma ve iklim değişikliği etkileri minimize edilmeye çalışılmalıdır.
 
Geri
Üst