- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.241
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Sendika grev kararı alırsa ne olur?
Anayasanın 54. maddesinin ikinci fıkrasına göre ” grev kararı alan bir sendika grevi iyiniyet kurallarına aykırı tarzda, toplum zararına ve milli serveti tahrip edecek bir şekilde kullanamayacaktır”.380 sendikalı işçinin bir fabrikada grev oylaması yapabilmesi için kaç kişinin talepte bulunması gerekir?
(5) Grev oylaması talebi, grev kararının ilan edildiği tarihte o işyeri veya işletmede çalışan işçilerin en az dörtte birinin başvurusu ile yapılır. Bu orana ulaşılıp ulaşılmadığı görevli makamca belirlenir.
Grev işçilere ne sağlaması amaçlanır?
Bu doğrultuda grev, işçilerin işveren üzerinde baskı meydana getirmek üzere iş uyuşmazlıkla- rının çözümünün sağlanması amacıyla başvurulan mücadele aracıdır. İşçiler işyerinde uygulanmakta olan greve katılıp katılmamakta serbesttirler.Sendika grev kaç gün sürer?
Altmış günlük süre grev veya lokavt kararının tebliğinden sonra işleyecekti. Yeni düzenlemede 60 günlük süre uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren işlemektedir (md. 60/I)4.
Madde 35 – Kanuni bir grevin bir işyerinde uygulanabilmesi için oylama yapılmasını, grev kararının ilan edildiği tarihte o işyerinde çalışan işçilerin en az dörtte biri, grev kararının işyerinde ilan edilmesinden başlayarak altı işgünü içinde yazılı olarak isterse, o işyerinde grev oylaması yapılır.
Greve kimler katılabilir?
Bir işyerinde uygulanan greve, o işyerinde çalışan bütün işçiler katılmak zorunda değildirler. Greve kararını alan sendikanın üyesi bulunan işçi dahi greve katılıp katılmamakta serbesttir. Öte yandan yasal greve katılan işçi bir süre sonra vazgeçerek çalışmak isteyebilir.
Grev kararı uyuşmazlık tutanağının tebliği tarihinden itibaren kaç gün içinde alınabilir?
Tutanağın tebliği tarihinden itibaren altmış gün içinde grev kararı alınabilir ve bu süre içinde altı iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya konulabilir.Grevde maaş ödenir mi?
GREVDEKİ İŞÇİYE MAAŞ ÖDENİR Mİ? Grev veya lokavt süresince iş faaliyeti durur ve işçiye herhangi bir ücret ya da maaş ödenmez. Sigorta primleri ancak tahakkuk eden istihkaktan alınabileceğinden, bu dönem içinde işveren tarafından sigortaya herhangi bir prim ödemesi yapılmaz.
6356 sayılı Kanuna göre kimler grev yapamaz?
6356 sayılı yeni kanunun “Grev ve Lokavt Yasakları” başlıklı maddesine göre grev yasaklarının kapsamı şu şekilde düzenlenmiştir; “Can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya …Grev kararı ne zaman alınır?
Görevli makam, tutanağı en geç üç iş günü içinde taraflara tebliğ eder. Tutanağın tebliği tarihinden itibaren altmış gün içinde grev kararı alınabilir ve bu süre içinde altı iş günü önceden karşı tarafa bildirilecek tarihte uygulamaya konulabilir.
Madde 37 – Grev ve lokavt kararı, karşı tarafa tebliğinden itibaren altmış gün içinde ve karşı tarafa noter aracılığı ile altı işgünü önce bildirilecek tarihte uygulamaya konabilir. Karşı tarafa tebliğ edilmek üzere süresi içinde notere ve görevli makama tevdi edilmeyen grev ve lokavt kararları uygulanamaz.
En fazla kaç grev gözcüsü olur?
MADDE 73- (1) İşyerinde grev ilan etmiş olan işçi sendikası, kanuni bir grev kararına uyulmasını sağlamak için güç kullanmaksızın ve tehditte bulunmaksızın kendi üyelerinin grev kararına uyup uymadıklarını denetlemek amacıyla, işyerinin giriş ve çıkış yerlerine, kendi üyeleri arasından en çok dörder grev gözcüsü …
Grev kararı alınmadan yapılan lokavta ne ad verilir?
Toplu iş sözleşmesi sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması durumunda bu yasa hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta, “yasal lokavt”, yasal koşullar gerçekleşmeden yapılan lokavta, “yasadışı lokavt” denir.Grevde maaş alınır mi?
Doktorlar kaç gün grevde?
Sağlıkta şiddet yasasının ve ücretlerinin düzenlenmesini talep eden doktorlar, hemşireler ve aile hekimleri, istekleri yerine getirilmemesi dolayısıyla 14-15-16 Mart 2022 günlerinde acil sağlık hizmeti dışında çalışmayacak. 3 günlük grev boyunca acil servis hariç olmak üzere hastaneler ve aile sağlığı merkezleri hizmet …Grev ve lokavtın ertelenmesi kararını kim verir?
“Karar verilmiş veya başlanmış olan kanuni bir grev veya lokavt genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte ise Bakanlar Kurulu bu uyuşmazlıkta grev ve lokavtı bir kararname ile altmış gün süre ile erteleyebilir. Erteleme süresi, kararnamenin yayımı tarihinde işlemeye başlar”.
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre, toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde , işçilerin ekonomik ve sosyal durumları ile çalışma şartlarını korumak veya geliştirmek amacıyla, bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve ise kanuni grev denir.