Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Sensor nedir ne ise yarar kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.535
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sensör nedir ne işe yarar kısaca?​

Sensör ya da algılayıcı, otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarına verilen addır. İnsanların çevrelerinde olup bitenleri duyu organlarıyla algılamasına benzer biçimde, makineler de sıcaklık, basınç, hız ve benzeri değerleri algılayıcıları vasıtasıyla algılarlar. Sensörler de bu amaçla kullanılan algılayıcılardır.

Günlük hayatta sensör nerelerde kullanılır?​

Bu alanların hangileri olduğunu aşağıda inceleyelim.
- Sağlık ve Kozmetik. Hastanın günlük aktivitesini ve vücudunda meydana gelen değişiklikleri anlık takip eden ve hatta değişkenlere bağlı olarak önceden tahminde bulunan sensörler mevcut.
- Endüstri ve Üretim.
- Gıda.
- Otomotiv.
- Haberleşme.
- Askeriye.

Elektronik sensör nedir?​

Elektronik sensör nedir?
Elektronik uygulamalarda algılama işlemini yapan sistem yada elemanlara sensör denir. Ayrıca algılayıcı yada duyarga olarak da bilinmektedir. Sensörler, fiziksel ortam ile elektronik cihazları birbirine bağlayan bir köprü görevi görürler.

Işık sensörü nerelerde kullanılır?​

Işık sensörü nerelerde kullanılır?
Nesne ve yakınlık algılama gibi çeşitli uygulamalarda kullanılan ışık bazlı sensörler dir. Renk tahmin etme, cisim algılama, uzaklık ölçümü ve robotik uygulamalarda kullanılmaktadır.

Telefon sensörü nerede?​

Bu kulağa yakınlık sensörü, telefon ekranının hemen üst kısmında yer alır. Bir çağrı öncesinde veya sonrasında sensörün ekranı açma ve kapatma süresi, sabittir.

Mesafe sensörü kaç metreden algılar?​

Bu sensörlerde bu kadar yüksek frekanslarda ses dalgalarının yayılmasının nedeni ; bu frekanslardaki dalgaların düzgün doğrusal şekilde ilerlemeleri , enerjilerinin yüksek olması ve sert yüzeylerden kolayca yansımasıdır. Ultrasonik sensörlerin algılama menzili uygun koşullarda 30 metreye varabilir.

Renk algılayıcı sensör nasıl çalışır?​

Renk algılayıcı sensör nasıl çalışır?
Renk sensörünün çalışma prensibi benzer şekilde gerçekleşir. Sensörden çıkan ışık maddeye çarpar ve yansıma yapar. Sensör yansıyan ışınları değerlendirerek kırmızı, yeşil ve mavi değerlerinin büyüklüklerini belirler.

Ses sensörü nerelerde kullanılır?​

Ses sensörü nerelerde kullanılır?
Ses algılaması gerektiren robot ve otomasyon projelerinde mikrofon kullanarak yapılan ses sensörü devreleri kullanılır. Mikrofonlar ses sinyallerini elektrik sinyallerine çeviren elemanlardır. Mikrofonlarda önemli olan unsur diyaframdır.

Sensör nedir örnek?​

Sensör, sabit olan sıcaklık ve kızılötesi dalgalar değiştiğinde bunu algılayarak sisteme bildirir. Örneğin bir odaya monte edilen PIR sensörü sabit olarak odadaki duvar ve cisimlerin yaydıkları sabit dalga değerlerini kontrol eder.
 
Sensörler veya algılayıcılar, otomatik kontrol sistemlerinin duyu organlarıdır. Makinelerin çevresindeki olayları algılamasına yardımcı olan cihazlardır. Sensörler aracılığıyla sıcaklık, basınç, hız gibi çeşitli değerler algılanabilir ve bu bilgiler sistem tarafından işlenebilir.

Günlük hayatta sensörler birçok alanda kullanılmaktadır. Sağlık ve kozmetik sektöründe hastaların durumunu takip etmek, endüstri ve üretim alanında otomasyonu kontrol etmek, gıda sektöründe kalite kontrolü yapmak, otomotiv sektöründe güvenlik sistemlerinde, haberleşme sektöründe iletişim hatlarında, askeri alanda güvenlik uygulamalarında sensörler kullanılmaktadır.

Elektronik sensörler, elektronik sistemlerde algılama işlemi gerçekleştiren elemanlardır. Fiziksel ortam ile elektronik cihazlar arasında iletişimi sağlarlar. Işık sensörleri ise nesne ve yakınlık algılama gibi uygulamalarda kullanılır, renk tahmini yapmak, cisim algılamak, uzaklık ölçümü ve robotik uygulamalarda yaygın olarak kullanılır.

Örneğin, telefonlarda kullandığımız kapatma ve açma sensörleri, ses sensörleri, mesafe sensörleri, renk algılayıcılar gibi farklı tiplerde sensörler bulunmaktadır. Bu sensörlerin çalışma prensipleri ve kullanım alanları belirli özelliklere göre farklılık gösterebilir.
 
Geri
Üst