Sementasyon cesitleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Sementasyon çeşitleri nelerdir?​

Gaz sementasyon

Sementasyon hangi tür çeliklere uygulanır?​

Sementasyon işlemi genel olarak %0,2 ve altında karbon içeren çeliklere uygulanmaktadır.
Sementasyon yöntemi nedir?
Sementasyon, yüzey sertleştirme işlemlerinden en eski ve en yaygın olanıdır. Esas olarak, karbürleme, parçanın aşınma direncini ve yüzey sertliğini arttırmak için uygulanan bir isil işlemdir. Bu işlem, karbon verici bir ortamda, yüksek sıcaklıklarda ve düşük karbonlu çelikler için uygulanır.

Sementasyon nedir neden yapılır?​

Sementasyon veya Karbürizasyon en eski yüzey sertleştirme işlemlerinden biri olup; karbon içeriği düşük olan çelik malzeme yüzeyine katı, sıvı veya gaz ortam içerisinde karbon verilmesi (emdirilmesi) esasına dayanır.

Sementasyon çeliği nerelerde kullanılır?​

Sementasyon çelikleri, dişliler, miller, piston pimleri, zincir baklaları, zincir dişlileri ve makaraları, diskler, kılavuz yatakları, rulmanlı yataklar, merdaneler, bir kısım ölçü ve kontrol aletleri, orta zorlanmalı parçalar, kesici takımlar gibi parçaların imalinde kullanılırlar.
Borlama işlemi nasıl yapılır?
Borlama, geniş çapta demir, demir dışı malzeme ve sermetlere uygulanan bir yüzey sertleştirme yöntemidir. Bu yöntem, bor atomlarını ana malzeme kafesine difüzyon yolu ile girmeye zorlar ve yüzeyde sert, arayer atomlu bor bileşiklerinin olmasını sağlar.

Karbürizasyon neden yapılır?​

1. CO bakımından zengin atmosfer oluşturarak ana metalin yüzeyinden karbon difizyonu sayesinde yüzeyde çekirdeğe oranla daha sert ve aşınmaya dayanıklı bir tabaka elde etmek amaçlanır.

Isıl işlem uygulamaları nelerdir?​

Isıl işlem uygulaması ile metalin özelliklerinde bariz bir değişiklik sağlamak amacı ile metal veya alaşımların ısıtılması, ısıtılan sıcaklıkta kontrollü bir şekilde belirli bir süre tutulması ve en son oda sıcaklığına kadar soğutulması işlemlerine ısıl işlem adı verilir.
 
Geri
Üst