AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sendika Yetki Belgesi nasil alinir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.633
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sendika Yetki Belgesi nasıl alınır?​

6356 sayılı Kanun’un “Yetki Tespiti İçin Başvuru” başlıklı 42 nci maddesine göre ise “Toplu iş sözleşmesi yapmak isteyen işçi sendikası Bakanlığa başvurarak yetkili olduğunun tespitini ister. İşveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren de Bakanlığa başvurarak yetkili işçi sendikasının tespitini isteyebilir.

Sendika temsilcisi işten çıkarılabilir mi?​

(3) İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.

Yetkili sendikaya kim tarafından yetki belgesi verilir?​

Yetkili sendikaya kim tarafından yetki belgesi verilir?
İlgili sendika bildirimin yapıldığı tarihten itibaren altı işgünü içinde yetkili olup olmadığının tespiti için dava açabilir. Şartlar oluşunca yetki tespiti yapılan sendikaya yetki belgesi verilir. Yetki belgesi bakanlık tarafından altı işgünü içerisinde verilecektir.

Sendika yetki tespiti ne kadar sürer?​

Sendika yetki tespiti ne kadar sürer?
Bakanlık, kayıtlarına göre başvuru tarihi itibarıyla bir işçi sendikasının yetkili olduğunu tespit ettiğinde, başvuruyu, işyeri veya işletmedeki işçi ve üye sayısını, o işkolunda kurulu işçi sendikaları ile taraf olacak işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işverene altı iş günü içinde bildirir.

Yetkili sendika kimdir?​

4688 sayılı Kanuna göre, kamu görevlilerinin geneline yönelik toplu sözleşmelerde yetkili konfederasyon Memur Sen’dir. Hizmet kolu bazındaki görüşmelerde ise yetkili sendika temsilcileri imza yetkisine haizdir.

Sendika davası ne kadar sürer?​

Sendikal Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Sendikal Tazminat Davaları takriben 1 sene içerisinde sonuçlanmaktadır. İstinaf Mahkemelerinin kurulması için uzun süren temyiz incelemeleri kısmen son bulmuştur. Bu halde normal şartlar altında bir işçi alacağı davası kanun yolu ile birlikte ortalama 2 yıl sürmektedir.
 
6356 sayılı Kanun’a göre, toplu iş sözleşmesi yapmak isteyen işçi sendikası veya işveren sendikası yetki tespiti için Bakanlığa başvurabilir ve yetkilendirme talebinde bulunabilir.

Sendika temsilcisi, sendikaya üye olma, sendikal faaliyetlerde bulunma veya iş saatleri dışında sendikal faaliyetlere katılma nedeniyle işten çıkarılamaz veya ayrımcılığa maruz bırakılamaz.

Yetkili sendikaya yetki belgesi, ilgili sendikanın başvurusu üzerine Bakanlık tarafından tespit edilir. Bağlı olduğu kanuna, sendikal faaliyetlerine ve sendikanın statüsüne göre yetki belgesi verilir.

Sendika yetki tespiti süreci, Bakanlık tarafından yapılacak inceleme sonucuna göre belirlenir. İşyerindeki işçi ve üye sayısı, işkolundaki diğer işçi sendikaları ve işveren sendikası durumu dikkate alınarak yetki tespiti yapılır.

Yetkili sendika, 4688 sayılı Kanun’a göre kamu görevlileri için Memur Sen, hizmet kolu bazındaki görüşmelerde ise sendika temsilcileridir.

Sendika davaları, genellikle 1 sene içinde sonuçlanmaktadır. İstinaf mahkemelerinin kurulması ile süreç daha da hızlanmıştır. Normal şartlarda bir işçi alacağı davası, kanun yoluna başvurulması durumunda yaklaşık 2 yıl sürebilir.
 
Geri
Üst