AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Seninki zamir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Seninki zamir mi?​

Şahıs isimlerinin yerine kullanılan zamirlerdir: “ben, sen, o, biz, siz, onlar, bizler, sizler.” -Tamlayan eki (ilgi hâl eki)ni alabilirler; iyelik eklerini almazlar. Bu durumda şahıs zamirleri tamlamalarda ancak tamlayan olarak kullanılabilirler. Bu tamlamalarda sonradan tamlayan düşebilir.

Zamir kelimeler nelerdir?​

Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün fonksiyonları yerine getirebilen isim soylu kelime. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Bir belirtili ad tamlamasında tamlanan durumundaki ikinci adın yerini tutan “-ki” ekine ilgi zamiri denir. Örnek: Salonun duvarları temiz ama odalarınki kirli. Benim kalemim seninkinden iyi yazıyor.
Öteki işaret zamiri mi?
İşaret zamirleri Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi’dir: Şu, benim kardeşim.
Dönüşlülük zamiri nelerdir?
Türkçe dilbilgisinde, bir dönüşlü zamir, fiilin eylemini gerçekleştiren kişinin aynı zamanda eylemin alıcısı olduğunu gösterir. Bir dönüşlü zamir, özne ile aynı kişiye veya şeye atıfta bulunan bir nesne olarak kullanılan bir zamirdir. Örneğin; Acelem vardı, bu yüzden arabayı kendim yıkadım.

Dönüşlülük zamiri Neye girer?​

Zamir çeşitlerinden olan dönüşlülük zamiri pek çok kişi tarafından merak edilen zamir çeşitlerindendir. Yüklemdeki eylemi gerçekleştirip bu eylemden kendisi etkilenen zamirlerdir. Diğer bir ifade ile yapılan işin kendisine döndüğünü belirten zamirlere denmektedir. Dönüşlülük zamiri olan kelime kendi kelimesidir.

Buraya ne zamiri dir?​

Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi’dir: Şu, benim kardeşim. Orası çok uzak.
 
Geri
Üst