Sendikalarin feshedilmesine hangi organ karar verir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sendikaların feshedilmesine hangi organ karar verir?​

Feshedilen veya infisah eden sendikaların mal varlığı tüzükle veya feshe karar veren genel kurul kararı ile bu kanuna göre kurulmuş aynı nitelikteki bir kuruluşa bırakılmış olmadıkça üyesi bulunduğu konfederasyona devredilir.

Sendikaların zorunlu organları nelerdir nasıl belirlenir?​

Madde 9 – Sendikaların, sendikaların şubelerinin ve konfederasyonların zorunlu organları; genel kurul, yönetim kurulu, denetleme kurulu ve disiplin kuruludur. Sendika ve konferedasyonlar ihtiyaca göre başka organlar da kurabilirler. Ancak bu organlara zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.
Sendika tüzüklerinde neler bulunur?
Sendika veya konfederasyonun tüzüğü: Madde 7 – Sendika ve konfederasyonların tüzüklerinde aşağıdaki hususların belirtilmesi zorunludur. 1. Sendika veya konfederasyonun adı, merkezi ve adresi, 2. Sendika veya konfederasyonun amacı ve bu amacı gerçekleştirmek üzere sürdürülecek çalışma konuları ve çalışma biçimleri, 3.
Sendikanın kapatılması kararını kim verir?
İş mahkemesi üç işgünü içinde bu ne denle sendikanın faaliyetinin durdurulmasına karar verirse kanuna aykırılığın veya eksikliğin giderilmesi için altmış günü aşmayan bir mehil verir. Bu süre içinde tüzük ve diğer belgeler yasaya uygun hale getirilmezse mahkeme sendikanm kapatılmasına karar verir.

Sendikaların genel kurul dışındaki zorunlu organları kaç kişiden oluşur?​

Madde 13 – Sendika şubesi ve sendika yönetim kurulları en az üç, en çok yedi üyeden; konfederasyon yönetim kurulları ise en az beş, en çok on üyeden oluşur. Disiplin kurulu en az üç, en çok beş üyeden, denetleme kurulu en az üç, en çok beş denetçiden oluşur. Şubelerde bir denetçi ile yetinilebilir.

Sendikalar Kanununa göre kimler yönetici sayılır?​

i) Yönetici: Kuruluşun ve şubesinin yönetim kurulu üyelerini, ifade eder. (2) İşveren vekilleri, bu Kanunun uygulanması bakımından işveren sayılır.
Sendika ve konfederasyonun sona ermesine ne denir?
Tasfiye, tüzel kişiliği sona erdirecek olan kuruluşun mal varlığının aktif ve pasifiyle tespiti ile hukuki ilişkilerinin kesilmesi işlemidir. Tasfiye, derneklerde olduğu gibi tüzükte gösterilen esaslara göre yapılır.
Sendika faaliyetlerinin durdurulmasına kim karar verir?
Bu süre içinde kanuna aykırılığın veya eksikliğin giderilmemesi hâlinde, Bakanlığın veya ilgili valiliğin başvurusu üzerine mahkeme, gerekli gördüğü takdirde kurucuları da dinleyerek üç iş günü içinde kuruluşun faaliyetinin durdurulmasına karar verebilir.

Sarı sendika ne anlama gelir?​

Sarı sendika, işçiden çok işverenin menfaatlerini kollayan, sermaye çevreleriyle iş birliği içinde bulunarak işçi haklarının alınmasına yönelik hareketleri engelleyen ve kısıtlayan sendikadır.

Geri