Sendika baskani nasil secilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
210.512
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sendika başkanı nasıl seçilir?​

Sandık kurulu başkanı en az on yıllık hizmeti bulunan Devlet memurları, diğer üyeleri ise aday olmayan üye veya delegeler arasından seçilir. Ayrıca,aynı şekilde bir yedek başkan ve iki yedek üye de belirlenir.

Sendika temsilcisini kim seçer?​

Sendika temsilcisini kim seçer?
İşyeri sendika temsilcileri, kural olarak 6356 sayılı Yasa’nın 27. maddesinde belirtilen sayılara göre işyerinde yapılan seçimle belirlenir ve Genel Yönetim Kurulunca atanırlar.

Sendika temsilcisi sayısı nasıl belirlenir?​

Sendika temsilcisi sayısı nasıl belirlenir?
İşyerindeki işçi sayısı elliye kadar ise bir, elli bir ile yüz arasında ise en çok iki, yüz bir ile beş yüz arasında ise en çok üç, beş yüz bir ile bin arasında ise en çok dört, bin bir ile iki bin arasında ise en çok altı, iki binden fazla ise en çok sekiz işyeri sendika temsilcisi görevlendirilebilecektir.

Uluslararası işçi ve işveren kuruluşları hangi Bakanlığın izni ile Türkiye’de temsilcilik açabilir?​

(2) Uluslararası işçi ve işveren kuruluşları Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının izniyle Türkiye’de temsilcilik açabilir ve üst kuruluşlara üye olabilir.

Sendika Şube Başkanı seçimleri kaç yılda yapılır?​

Sendika Şube Başkanı seçimleri kaç yılda yapılır?
6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 12’nci maddesine göre olağan genel kurul toplantısı en geç 4 yılda bir yapılır.

Temsilcisi nasıl seçilir?​

Temsilcisi nasıl seçilir?
MADDE 8 – (1) Seçim, işyerindeki çalışanların en az yarıdan bir fazlasının katılacağı bir oylamayla yapılır. Oylamanın gizli yapılması esastır. En fazla oy alan aday veya adaylar çalışan temsilcisi veya temsilcileri olarak ilân edilir.
Sendika Baş Temsilcisi çalışır mı?​
Sendika tüzüğünde temsilcinin seçimle belirlenmesi kararlaştırılmışsa yapılan seçim sonucunda seçilen üyeler temsilci olarak atanır. Atanan temsilcilerden biri baş temsilci olarak görevlendirilebilir.

Toplu sözleşme yapacak olan sendika yetki belgesini alıp işyerinde çalışan üyeleri arasında temsilci tayin ederek kaç gün içinde kimliklerini işverene bildirir?​

Toplu sözleşme yapacak olan sendika yetki belgesini alıp işyerinde çalışan üyeleri arasında temsilci tayin ederek kaç gün içinde kimliklerini işverene bildirir?
(3) Olumlu yetki tespit yazısı, yetki şartlarını taşıyan sendikaya, o işkolunda kurulu diğer işçi sendikalarına, taraf olacak işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işverene ve ilgili çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine, başvuru tarihinden itibaren altı iş günü içinde bildirilir.

Toplu sözleşme nedir tarafları kimlerdir?​

Toplu sözleşme nedir tarafları kimlerdir?
Toplu iş sözleşmesi, hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmedir.

Sendika ne zaman düşer?​

(3) Grev oylaması sonucunda, grev yapılmaması yönündeki kararın kesinleşmesinden itibaren, altı iş günü içerisinde anlaşma sağlanamazsa veya Yüksek Hakem Kuruluna başvurulmamışsa işçi sendikasının yetkisi düşer.
 
Sendika başkanının nasıl seçildiği konusunda paylaştığınız bilgilere göre, sandık kurulu başkanı en az on yıllık hizmeti bulunan devlet memurları arasından seçilirken, diğer üyeler ise aday olmayan üye veya delegeler arasından seçilmektedir. Ayrıca, yedek başkan ve yedek üyeler de belirlenmektedir.

Sendika temsilcisi, işyerinde yapılan seçimle belirlenmekte ve Genel Yönetim Kurulunca atanmaktadır. İşyerindeki işçi sayısına göre belirlenen kuralar doğrultusunda sendika temsilcisi sayısı belirlenmektedir. İşyerindeki işçi sayısı arttıkça temsilci sayısı da artmaktadır.

Uluslararası İşçi ve İşveren kuruluşlarının Türkiye'de temsilcilik açabilmeleri için Dışişleri Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığının izninin gerektiği belirtilmektedir.

Sendika Şube Başkanı seçimleri ise 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre en geç 4 yılda bir olağan genel kurul toplantısında yapılmaktadır.

İşyerinde çalışanların en az yarısının katılımı ile gizli oylama usulü ile yapılan seçim sonucunda en fazla oy alan aday veya adaylar çalışan temsilcisi olarak ilan edilmektedir.

Sendika Baş Temsilcisi, sendika tüzüğünde temsilcinin seçimle belirlenmesi kararlaştırılmışsa seçilen üyeler temsilci olarak atanır ve baş temsilci olarak görevlendirilebilir.

Toplu sözleşme yapacak olan sendika yetki belgesini alıp işyerinde çalışan üyeleri arasından temsilci tayin ederek, olumlu yetki tespit yazısını altı iş günü içinde işverene bildirmesi gerekmektedir.

Toplu iş sözleşmesi, işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşme olup, hizmet akdinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili konuları düzenlemektedir.

Grev oylaması sonucunda grev kararının kesinleşmesinden itibaren altı iş günü içerisinde anlaşma sağlanamazsa veya Yüksek Hakem Kuruluna başvurulmamışsa işçi sendikasının yetkisinin düşeceği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst