AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Sen de haklisin fikrasinin ana fikri nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.506
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Sen de haklısın fıkrasının ana fikri nedir?​

Hoca hanımına “Vallahi sen de haklısın!” diyor. Metnin konusu ve ana fikri nedir? Metnin ana fikri: Her zaman herkesi memnun etmek mümkün değildir fakat herkesi memnun edecek biçimde konuşmak mümkündür.

Düdük Ermeni çalgısı mı?​

Duduk (Ermenice: դուդուկ), kayısı ağacından imal edilen tahta nefesli çalgı. Ermenistan çıkışlı olan bu çalgının varyasyonları Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Türkiye ve İran da dâhil olmak üzere Kafkasya ve Orta Doğu’nun diğer bölgelerinde görülür.

Mey nedir ve özellikleri?​

Mey nedir ve özellikleri?
Mey, Türk Müziği’nde yüzyıllardır sevilerek kullanılan nefesli bir çalgıdır. Bu çalgı ağaçtan yapılmış olup ve ön tarafında yedi, arkada bir deliği vardır. Gövdenin ağız kısmında ses çıkarmak için geniş, uzun ve çift taraflı kamış kullanılır.

Mey hangi yöreye ait?​

Mey hangi yöreye ait?
Mey, Asya’da yaygınlık kazanmış, köklü, fazla değişime uğramamış çok eski bir çalgıdır. Benzerleri halen Türkiye dışında Azerbaycan, Gürcistan, Dağıstan, Ermenistan, İran, Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerde çeşitli isimlerde kullanılmak tadır.

Nasrettin Hoca’nın ye kürküm ye hikayesinin ana düşüncesi nedir?​

İnsanın kendisine değil de kılığına kıyafetine önem vermek. Günümüzde insanın ahlak ve karakterine bakılmıyor. Paraya, mala ve mülke itibar ediliyor.

Fıkranın ana fikri ne demek?​

Bu ana fikir, yazı içerisinde anlatılan bilgiyi ön plana çıkarır. Verilmek istenen mesajlar da ana fikir olarak kabul edilir. Yazı içeriğinde çok fazla fikir bulunabilir. Fakat okuyuculara anlatılmak istenen ana fikir her zaman tektir.

Düdük müzik aleti midir?​

Düdük müzik aleti midir?
Bazı Asya ve Orta Doğu ülkelerinde balaban, duduk gibi farklı isimlerle de anılan müzik aleti, Orta Doğu’dan Kafkaslar’a, Orta Asya’dan Arap coğrafyasına pek çok bölgede sevilen enstrüman arasında bulunuyor.

Duduk hangi ağaçtan yapılır?​

Duduk hangi ağaçtan yapılır?
‘duduk’un gövdesi dal, ağızlığı kamıştan. ismi her coğrafyada farklı; malzemesi de. anayurdu, doğu anadolu. bizde cevizden yapılıyor “mey” deniyor. bu büyülü enstrümanı ermenistanlı ustalar kayısıdan yapıyorlar.

Mey aleti nedir?​

Mey, Anadolu ve Mezopotamya’da asırlardır kullanılan kamışlı, kadim bir üflemeli sazdır. Gövdesi genellikle bölgede yaygın olarak bulunan erik ve kayısı ağacından, baş kısmı da sazlıklarda yetişen kamıştan imal edilir. Ön tarafında 7, arka tarafında 1 deliği vardır.

Mey nerelerde kullanılır?​

Mey kaç yılında çıktı?​

Mey kaç yılında çıktı?
Alkollü içecek sektöründe Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri olan Mey|Diageo, Tekel’in alkollü içkiler bölümünün özelleştirilmesiyle 2004 yılında kuruldu.

Mey ne zaman bulundu?​

Mey ne zaman bulundu?
Mey yayın hayatına ilk kez 1952 yılında Ankara radyosunda girmiştir. Bu çalgının Türk halk müziği programlarında kullanılmasını sağlayan sanatçı ise, Seyfettin Sığmazdır. Aynı tarihler de Sadi yaver Atamanın yönettiği topluluklarda çevri Altıntaş kullanmaya başlamıştır.

Nasrettin Hoca kimdir ve hayatı?​

Nasreddin Hoca Hayatı Nasreddin Hoca 1208 senesinde Hortu Köyü’nde doğmuştur. Temel eğitimini almasının ardından Sivrihisar’da bir medrese eğitimi almıştır. Babasının ölmesi ile köyüne dönmüş ve burada imamlık görevine başlamıştır. Bir dönem sonra ise Akşehir’e göç etmiştir.

Ye kürküm ye sözü kime aittir?​

Hoca’yı, yere göğe sığdıramayıp başköşeye oturtmuşlar. Kuzunun en hasını önüne koymuşlar. Herkes Hoca’nın yemeğe başlamasını bekliyormuş. Hoca, bir taraftan kürkünün kolunu sofrada sallamaya, bir taraftan da “Ye kürküm ye, ye kürküm ye!” demeye başlamış.

Fıkrada ana düşünce var mıdır?​

Fıkrada ana düşünce var mıdır?
Ana fikir: Bir ürünü emek verip ortaya koyan onu kullananlardan daha değerlidir. Fıkradaki son cümle ana fikir cümlesi olabilecek niteliktedir.
 
"Sen de haklısın" fıkrasının ana fikri, her zaman herkesi memnun etmenin imkansız olduğunu ama herkesi memnun edecek şekilde konuşmanın mümkün olduğunu vurgulamaktadır. Bu durum, herkesin farklı beklentilere ve düşüncelere sahip olduğunu ancak empati yaparak ve saygı çerçevesinde iletişim kurarak herkesle uyum içinde olabileceğimizi anlatır. Bu fıkra, insan ilişkilerinde anlayış, hoşgörü ve karşılıklı saygının önemine işaret eder.
 
Geri
Üst