AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Senedin gecerli olmasi icin neler gerekir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
61.329
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Senedin geçerli olması için neler gerekir?​

Senedin hangi tarihte düzenlendiği açıkça belirtilmelidir. Düzenlenme tarihi olmayan senetler geçersizdir. Borçlunun senet metni altında imzası olmak zorundadır. Senedin alacaklısının adı ve soyadı senette bulunmak zorundadır.

Senedi alacaklı doldurabilir mi?​

Senedi alacaklı doldurabilir mi?
Senette binaen bir alacaklı ve bir borçlu kişi ismi yazılmalıdır. Senet iki kişi arasında ya da bir kişi ile herhangi bir şirket arasında doldurulabilir. Bundan dolayı muhattap olan ve olunan kişilerin veya şirketin ismi açıkça belirtilmelidir.

Senet kim tarafından doldurulur?​

Senet kim tarafından doldurulur?
İmza da doldurulması zorunlu alanlardandır. Borçlunun imzası yeterlidir, alacaklının imzasının atılmasına gerek yoktur. Eğer borçlu kısmında bir şirket varsa ve şirket adına iki imza atılırsa, şirket yöneticisinin de şahsi sorumluluğu doğar.

Senet borcu ne zaman düşer?​

Her senet için zamanaşımı süresi aynı değildir. Örneğin resmi kurumlar veya bankalar arasında düzenlenmiş senetlerin zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu tarz senetler sözleşme yerine geçtiği için zamanaşımı süreleri net olarak 10 yıl olarak kabul edilir.

Senette kaşe olur mu?​

Senette kaşe olur mu?
Eldeki davada, iki senet dışındaki bonolarda keşide yerinde her iki imzanın da şirket kaşesi üzerine atılı olduğu görülmektedir. T.T.K.nun 688/7. maddesi gereğince, takip konusu belgenin kambiyo vasfını taşıması için “senedi tanzim edenin imzasını” ihtiva etmesi zorunludur.

Senet hangi renk kalemle doldurulur?​

Senet hangi renk kalemle doldurulur?
Senet doldurulması sırasında kalem seçimi de önemlidir. Bu bağlamda silinebilir özelliği olan kalemlerden uzak kalınmalıdır. Senet nasıl doldurulur açıklamalarında kalemlerin özellikle siyah ya da mavi renklerden oluşan tükenmez ya da dolma kalemler olması gerektiği yazmaktadır.

Senedi kim yazar?​

Senedin borçlu kişi tarafından imzalanarak alacaklı kişiye verilmesi gerekir. Senetli satış gerçekleştikten sonra vade tarihi geldiği zaman borçlu taraf senette yazan miktarı ödemekle yükümlüdür. Senet ödenmediği zaman alacaklı taraf hukuki süreç başlatma hakkına sahiptir.

Borç senedi nasıl geçersiz olur?​

Borç senedi nasıl geçersiz olur?
Keşide tarihi yani düzenleme tarihi yazılmamış ise senet direk geçersiz hale gelir. Bu senedin geçerli olabilmesi için, hiçbir yerinde kazıntı, silinti olmaması gerekir. Eğer bir senedin üzerinde kazıntı silinti var ise bu senet geçersiz hale gelir, düzenleme tarihi belirtilmemiş ise bu senette geçersizdir.

Senette kefil imzası nereye atılır?​

Senette kefil imzası nereye atılır?
Senet doldurma işlemi sona erdikten sonra sağ alt köşeye iki tane imza atmanız gerekecek. Bir kefil varsa imza attığınız kısmın üst tarafına kefilin imzasını da almak gerekir.

Senet mahkemeye verilirse ne olur?​

İcraya Verilen Senet Ödenmezse Ne Olur? İcraya verilen senet ödenmediği takdirde, borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır. Haciz işlemlerinin başlamasından evvel, ödeme emri ile borçluya belli bir süre tanınırken, aynı zamanda borçlunun icra takibine itiraz hakkı da bulunmaktadır.

Icraya verilen senet kaç yıl gecerli?​

Icraya verilen senet kaç yıl gecerli?
İmzalanan ve sizin adınıza göre düzenlenmiş olan bir seneti, kanunlara göre işlemezseniz eğer “3 Yıl Geçerlilik Süresi” vardır. 3 Yıl içinde senette yazan miktar kadar borcu ve diğer şartları alma hakkınız vardır.

Senet ne kadar sürede zaman aşımına uğrar?​

Senet ne kadar sürede zaman aşımına uğrar?
Adi senet olarak adlandırılan senetler esnaftan, alışveriş yapılan yerden ya da ev sahibinden alınabilir ve bu nitelikteki senetlerin zaman aşımı süresi 3 yıldır. Ek olarak devlet kurumlarından alınan senetler de olabilir. Resmi kurum ya da bankalardan alınan senetlerin zaman aşımı süresi ise 10 yıldır.
 
Senedin geçerli olması için bazı önemli kriterler bulunmaktadır. Öncelikle, senedin düzenlendiği tarih net bir şekilde belirtilmelidir. Düzenlenme tarihi olmayan senetler genellikle geçersiz kabul edilir. Senette borçlu tarafın imzası da bulunmalıdır. Borçlunun senet metni altında imzası olması önemlidir. Ayrıca, senedin alacaklısının adı ve soyadı da belirtilmelidir.

Senedi alacaklı taraf doldurabilir. Senette en az bir alacaklı ve bir borçlu kişinin adı yazılmalıdır. Senet genellikle iki kişi arasında ya da bir kişi ile bir şirket arasında düzenlenir. Dolayısıyla, muhatabın ve muhatabın olduğu kişinin veya şirketin adı açıkça belirtilmelidir.

Senetin kim tarafından doldurulacağı konusunda ise, imzanın doldurulması zorunlu bir alan olduğunu belirtmek gerekir. Borçlu kişinin imzası yeterlidir, alacaklının imzası gerekli değildir. Ancak, senetin üzerinde bir şirket adı varsa ve şirket adına iki imza atılırsa, şirket yöneticisinin kişisel sorumluluğu doğar.

Her senetin zamanaşımı süresi aynı değildir. Örneğin, resmi kurumlar veya bankalar arasında düzenlenen senetlerin zamanaşımı süresi 10 yıldır. Bu tip senetler, sözleşme yerine geçtikleri için genellikle 10 yıllık bir zamanaşımı süresine tabi tutulurlar.

Senet doldurulurken kalemin seçimi de önemlidir. Silinebilir özellikteki kalemler kullanılmamalıdır. Senetler genellikle siyah veya mavi tükenmez veya dolma kalemlerle doldurulmalıdır.

Bir senedin geçersiz hale gelmesi için keşide tarihinin belirtilmemiş olması veya senedin üzerinde kazıntı veya silinti olması gibi durumlar söz konusu olabilir. Herhangi bir kazıntı veya silinti olmaması ve düzenleme tarihinin net bir şekilde belirtilmiş olması senedin geçerliliği açısından önemlidir.

Son olarak, senet mahkemeye verildiğinde borçlu tarafın ödeme yapmaması durumunda haciz işlemleri başlatılabilir. Borçlu, ödeme emri alır ve belli bir süre içinde ödeme yapmazsa, alacaklı tarafın haciz işlemleri uygulama hakkı doğar. Bu süreçte borçlunun icra takibine itiraz hakkı bulunmaktadır.
 
Geri
Üst