Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Senet takiplerinde hangi faiz uygulanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Senet takiplerinde hangi faiz uygulanır?​

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi; kambiyo senedi düzenleme işinin TTK’da yer alması sebebi ile ticari iş niteliğinde olduğunu, bu nedenle temerrüt durumunda reeskont faizi uygulanacağını belirtmiştir.

Faiz alacağı asıl alacaktan bağımsız olarak devredilebilir mi?​

Faiz alacağı, asıl alacağa bağlı fer’i nitelikte ancak ondan bağımsız bir alacaktır. Fer’i nitelikteki faiz alacaklarının hukuki durumu asıl alacağın kaderine bağlı haklardandır. Türk Borçlar Kanunu 131. maddesi uyarınca asıl alacak sona erdiği takdirde bağlı hak ve borçlarda sona ermiş olur.

Faiz alacağının özellikleri nelerdir?​

Faiz alacağının özellikleri nelerdir?
Faizin hukuki niteliği Faiz hukuki olarak asıl alacaktan ayrı fakat ona bağlı bir yan edimdir. Faiz asıl alacağın varlığına bağlı olduğundan, asıl alacak sona erdiğinde faiz borcu da sona erer. Faiz alacaklısı bu alacağını anaparadan ayrı olarak talep edebilir.

Senet icra takibi hangi faiz?​

Takip dayanağı bonolar, kambiyo senedi vasfında olduğuna göre, alacağa 3095 Sayılı Kanun’un 2/2. maddesinde öngörülen ticari işlerdeki temerrüt faiz olan avans faizi oranının uygulanması gerekir.

Faiz alacağı devredilir mi?​

Alacağın devrinin konusunu alacak hakkı oluşturmakla beraber alacağın devri, alacak hakkı ile buna bağlı yan hakları da kapsar (BK 189). Devredilen alacağa işlemiş faizler de devredilmiş sayılır.

Faiz alacağı anapara alacağından ayrı olarak dava ve takip olunabilir mi?​

Faiz alacağı anapara alacağından ayrı olarak dava ve takip olunabilir mi?
Alacaklı hükmedilen faiz alacağını istemediğini ileri sürerek, açılan bu davada asıl alacaktan hesaplanan yasal faiz alacağının davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir. Fer’i nitelikte bir alacak olan faizin, esas alacak tahsil edilmedikçe ayrı bir dava ile istenmesine engel yoktur.

Mahkeme yasal faiz nedir?​

Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9’dur. Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için kanuni faiz oranına göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.

Boşta geçen süre ücretine hangi faiz?​

Boşta geçen süreye ait ücret faizi ve diğer haklar için de 4857 sayılı Kanun’un 34. maddesinde sözü edilen özel faiz türü yani mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanmalıdır.

Kanuni faiz nedir?​

Kanuni faiz nedir?
Özet: Konusu bir miktar para olan borçlarda, para alacağından belirli bir süre mahrum kalınması sebebiyle ödenen bedele faiz de- nilmektedir. Ticari nitelikte olmayan işlerde uygulanacak faize, adi faiz denilmek- tedir. Ticari nitelikte olan işlere uygulanacak faize ise, ticari işlerde faiz denilmektedir.

Faiz sistemi nasıl işler?​

Faiz en temelde ‘paranın maliyeti’ olarak nitelendirilebilir. Borç veren kişi, borç verdikten sonra paranın kullanımından mahrum kalır, oysa o para işletilebilir ve kullanılabilir. Bu sebeple parayı kullandırma karşılığı alır. Faiz borç veren için paranın getirisi, borç alan içinse paranın maliyetine dönüşür.
 
Senet takiplerinde genellikle kambiyo senedi düzenleme işi söz konusu olup Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, bu durumun ticari nitelikte olduğunu belirtmiş ve temerrüt durumunda reeskont faizi uygulanması gerektiğini belirtmiştir. Reeskont faizi, alacaklıya borçlunun vadesinde ödeme yapmaması durumunda uygulanan bir tür temerrüt faizidir.

Faiz alacağı, asıl alacağa bağlı fakat ondan bağımsız bir alacak türüdür. Asıl alacak sona erdiğinde bağlı hak ve borçlar da sona erer. Faiz alacağı hukuki olarak asıl alacağa bağlı olsa da ayrı bir alacak niteliğindedir ve ayrı bir dava veya takip konusu olabilir.

Senet icra takiplerinde bonoların kambiyo senedi vasfında olmasından dolayı, alacağın temerrüt durumunda 3095 sayılı Kanun'un 2/2. maddesinde öngörülen ticari işlerdeki temerrüt faizi olan avans faizi oranının uygulanması gerekmektedir.

Faiz alacağı, devredilebilir bir alacak türüdür. Alacağın devri, alacak hakkı ile buna bağlı yan hakları da kapsamaktadır. Devredilen alacağa işlemiş faizler de devredilmiş sayılmaktadır.

Anapara alacağından bağımsız olarak dava ve takip konusu olabilecek olan faiz alacağı, fer’i nitelikte bir alacak olduğundan esas alacak tahsil edilmedikçe ayrı bir dava ile istenebilir.

Mahkeme yasal faiz oranı şu an için yıllık %9 olarak belirlenmiştir. Temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, kanuni faiz oranına göre temerrüt faizi ödemekle yükümlüdür.

Boşta geçen süre ücretine uygulanacak faiz ve diğer haklar için 4857 sayılı İş Kanunu'nun 34. maddesinde belirtilen mevduata uygulanan en yüksek faiz türü uygulanmalıdır.

Faiz sistemi temelde paranın maliyetini belirler. Borç veren paranın kullanımından mahrum kalırken, borç alan paranın kullanımı karşılığında faiz öder. Bu durum borç veren için paranın getirisi, borç alan içinse paranın maliyeti haline gelir.
 
Geri
Üst