AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Septum Deviasyonu Ne Demek?

SoruCevap

Yeni Üye
Septum Deviasyonu Ne Demek? Septum deviasyonu, burun içindeki kemik ve kıkırdak yapının düzgün bir şekilde hizalanmaması durumudur. Bu durum, burun septumu olarak adlandırılan bölgenin eğrilmesi veya eğri olması anlamına gelir. Septum deviasyonu, burun tıkanıklığı, horlama, nefes alma güçlüğü gibi sorunlara neden olabilir. Genellikle doğuştan gelen bir durum olsa da, travma veya burun ameliyatı sonrası da gelişebilir. Tedavi için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Septum deviasyonu, burun fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve yaşam kalitesini düşürebilir.
İçindekiler

Sepetum Deviasyonu Nedir?​

Sepetum deviasyonu, burun içindeki septum adı verilen kıkırdak ve kemik bölmenin düzgün bir şekilde ortalanmaması durumunda ortaya çıkan bir burun bozukluğudur. Bu durumda septum eğri veya eşit olmayan bir şekilde burun boşluğunu böler, solunum ve burun fonksiyonlarını etkileyebilir.

Sepetum Deviasyonu Neden Olur?​

Sepetum deviasyonu genellikle doğuştan gelir ve kişinin yaşamı boyunca varlığını sürdürebilir. Bununla birlikte, burun travmaları, kırıklar veya cerrahi müdahaleler gibi faktörler de sepetum deviasyonuna neden olabilir. Ayrıca, yaşlanma süreciyle birlikte septumda doğal olarak meydana gelen değişiklikler de bu duruma katkıda bulunabilir.

Sepetum Deviasyonunun Belirtileri Nelerdir?​

Sepetum deviasyonu olan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Burun tıkanıklığı: Bir veya her iki burun deliği tıkanabilir, nefes almakta zorluk çekilebilir.
Burun kanaması: Septumun eğriliği nedeniyle burun içindeki kan damarları daha hassas hale gelebilir, bu da burun kanamalarına yol açabilir.
Sık tekrarlayan sinüzit: Septum deviasyonu, sinüslerin drenajını etkileyebilir ve sinüzit (sinüs enfeksiyonu) riskini artırabilir.
Horlama ve uyku apnesi: Burun tıkanıklığına bağlı olarak horlama ve uyku apnesi gibi uyku bozuklukları ortaya çıkabilir.

Sepetum Deviasyonu Nasıl Teşhis Edilir?​

Sepetum deviasyonu teşhisi için bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Doktor, fiziksel muayene yaparak burun içindeki septumun durumunu değerlendirecektir. Ayrıca endoskopik bir inceleme yapabilir veya gerekli görülürse görüntüleme testleri (örneğin, bilgisayarlı tomografi) isteyebilir.

Sepetum Deviasyonu Nasıl Tedavi Edilir?​

Sepetum deviasyonu tedavisi, belirtilerin şiddetine, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hafif vakalarda semptomları hafifletmek için ilaçlar (burun spreyleri, antihistaminikler) kullanılabilir. Ancak, semptomları ciddi olan veya yaşam kalitesini etkileyen kişilerde cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi seçenekler arasında septoplasti (septumun düzeltilmesi), rinoplasti (burun estetiği) veya endoskopik sinüs cerrahisi bulunabilir.

Sepetum Deviasyonu Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?​

Sepetum deviasyonu cerrahisi sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Genellikle ameliyattan sonra birkaç gün süren burun tıkanıklığı, şişlik ve hafif ağrılar normaldir. Doktorunuzun önerdiği talimatlara uyarak burun içi yaraların iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Tam iyileşme süreci birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir.

Septum Deviasyonu Ne Demek?​

Septum Deviasyonu burun içi yapıda olan bir eğriliktir.
Septum Deviasyonu nefes alma zorluğuna, burun tıkanıklığına sebep olabilir.
Septum Deviasyonu genellikle doğuştan gelir ve zamanla kötüleşebilir.
Septum Deviasyonu baş ağrısı, horlama ve uyku apnesine neden olabilir.
Septum Deviasyonu tedavi edilmezse sinüzit gibi sorunlara yol açabilir.

Septum Deviasyonu burnun orta bölmesindeki kıkırdak ve kemik eğriliğidir.
Septum Deviasyonu burun kanaması, burun kuruluğu ve tekrarlayan enfeksiyonlara neden olabilir.
Septum Deviasyonu burun içi cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.
Septum Deviasyonu ameliyat sonrası iyileşme süreci genellikle hızlıdır.
Septum Deviasyonu tedavisi için ilaçlar, burun spreyleri ve nemlendiriciler kullanılabilir.

Geri