AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sendikalar devletten para alir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sendikalar devletten para alır mı?​

Sendikaya üye olan kamu personelinin, sendika aidatlarını Devlet ödemektedir. Sendikaya üye olacakların aidatlarını Devlet değil de eğer kamu personeli kendisi karşılarsa yıllık 400 milyon TL Devletin cebinde kalacaktır.

Sendikaya üye olmazsam ne olur?​

Sendikaya üye olmazsam ne olur?
4 d işcisi herhangi bir sendikaya üye olmazsa ne olur? Herhangi bir sendikaya üye olmayan işçi; sendika üyesi işçilerin faydalandığı toplu iş sözleşmesine dair haklardan faydalanamaz. (yemek yardımı, yol yardımı, yakacak yardımı vb. sosyal yardımlar) Bu durum genel kuraldır.

Kimler sendika kurucusu olamaz?​

Ancak 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini …

Sendika gelirleri nelerdir?​

Sendika gelirleri nelerdir?
Sendika gelirleri üyelik ve dayanışma aidatları, tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetlerden sağlanacak gelirler, bağışlar, mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşmaktadır.
Işçi sendika kesintisi ne kadar?​
Maddi olay tarihinde yürürlükte bulunan mülga 2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre “İşçi sendikasına işçinin ödeyeceği aylık üyelik aidatı tutarı, bir günlük çıplak ücretini geçemez”. Sendika tüzüğüne göre de üyelik aidatı bir aylık çıplak ücretin 1/30’u oranındadır.

Sendika para keser mi?​

Sendika para keser mi?
4688 sayılı Kanun uyarınca, sendika üyesi olan kamu görevlilerinin aylık maaşından, belli miktarlar aralığında ve üyesi oldukları sendikanın tüzüğünde belirtilen oranda üyelik ödentisi (sendika aidatı) kesilmektedir.

Sendikaya üye olmak şart mı?​

On beş yaşını dolduran ve 6356 sayılı Kanun hükümlerine göre işçi sayılanlar, işçi sendikalarına üye olabilir. 6356 sayılı Kanun anlamında işveren sayılanlar, işveren sendikalarına üye olabilir. Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz.

Sendikadan istifa edince ne olur?​

Sendikadan istifa edince ne olur?
İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın sendikal tazminata karar verilir.

İşçi sendika kurucusu olabilmek için gerekli şartlar nelerdir?​

Sendika kurucusu olabilmek için; Türk vatandaşı, medeni hakları kullanmaya ehil ve sendikaların kurulacağı iş kolunda fiilen çalışır olmak; Türkçe okur-yazar olmak ve ayrıca; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle …

Sendikaya üye olan kişi işten çıkarılır mı?​

Sendikaya üye olan kişi işten çıkarılır mı?
Maddesi: “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.”
Sendikanın etkileri nelerdir?​
Sendikaların sendikasız sektör üzerinde 4 dolaylı etkisinden söz edilebilir. Bunlar taşma etkisi, tehdit etkisi, bekleyen işsizlerin etkisi ve ürün piyasası etkisidir.

Kimler sendika kurabilir?​

Kimler sendika kurabilir?
Dernekler Kanununun 2nci maddesine göre ise, derneğin en az yedi gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulması gerekmektedir. O halde sendika kurulması için de 7 kişiye ihtiyaç vardır. Sendika kurucuları aşağıdaki üç evrakı, sendikanın merkezinin yer alacağı il valiliğine verirler.
 
Sendikalar devletten para alır mı konusunda belirli bir düzenleme bulunmaktadır. Özellikle kamu personeli sendikalarına üye olanların sendika aidatlarını Devlet ödemektedir. Eğer kamu personeli sendikaya üye olursa sendika aidatlarını devlet karşılıyor. Ancak, kamu personeli kendi karşılaması durumunda yıllık 400 milyon TL Devletin cebinde kalacaktır.

Sendikaya üye olmayan işçiler, sendika üyesi işçilerin faydalandığı toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan haklardan faydalanamazlar. Bu haklar arasında yemek yardımı, yol yardımı, yakacak yardımı gibi sosyal yardımlar bulunmaktadır.

Sendika gelirleri ise üyelik ve dayanışma aidatları, faaliyet gelirleri, bağışlar, mal varlığı gelirleri ve mal varlığı değerlerinin devri, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşmaktadır.

İşçi sendika kesintisi ise sendika üyelerinin aylık maaşlarından belli miktarlar aralığında ve sendikanın tüzüğünde belirtilen oranda üyelik ödentisi kesilmesini ifade eder.

Sendika üyeliği konusunda ise Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesinde belirtilen suçlardan mahkum olmamak şartıyla işçi sendikalarına üye olmak serbesttir. Kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz.

Sendikaya üye olan kişinin işten çıkarılması durumunda da yasal olarak belirli korumalar bulunmaktadır. İşçiler, sendika üyeliği nedeniyle işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamazlar.

Sendika etkileri arasında taşma etkisi, tehdit etkisi, bekleyen işsizlerin etkisi ve ürün piyasası etkisi gibi faktörler yer almaktadır.

Sendika kurucusu olabilmek için Türk vatandaşı olmak, sendikanın kurulacağı iş kolunda çalışmak, Türkçe okur-yazar olmak gibi şartlar bulunmaktadır. Sendika kurulması için en az yedi gerçek veya tüzel kişinin gerektiği bilinmektedir.
 
Geri
Üst