Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Senin ne demek?

Editör

Yeni Üye

Senin ne demek?​

Türkçe sözcük, Çekimli adıl halinde sen sözcüğünün tamlayanı — 2. tekil şahıs sahiplik şekli anlamına gelir.

Lakin şapkalı mı?​

Lakin şapkalı mı?
TDK Lakin ne demek? (la:kin. l ince okunur) 1. Ama: “Halis bir şiir fena okunabilir lakin sahte bir şiir iyi okunamaz.” -Y. K.

Dahinin anlamı ne?​

Deha, üstün zeka manasına gelirken, dahi kelimesi de üstün bir zekaya ve ferasete sahip olan kişi demektir.

Nizamiye ne anlama gelir?​

Nizamiye ne anlama gelir?
askeri bölgelerin giriş kapısının bulunduğu alan. kara ordusu.

Lakin hangi dilde?​

Lakin kelimesi Arapça kökenli bir sözcük olarak öne çıkar.

Lakin kökeni nedir?​

Lakin kökeni nedir?
Arapça lākin لاكن z “amma (bağlaç)” sözcüğünden alıntıdır. Lakin kelimesi tarihte bilinen ilk kez lākin/līkin 0 (1400 yılından önce) eserinde yer almıştır. Lakin kelimesi Türkçe’de “” anlamına gelir. Lakin kelimesi Türkçe’de “Ancak.” anlamına gelir.

Deha nedir ne anlama gelir?​

Deha kelimesi Türkçe’de “kurnazlık, beceriklilik” anlamına gelir. Arapça dhy kökünden gelen dahāˀ دهاء z “kurnazlık, beceriklilik” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça dahiya دهى z “kurnaz idi” fiilinin masdarıdır.

Dahi mi bile mi?​

Dahi mi bile mi?
Da, de bağlacı ve bile anlamında kullanılmak istenildiği zaman, dahi sözcüğü kısa olarak telaffuz edilir. Örneğin, “Ben dahi eğitimlere halen katılırım” dediğimizde, ben de anlamında kullanılıyor. Yine başka bir örnek, “Ben dahi bunu böyle düşünememiştim” dediğimizde ise ben bile anlamına geliyor.

Dürzü kime derler?​

Dürzîler; (Arapça: درزي veya موحدون دروز İbranice: דרוזי) Orta Doğu kaynaklı Sâbiîlik ve Ezidilik gibi dinlerin etkisiyle, 11. yüzyılda İslâmiyet’in Şiîlik mezhebinin İsmâîlîyye kolundan köken alarak ortaya çıkmış olan tektanrılı bir dinî inanç topluluğudur. Bu dine inananlara Dürzî denir (çoğulu Durûz).

Nizamiye kimdir?​

Nizamiye kimdir?
Nizamiye Medreseleri Büyük Selçuklu döneminde kurulmuş olup, Vezir Nizamülmülk’ün adıyla anılmaktadırlar. En büyüğü Bağdat’ta olmak üzere Herat, Basra, Musul, İsfahan, Nişabur, Belh ve Amul’da bulunmaktaydılar. Alparslan ve Nizamülmülk Nizamiye Medreselerin kuruluşunda önderlik etmişlerdir.

Nizamiye nöbeti ne demek?​

bulunulan birliğin nizamiye kapısında tutulan nöbettir… tanıma gel… benim için antalya nın bir tatil kasabasında bulunan jandarma karakolunda deniz kenarında ki karakolda denize giden insanları seyrederek ve karakola fazla yaklaşmalarını engelleyerek tutulan nöbettir…

Kürtçe Diley ne demek?​

Kürtçe Diley ne demek?
kürtçe’de: canım, içim. eski kıpçakça’da: murat, arzu, istek. dıley gönül demek olup biraz genişçe kullanılır. mideye dokunan bişi için de “dıl” kullanılır.

Delaylı yayın ne demek?​

Delay, en basit tanımıyla gecikmedir. Genel olarak Zoom ve benzeri hizmetler üzerinden yapılan online görüşmelerde ve Twitch benzeri platformlar üzerinden yapılan canlı yayınlarda karşımıza çıkar. Temel olarak ses gecikmesi olarak anlamında kullanılır.

"Senin ne demek?" başlıklı cümlede, "senin" kelimesi Türkçe'de 2. tekil şahıs sahiplik şeklini ifade eder. Yani bu cümlede, "senin" kelimesiyle kastedilen kişiye ait olan bir şeyden bahsedildiği anlaşılır.

"Lakin şapkalı mı?" başlıklı cümlede ise, "lakin" kelimesinin anlamı sorgulanmış. "Lakin" kelimesi Türkçede "ama" anlamına gelir. Örnek cümlede de, "ama" bağlacının kullanıldığı bir içerik örneği verilmiştir.

"Dahinin anlamı ne?" başlıklı cümlede deha ve dahi kelimelerinin anlamları açıklanmış. Deha üstün zeka anlamına gelirken, dahi ise üstün zekaya ve ferasete sahip kişiyi ifade eder.

"Nizamiye ne anlama gelir?" başlıklı cümlede ise nizamiyenin askeri bölgelerin giriş kapısının bulunduğu alanı işaret ettiğini öğreniyoruz.

"Lakin hangi dilde?" sorusuna verilen yanıtta, "lakin" kelimesinin Arapça kökenli olduğu belirtilmiştir.

"Dahi mi bile mi?" başlıklı cümlede, "dahi" ve "bile" kelimelerinin kullanımına örnekler verilerek bu kelimelerin nasıl farklı bağlamlarda kullanılabileceği açıklanmıştır.

"Dürzü kime derler?" başlıklı cümlede, Dürzîler’in ortaya çıkışı ve inançları hakkında bilgi verilmiştir.

"Nizamiye kimdir?" başlıklı cümlede, Nizamiye Medreselerinin Büyük Selçuklu döneminde Vezir Nizamülmülk'ün önderliğinde kurulduğu ve ve farklı şehirlerde yapılarının bulunduğu bilgisi verilmiştir. Bu medreselerde eğitim verildiği ve önemli isimlerin faaliyet gösterdiği belirtilmiştir.

"Kürtçe Diley ne demek?" sorusuna verilen yanıtta, "diley" kelimesinin Kürtçe ve eski Kıpçakça'da farklı anlamlara geldiği açıklanmış.

"Delaylı yayın ne demek?" başlıklı cümlede, "delay" teriminin gecikme anlamına geldiği ve özellikle online görüşmelerde ve canlı yayınlarda ses gecikmesini ifade ettiği açıklanmıştır.

Geri