Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Senden bilirim yok bana bir faide ey gul hangi soz sanati?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
44.505
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Senden bilirim yok bana bir fâide ey gül hangi söz sanatı?​

Tevriye (İki Anlamlılık) Söz Sanatı Tevriye (iki Anlamlılık) : Birden çok gerçek anlamı olan bir sözü herkesçe bilinen ( yakın )anlamında değil de uzak anlamını kastederek kullanmaya denir.

Söz sanatı ne demek örnek?​

Anlamca birbirine yakın sözcüklerin bir arada kullanılması sanatıdır. Örnek : Bülbül aşıkmış gül, gül naz eyler bülbüle. Bir şiirde ahenk yaratmak amacıyla anlamın üzerine yüklendiği sözcüğü tekrar etme. Örnek : Hayata sıfırdan başladı.
Iğneleme nedir örnekler?​
ÖRN: Adamınız,Allah için, gerçekten ustaymış; onun eli değeli bizim makine kararsızlığı bıraktı; artık hiç çalışmıyor. ÖRN: Kefil olduğunuz gece bekçisi hakikaten güvenilir çıktı; üç gün sonra bizim kasayı yüklenip kayboldu. ÖRN: Benim oğlum çok cesurdur canım,horozdan korktuğuna bakmayın.

Iğneleme sanatı nedir?​

Iğneleme sanatı nedir?
Tariz (Dokundurma, Sitem, İğneleme ) Söz Sanatı: Sözcük anlamıyla dokundurma”, “taşlama”, “taş atma” demektir. Terim olarak; bir sözün görünürdeki anlamının tam tersi amaçlanarak kullanılmasıyla gerçekleştirilen mecazlı anlatımdır. Kinayedekinden daha keskin alay ve eleştiri içerir.

Söz sanatları nelerdir?​

Söz sanatları nelerdir?
SÖZ SANATLARI
- TEŞBİH (BENZETME)
- İSTİARE (Eğretileme)
- MECAZ-I MÜRSEL (Ad Aktarması)
- KİNAYE.
- TEŞHİS (Kişileştirme) ve İntak (Konuşturma)
- TARİZ (İğneleme, söz dokundurma)
- TENASÜP (uyum, uygunluk)
- TEVRİYE (Çift gerçek anlamlı, )

Söz sanatları nedir?​

Tevriye, tenasüp, hüsni talil, mübalağa, nida ve tecahül arif; bu grupta en yaygın kullanılan söz sanatlarıdır. Söze dayalı yapılan edebi sanatlarda ise; sözcük yapısı, söyleniş ve yazılış tarzı ön plana çıkarılmaktadır. Cinas ve aliterasyon, söze dayalı yapılan söz sanatları arasında kabul edilmektedir.

Söz sanatları nelerdir 7 sınıf kısaca?​

7. sınıf Türkçe dersi öğretim programında yer verilen söz sanatları benzetme, kişileştirme, konuşturma, abartma ve zıtlık’tır.
Nida sanatı nedir ve örnekleri?​
Nida (Seslenme) Söz Sanatı Şiddetli duyguları,heyecanları coşkun bir seslenişle anlatmadır. Daha çok ay,ey,hay,ah ünlemleriyle yapılır. *Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü! *Ey benim sarı tamburam!

Intak ne demek örnek?​

Intak ne demek örnek?
Yukarıdaki örnekte kurnaz tilkinin konuşması, “intak” (konuşturma) sanatı örneğidir. – Deniz ve Mehtap sordular seni: Neredesin? – Maymun şunu anlatmak istemişti fikrince: / Boşa gitmez kötüye bir ceza verilince. – Dal bir gün dedi ki tomurcuğuna: / İçimde kanayan yara gibisin.

Kaç tane söz sanatı vardır?​

Kaç tane söz sanatı vardır?
Söz sanatları 18 ayrı dala ayrılır; 1) Benzetme (Teşbih): Özellikleri zayıf olan kişilerin kuvvetli olan varlıklara benzetilmesi sanatıdır.

Kinaye ne demek ve örnekleri?​

Kinayeden; karşıdakini incitmeden iğnelemede, hafif ve zarif biçimde alaya almada yararlanılır. Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır. Örnekler: * “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”

Söz sanatı nedir kaça ayrılır?​

1) Benzetme (Teşbih): Özellikleri zayıf olan kişilerin kuvvetli olan varlıklara benzetilmesi sanatıdır. 2) Eğretileme (İstiare): Yalnızca benzetilen ve benzeyen ile kurulan benzetme sanatına denmektedir.
 
Tevriye (İki Anlamlılık) Söz Sanatı, birden fazla gerçek anlamı olan bir sözü herkesçe bilinen yakın anlamı değil de uzak anlamını kastederek kullanmaya denir. Örnek olarak, "Senden bilirim yok bana bir fâide ey gül" cümlesi tevriye sanatına güzel bir örnektir.

Söz sanatı kavramı, anlamca birbirine yakın sözcüklerin bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan sanatı ifade eder. Bu sanatın temel amacı, bir metinde ahenk yaratmak ve anlamı güçlendirmektir. Örneğin, "Bülbül aşıkmış gül, gül naz eyler bülbüle" cümlesinde görülen benzetme ve tekrar söz sanatlarına güzel bir örnektir.

Iğneleme sanatı, sözcük anlamıyla dokundurma, taşlama, taş atma anlamına gelir. Bu sanatta bir sözün görünürdeki anlamının tam tersi amaçlanarak kullanılır ve keskin bir alay ve eleştiri içerir. Örneklerde verilen cümleler, iğneleme sanatına güzel örnekler oluşturmaktadır.

Nida (Seslenme) Söz Sanatı, şiddetli duyguları veya heyecanları coşkulu bir seslenişle ifade etmeyi amaçlar. Genellikle "ay", "ey", "ah" gibi ünlemlerle kullanılır. Örneğin, "Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü!" ifadesi nida sanatına güzel bir örnektir.

Intak (Konuşturma) Sanatı, bir nesnenin ya da varlığın konuşuyormuş gibi anlatılmasıdır. Yukarıdaki örneklerde görüldüğü gibi bir şeyin konuşuyormuş gibi ifade edilmesi, intak sanatı örneklerindendir.

Söz sanatları farklı kategorilere ayrılır ve her biri farklı bir anlatım tekniğini temsil eder. Benzetme, eğretileme, mecaz-ı mürsel, kinaye, teşhis ve intak gibi farklı söz sanatları, dilin ve edebiyatın zenginliğini arttırmak için kullanılır.
 
Geri
Üst