AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Senato tarihte ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Senato tarihte ne demek?​

Senato, bazı ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine Senatör denir. Dünya tarihindeki ilk senato Roma’da M.Ö.

Senato kaç kişiden oluşur?​

Senato üye yapısı 1961 Anayasası’nda göre Cumhuriyet Senatosu üç çeşit üyeden oluşuyordu. 150 adet olan birinci grup üyeler halk tarafından seçiliyordu. 15 adet olan ikinci grup üyeler ise Cumhurbaşkanınca seçiliyordu. Bunlar Kontenjan senatörü olarak bilinmektedir.

Kontenjan Senatörü ne demek?​

Kontenjan Senatörü ne demek?
Kontenjan Senatörlüğü; 1961 Anayasası sonrası ihdas edilen Cumhuriyet Senatosunda Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş 15 üyenin aldığı siyasi sıfattır. Altı yıl için topluma önemli hizmetlerde bulunmuş, seçkin, üniversite mezunu ve 40 yaşını doldurmuş olan kişiler arasından seçiliyorlardı.

Cumhuriyet Senatosu ne zaman kaldırıldı?​

12 Eylül Darbesi’nden sonra hazırlanan 1982 Anayasası’nda Cumhuriyet Senatosu’na yer verilmeyerek, tabii senatörlük kaldırılmıştır.

Senato üyeleri kimlerden oluşur?​

Senato, rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden fakülte kurullarınca üç yıl için seçilecek birer öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşur. Senato, her eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanır.

ABD Senatosu ne demek?​

ABD Senatosu ne demek?
Amerika Birleşik Devletleri Senatosu veya yaygın ismiyle Birleşik Devletler Senatosu (İngilizce: United States Senate), Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki yasama organından biridir.
Roma hukuku Magistra ne demek?​
roma’nın yüksek rütbeli, iktidarı kullanan memurları olarak ifade edilebilir. krallık, cumhuriyet, ilk imparatorluk dönemlerinde mevcuttur. krallık döneminde tek magistra vardır, rex.

Senato tarihte genellikle yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumlardır. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve genellikle daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine "Senatör" denir ve genellikle uzun süreli hizmet veren, deneyimli kişiler arasından seçilirler.

Senato kaç kişiden oluşur sorusuna gelirsek, bu durum ülkelere göre değişebilir. Örneğin, 1961 Anayasası'na göre Türkiye Cumhuriyeti Senatosu üç çeşit üyeden oluşuyordu. 150 adet olan birinci grup üyeler halk tarafından seçilirken, 15 adet olan ikinci grup üyeler ise Cumhurbaşkanı tarafından seçilirdi. Bu ikinci gruba da "Kontenjan Senatörleri" denirdi.

Kontenjan Senatörü, 1961 Anayasası sonrası ihdas edilen Cumhuriyet Senatosu'nda Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş 15 üyenin aldığı siyasi sıfattır. Bu üyeler, altı yıl süreyle hizmet vermek üzere seçilirlerdi. Seçim kriterleri arasında topluma önemli hizmetlerde bulunmuş olmak, seçkin kişiler arasından seçilmek, üniversite mezunu olmak ve 40 yaşını doldurmuş olmak gibi şartlar bulunmaktaydı.

Cumhuriyet Senatosu, 1982 Anayasası ile kaldırılmıştır. 12 Eylül Darbesi'nden sonra hazırlanan bu anayasa ile Cumhuriyet Senatosu'nun varlığı sona erdirilmiştir.

Senato üyeleri genellikle üniversitelerde ve benzeri kurumlarda üst düzey karar alma organlarıdır. Rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden fakülte kurullarınca üç yıl için seçilen öğretim üyeleri ve rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşurlar. Senato, eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanır.

ABD Senatosu ise Amerika Birleşik Devletleri'nde Birleşik Devletler Kongresi'nin bir parçası olarak hizmet veren yasama organlarından biridir. Senato, Temsilciler Meclisi ile birlikte federal yasama organını oluşturur ve ülkenin yasalarının kabul edilmesinde önemli bir rol oynar.

Son olarak, Roma hukuku açısından "Magistra", Roma'nın yüksek rütbeli, iktidarı kullanan memurlarını ifade eder. Roma krallık, cumhuriyet ve erken imparatorluk dönemlerinde bu terim kullanılmıştır. Krallık döneminde tek bir "Magistra" olan "Rex" ise krallığı temsil eden yüksek rütbeli kişiyi ifade eder.

Geri